Gdzie taniej kupić mielone mięso indyka, gdzie  polskie jabłka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na kabanosy? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - ziemniaki

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (18.09.2021), np. za ziemniaki polskie zapłacimy 1,99 zł za kilogram.

Kopytka

KopytkaKopytka shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kopytka - składniki

1 kg mączystych ziemniaków
250-300 g mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Kopytka - przygotowanie

Ziemniaki płuczemy (nie obieramy) i gotujemy 15-20 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie (mogą być też ugotowane poprzedniego dnia, które zostały np. po obiedzie).

Ostudzone obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy obie mąki, wbijamy jajka, solimy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Kluski wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na wierzch.

Kopytka świetnie smakują tez na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy wystarczy je podgrzać na małej ilości masła lub oleju.

Promocje w Lidlu - produkty iberyjskie

Od poniedziałku (13.09.2021) Lidl oferuje też szeroki wybór produktów iberyjskich. W ramach promocji taniej kupimy produkty firmy SOL&MAR, m.in. Chorizo Extra po 5,99 zł za 200 gramów oraz mrożone Krążki z kałamarnicy w cieście 11,99 zł za 500 g.

Szakszuka z chorizo

Szakszukę z jajkami możesz zapiec w mniejszych, np. glinianych miseczkachSzakszukę z jajkami możesz zapiec w mniejszych, np. glinianych miseczkach shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Szakszuka z chorizo - składniki

cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
cukinia
pomidor
oliwa
łyżeczka wędzonej papryki
10-12 plasterków chorizo
sól, pieprz
6-7 jajek

Szakszuka z chorizo - przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki i cukinię kroimy na kawałki. Pomidor parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu, który będzie można wstawić do piekarnika rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z papryką i cukinia tak, by były miękkie. Dodajemy czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dorzucamy pomidora i wędzoną paprykę. Dusimy ok. 10 minut, aż będą miękkie i się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Do warzyw wbijamy jajka i układamy plasterki chorizo (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wkładamy rondel do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut tak, by białka się ścięły, a żółtko nadal było płynne.

Promocje w Aldim - jabłka

Do soboty (18.09.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. polskie jabłka, które kupimy po 1,99 zł za kilogram. 

Amerykańska szarlotka

Apple pie, czyli amerykańska szarlotkaApple pie, czyli amerykańska szarlotka Fot. Shutterstock

Na 6-8 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Chłodzenie: 30 minut

Amerykańska szarlotka - składniki

Ciasto:
300 g mąki
150 g masła
jajko
szczypta soli
śmietana
cukier puder
Nadzienie:
1 kg jabłek
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 mielonego kardamonu
szczypta soli
30 g masła
sok z cytryny
żółtko

Amerykańska szarlotka - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek, do którego wkrawamy zimne masło i wbijamy jajko. Zaczynamy zagniatać, dodając w trakcie śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na 2 krążki. Jednym wykładamy formę – dno i boki tak, by ciasto nieco wystawało. Drugi krążek oraz wyłożoną ciastem formę wstawiamy do lodówki.

Na nadzienie jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy cukier z mąką, przyprawami i solą. Wkładamy jabłka i mieszamy, aż równomiernie się pokryją cukrem i przyprawami.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i napełniamy nadzieniem jabłkowym. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Masło kroimy na wiórki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i wiórkami masła.

Z lodówki wyjmujemy krążek ciasta, przykrywamy nim jabłka, zlepiamy brzegi obu krążków. Dociskamy widelcem brzegi, żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy nim ciasto. Pośrodku ciasta robimy mały otwór lub nacięcie na krzyż, aby para miała ujście. Pieczemy 50 minut.

Promocje w Carrefourze - cukier i jajka

Do Carrefoura do soboty (18.09.2021) warto się wybrać m.in. cukier po 1,99 zł za kilogram przy zakupie 5 kilogramów oraz jajka Mizgier z wolnego wybiegu - 10 sztuk kupimy po 5,99 zł. 

Ciasto dyniowe z cynamonem

Dyniowe ciasto z cynamonemDyniowe ciasto z cynamonem shutterstock

Na 10 osób
Przygotowanie: 20 minut

Ciasto dyniowe z cynamonem - składniki

450 g oczyszczonego miąższu dyni
4 jajka
100 g cukru
125 ml roztopionego masła
340 g mąki pszennej typ 550
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek

Ciasto dyniowe z cynamonem - przygotowanie

Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło. Następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy.

W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki, wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st., pieczemy 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.