Pieczona papryka z kaszą jaglaną i warzywami

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i warzywamiPieczona papryka z kaszą jaglaną i warzywami shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i warzywami - składniki

8 papryk (najlepiej podłużnych jak ramiro)
150 g kaszy jaglanej
1/2 lub 1/4 brokułu
100 g fasolki szparagowej
50 g groszku (może być mrożony)
cebula (lub kawałek selera naciowego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i warzywami - przygotowanie

Papryki płuczemy, odkrawamy 1/4 wzdłuż (tak by powstały łódeczki), a odkrojone części kroimy w kostkę. Papryki solimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki. 

Kaszę dokładnie płuczemy, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut, odcedzamy.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy kaszę, mieszamy i razem podgrzewamy. Mieszając, dodajemy przygotowane warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 3 minuty.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Wydrążone papryki napełniamy farszem i układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut. 

Pieczona papryka faszerowana dynią

Pieczona papryka faszerowana dyniąPieczona papryka faszerowana dynią shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pieczona papryka faszerowana dynią - składniki

700 g dyni (muszkatołowej lub piżmowej)
8 papryk
łyżka octu balsamicznego
oliwa
sól, pieprz, chili lub imbir

Pieczona papryka faszerowana dynią - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miąższ dyni kroimy w kostkę i układamy na blasze, skrapiamy oliwą, doprawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, studzimy.

Papryki płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, solimy i układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do wydrążonych papryk nakładamy podpieczoną dynię, skrapiamy oliwą. Przykrywamy folia aluminiową matową strona do góry. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 25 minut.

Pieczona papryka z oliwkami i komosą ryżową

Pieczona papryka z oliwkami, komosą ryżową i pomidoramiPieczona papryka z oliwkami, komosą ryżową i pomidorami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pieczona papryka z oliwkami - składniki

150 g komosy ryżowej 
4 papryki
4-6 pomidorków koktajlowych
50 g oliwek
sól, pieprz
pesto lub chimichurri oraz natka pietruszki do podania

Pieczona papryka z oliwkami - przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki płuczemy i osuszamy. Oliwki pozbawiamy pestek. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy połówki papryk i nakładamy do nich porcje komosy ryżowej, pomidorki i oliwki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sosem i natką.