Węgierska zupa gulaszowa bogracz

Węgierska zupa gulaszowa bograczWęgierska zupa gulaszowa bogracz Fot. Oleg Bannikov /123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Węgierska zupa gulaszowa bogracz - składniki

po 300 g selera, marchwi, pietruszki i pieczarek
mała puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki ostrego keczupu
po 1 strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g wołowiny bez kości
4 łyżki oliwy
sól, pieprz kajeński

Węgierska zupa gulaszowa bogracz - przygotowanie

Wołowinę kroimy na cienkie paski, seler, marchew i pietruszkę w słupki, a cebulę w kostkę. Mięso i warzywa podsmażamy na połowie oliwy, przykrywamy i dusimy do miękkości.

Na pozostałej oliwie smażymy pieczarki pokrojone na plasterki i przekładamy je do rondla. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, keczup, groszek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem kajeńskim. Mieszamy, dusimy jeszcze 15 minut. Podajemy z kluskami kładzionymi lub pieczywem.

Zupa dyniowa z pieczoną papryką

Zupa dyniowa z pieczoną paprykąZupa dyniowa z pieczoną papryką Fot. Shutterstock

Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa dyniowa z pieczoną papryką - składniki

4 czerwone papryki
papryczka chili
ok. 1 i 1/2 kg dyni
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub wody
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
kolorowy pieprz
sól
250 ml śmietanki 30-proc.

Do podania:
natka
ziołowe grzanki

Zupa dyniowa z pieczoną papryką - przygotowanie

Paprykę myjemy, kroimy na pół, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 200 st. ok. 20 minut. Gorącą paprykę przekładamy do miski, przykrywamy pokrywką, kiedy nieco ostygnie, zdejmujemy z niej skórkę, usuwamy również gniazda nasienne, odkładamy. Papryczkę chili kroimy wraz z nasionami w plasterki.

Dynię dzielimy nożem na kawałki, obieramy, usuwamy nasiona i pieczemy 25 minut w 180 st. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy.

W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy oliwę i szklimy na nich cebulę oraz czosnek. Dorzucamy posiekaną papryczkę i podsmażamy całość, mieszając, 2 minuty. Do rondla dodajemy upieczoną paprykę (zostawiamy 1-2 kawałki do dekoracji) oraz dynię, wlewamy bulion i gotujemy 10-15 minut. Kiedy zupa nieco ostygnie, doprawiamy ją papryką, pieprzem i solą, a następnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, aksamitną konsystencję. W czasie miksowania dolewamy śmietankę.

Zupę podajemy posypaną natką i pokrojoną w kosteczkę pieczoną papryką z ziołowymi grzankami.

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oreganoMakaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano Fot. Roman Andrasik

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas przygotowania warzyw ok. 2-3 godziny

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano - składniki

3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 bakłażany
2 małe cukinie
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżka świeżego oregano
500 g makaronu (penne, fusilli lub rigatoni)
oliwa
4 filety anchois
sól, pieprz

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano - przygotowanie

Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na 2-3 godziny.

Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

Leczo z zieloną papryką

Leczo, Kuchnia węgierskaLeczo, Kuchnia węgierska Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Leczo z zieloną papryką - składniki

150 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
100 g smalcu
500 g cebuli
łyżka mielonej słodkiej papryki
750 g oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
sól
500 g obranych ze skóry pomidorów
ostra papryczka czuszka
250 g kiełbasy zwyczajnej

Leczo z zieloną papryką - przygotowanie

Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 minut.

Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 minut.

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym

Papryka faszerowanaPapryka faszerowana Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym - składniki

8 podłużnych kolorowych strąków papryki
100 g ryżu
300 g mielonej niezbyt tłustej wieprzowiny
jajko
mała cebula
200 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, cukier
natka selera

Zasmażka:
1,5 łyżki smalcu
2 płaskie łyżki mąki

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym - przygotowanie

Przecier pomidorowy rozprowadzamy wodą, przyprawiamy solą i cukrem, wkładamy całą cebulkę. Dodajemy natkę selera i zagotowujemy. Odcinamy spody papryk, wyjmujemy nasionka i białe środki.

Robimy farsz: podgotowujemy ryż w osolonej wodzie, dodajemy mięso, zmiksowaną cebulę i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzieniem napełniamy papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż pęcznieje i może rozsadzić paprykę. Papryki wkładamy do sosu i gotujemy do miękkości. Zasmażamy mąkę na smalcu, łączymy z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy garnkiem.

Gulasz z fasolą i papryką

Gulasz z fasolą i paprykąGulasz z fasolą i papryką Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Gulasz z fasolą i papryką - składniki

500 g fasoli z puszki lub ugotowanej*
2 łyżki oliwy
cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego 
3 ziarna jałowca
sól, pieprz
2 łyżki octu winegret
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki, szczypiorek lub inna ulubiona zielenina 

Gulasz z fasolą i papryką - przygotowanie

Fasolę odsączamy. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w małą kostkę, papryki płuczemy, kropimy a pół, usuwamy nasiona, kroimy w drobna kostkę.  

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, dorzucamy, marchewkę i paprykę. Podsmażamy, mieszając, około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. 

Dolewamy trochę wody (mniej więcej 150 ml), mieszamy, dodajemy fasolę, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.  

Doprawiamy winegretem i cukrem. Podajemy udekorowany natką, świetnie smakuje z chlebem razowym. 

*Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć w dużej ilości wody, co najmniej (12 godzin). Gotujemy odsączoną, opłukaną w dużej ilości osolonej wody, aż będzie miękka (czerwoną – 50 minut, czarną – 60 minut, a białą – 60-90 minut).