Pieczony bakłażan - najprostszy przepis 

Pieczony bakłażanPieczony bakłażan shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pieczony bakłażan - składniki

4 bakłażany
łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki lub innej ulubionej zieleniny

Pieczony bakłażan - przygotowanie

Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, ostrym nożem nacinamy ich miąższ, w kratkę na skos, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ posypujemy solą.  

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Wkładamy do miseczki i mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Marynatą smarujemy miąższ bakłażanów. 

Bakłażany układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut, aż miąższ będzie miękki i nadal jędrny. Posypujemy posiekaną natką i podajemy.

Bakłażan z warzywami i serem

Bakłażan z warzywami i seremBakłażan z warzywami i serem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Bakłażan z warzywami i serem - składniki

4 bakłażany
2 pomidory lub 2 papryki
cukinia
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy łyżeczka wędzonej papryki lub innej ulubionej przyprawy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
100 g startego żółtego sera 
posiekana zielenina

Bakłażan z warzywami i serem - przygotowanie

Bakłażany płuczemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ bakłażanów, pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z oliwą, przyprawami, solą oraz sokiem z cytryny. Posypujemy startym serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy bakłażany. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (jeśli ser za bardzo zbrązowieje, bakłażany przykrywamy folią aluminiową lub wsuwamy blachę na najniższą półkę piekarnika). Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Bakłażany faszerowane wegańskim mielonym mięsem i warzywami

Bakłażany faszerowane wegańskim mielonym mięsem i pomidoramiBakłażany faszerowane wegańskim mielonym mięsem i pomidorami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Bakłażany z wegańskim mielonym mięsem i pomidorami - składniki

4 bakłażany
cukinia
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
4 łyżki oliwy
ok. 200 g wegańskiego mięsa mielonego
sól, pieprz

Bakłażany z wegańskim mielonym mięsem i pomidorami - przygotowanie

Bakłażany płuczemy, osuszamy, odcinamy część przy nasadzie łodygi, wydrążamy miąższ, starając się uszkodzić skórki. Miąższ bakłażanów, cukinię i pomidory kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy wegańskie mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 5 minut, mieszając. Dodajemy warzywa, mieszamy i, mieszając, podgrzewamy 5 minut.

Powstawały farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów, przykrywamy odciętymi częściami bakłażanów. Ustawiamy pionowo na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.