Pieczony bakłażan - najprostszy przepis
Pieczony bakłażan shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczony bakłażan - składniki
4 bakłażany
łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki lub innej ulubionej zieleniny
Pieczony bakłażan - przygotowanie
Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, ostrym nożem nacinamy ich miąższ, w kratkę na skos, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ posypujemy solą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Wkładamy do miseczki i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Marynatą smarujemy miąższ bakłażanów.
Bakłażany układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut, aż miąższ będzie miękki i nadal jędrny. Posypujemy posiekaną natką i podajemy.
Bakłażan z warzywami i serem
Bakłażan z warzywami i serem shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut
Bakłażan z warzywami i serem - składniki
4 bakłażany
2 pomidory lub 2 papryki
cukinia
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy łyżeczka wędzonej papryki lub innej ulubionej przyprawy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
100 g startego żółtego sera
posiekana zielenina
Bakłażan z warzywami i serem - przygotowanie
Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ bakłażanów, pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z oliwą, przyprawami, solą oraz sokiem z cytryny. Posypujemy startym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy bakłażany. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (jeśli ser za bardzo zbrązowieje, bakłażany przykrywamy folią aluminiową lub wsuwamy blachę na najniższą półkę piekarnika). Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Bakłażany faszerowane wegańskim mielonym mięsem i warzywami
Bakłażany faszerowane wegańskim mielonym mięsem i pomidorami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Bakłażany z wegańskim mielonym mięsem i pomidorami - składniki
4 bakłażany
cukinia
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
4 łyżki oliwy
ok. 200 g wegańskiego mięsa mielonego
sól, pieprz
Bakłażany z wegańskim mielonym mięsem i pomidorami - przygotowanie
Bakłażany płuczemy, osuszamy, odcinamy część przy nasadzie łodygi, wydrążamy miąższ, starając się uszkodzić skórki. Miąższ bakłażanów, cukinię i pomidory kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy wegańskie mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 5 minut, mieszając. Dodajemy warzywa, mieszamy i, mieszając, podgrzewamy 5 minut.
Powstawały farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów, przykrywamy odciętymi częściami bakłażanów. Ustawiamy pionowo na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
Najważniejsze w Twojej wypowiedzi jest to "w zasadzie" :)))
I ?zwyczajne jedzenie? :)
nie możesz zrozumieć... trudno, współczuję;
ale żeby zaraz tym na forum epatować?