Pasta z kaszy gryczanej z kurkumą 

Pasta z kaszy gryczanejPasta z kaszy gryczanej fot. M. Kujda

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pasta z kaszy gryczanej - składniki

szalotka
kilka listków bazylii
kilka źdźbeł szczypiorku
200 g ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
ok. 100 ml oliwy
łyżeczka kurkumy
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
sól

Pasta z kaszy gryczanej - przygotowanie

Szalotkę obieramy, siekamy. Bazylię i szczypiorek także siekamy. Miksujemy razem z szalotką, kaszą gryczaną i oliwą (możemy zrobić mniej lub bardziej aksamitną pastę, regulując jej gęstość ilością oliwy). Dodajemy kurkumę i kolendrę, mieszamy, przyprawiamy solą. Pastę przekładamy do słoika, zamykamy i chłodzimy 2 godziny. Podajemy z chlebem lub krakersami.

Gryczanka śniadaniowa

gryczanka śniadaniowagryczanka śniadaniowa fot Marta Dymek

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Gryczanka śniadaniowa - składniki

140 g kaszy gryczanej niepalonej
400 ml mleka z ulubionych orzechów
30 g suszonych jabłek
1/8 łyżeczki soli
Do podania: ulubiony syrop, melasa lub konfitura, orzechy

Gryczanka śniadaniowa - przygotowanie

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Wsypujemy do średniego rondelka i zalewamy 250 ml mleka z orzechów, dodajemy rodzynki oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu 18-20 minut.

Do rondelka wlewamy resztę mleka, mieszamy i gotujemy 5 minut, nie przykrywamy rondelka.

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy, studzimy i siekamy. Gorącą gryczanką podajemy z orzechami oraz sporym kleksem słodkiego syropu.

Przepis: Marta Dymek

Smażony pęczak z serem i borowikami

Smażony pęczak z serem i borowikamiSmażony pęczak z serem i borowikami Fot. Bogdan Biały

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Smażony pęczak z serem i borowikami - składniki

4 suszone borowiki
350 g pęczaku
120 g sera dojrzewającego
250 ml jasnego piwa z małego browaru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
garść świeżego lubczyku
60 g surowego boczku
50 g masła
4 ząbki czosnku
łyżeczka chrzanu 
łyżka miodu gryczanego
sól, pieprz

Smażony pęczak z serem i borowikami - przygotowanie

Grzyby zalewamy dużą ilością zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy grzyby na łyżce cedzakowej. Do wody po grzybach wsypujemy pęczak i gotujemy al dente, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z piwem, sosem sojowym oraz resztą lubczyku, tym razem drobno posiekanego.

Na patelni mocno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz całkiem się z niego wytopi, dodajemy masło, posiekany czosnek, chrzan i pół garści grubo posiekanego lubczyku. Po 30 sekundach dodajemy grubo pokrojone, obgotowane borowiki oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby się zrumienią, wsypujemy pęczak. Smażymy, co minutę lub dwie dolewając odrobinę mieszaniny piwno-serowej i ciągle mieszając. Gdy płyn się skończy, potrawa jest gotowa.