Gdzie taniej kupić polskie jabłka, a gdzie pomidory? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na kurczaka? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - pomidory

W Biedronce warto zwrócić uwagę na promocje obowiązujące do soboty (18.09.), wśród nich znajdziemy m.in. polskie pomidory malinowe układne po 4,49 zł za kilogram.

Sałatka z pomidorami i ogórkami

Sałatka amerykańska z pomidorów i ogórkówSałatka amerykańska z pomidorów i ogórków Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z pomidorami i ogórkami - składniki

250 ml majonezu lub jogurtu
350 ml maślanki
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
125 ml posiekanych listków szałwii
6 ogórków oczyszczonych z nasion i pokrojonych na kawałki
8 pokrojonych w cząstki pomidorów
2 grubo poszatkowane główki sałaty lodowej

Sałatka z pomidorami i ogórkami - przygotowanie

Mieszamy majonez (lub jogurt) z maślanką i octem, przyprawiamy i dodajemy szałwię. Pozostałe składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i lekko mieszamy.

Promocje w Lidlu - kurczak

Serię tanich produktów do soboty (18.09) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy tuszka kurczaka biesiadnego - bez antybiotyków i GMO po 6,59 zł za kilogram.

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami

Pieczony kurczak nadziewany jabłkamiPieczony kurczak nadziewany jabłkami shutterstock.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 2 godziny plus 12 godzin

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - składniki

tuszka kurczaka 
Marynata:
2 łyżki musztardy
3 łyżki soku z cytryny
łyżka soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
4 zmielone ziarna ziela angielskiego
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
Nadzienie:
2 jabłka 
100 g surowego wędzonego boczku i 2 plastry
3 łyżki oliwy

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - przygotowanie

Przed marynowaniem kurczaka moczymy w bardzo zimnej wodzie przez 2 godziny. Osuszamy mięso i przekładamy do dużej miski.

Na marynatę mieszamy wszystkie składniki. Nacieramy nią wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz. Miskę zawijamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Na nadzienie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Boczek wędzony kroimy w kostkę, mieszamy z jabłkami, nadziewamy kurczaka.

Na dno brytfanki wylewamy 2 łyżki oliwy, układamy na niej obok siebie 2 plastry boczku. Na plastrach układamy kurczaka na grzbiecie, pierś smarujemy resztą oliwy. Podlewamy 50 ml wody, przykrywamy. Pieczemy ok. godziny w 180 st., od czasu do czasu skrapiając wodą lub wytwarzającym się sosem.

Promocje w Kauflandzie - jajka

W Kauflandzie wiele atrakcyjnych rabatów jest dostępnych do soboty (18.09), wśród nich są m.in. jaja z chowu ściółkowego po 7,77 zł za 20 sztuk. 

Domowy sernik

Sernik baskijskiSernik baskijski shutterstock

Na tortownicę
Przygotowanie: 75 minut

Sernik - składniki 

1 kg tłustego twarogu
100 g cukru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g śmietany
5-6 jajek
1/2 łyżeczki soli
laska wanilii 

Sernik - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Twaróg mielemy dwa lub trzy razy. Miksujemy z cukrem. Ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku (z dodaniem kolejnego czekamy, aż jajko wbite do twarogu całkowicie się z nim połączy), wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ilość zależy od wilgotności twarogu), śmietanę, sól oraz ziarenka wanilii.

Masę przekładamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej godzinę, aż zbrązowieje. Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Kiedy opadnie, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak, aż całkowicie wystygnie. 

Promocje w Auchan - awokado

Do Auchan do środy (22.09) warto się wybrać m.in. po awokado w cenie 11,99 zł za siatkę (700 g). 

Ciasto z awokado i limonką

Ciasto z awokado i limonkąCiasto z awokado i limonką Fot. BBS

Dla 10 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 2-3 godziny

Kruche ciasto:
250 g masła
130 g cukru pudru
jajko
450 g mąki
Nadzienie:
puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
125 ml soku z limonki
łyżeczka skórki otartej z limonki
2 żółtka
szczypta soli
250 ml zmiksowanego i przetartego przez sitko miąższu z 3-4 owoców awokado
ubita śmietana do podania

Ciasto z awokado i limonką - przygotowanie

Na ciasto masło ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę na tartę. Na wierzchu układamy papier do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto i pozwolą mu zachować ładny kształt. Pieczemy 10 minut w 180 st. 

Na nadzienie mieszamy mleko z sokiem i skórką z limonki, roztrzepanymi żółtkami i solą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita i zgęstnieje. Dodajemy miąższ awokado, mieszamy i rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.