Gdzie taniej kupić surowy boczek wieprzowy, a gdzie łososia? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na kurki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Przygotowaliśmy do nich propozycje na dania obiadowe, deser oraz śniadanie.

Promocje w Biedronce - boczek 

W Biedronce do środy (15.09) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazł się m.in. surowy boczek wieprzowy w plastrach Kraina Mięs za 6,99 zł za 300 gramów. 

Jajka na boczku

Bacon & Eggs - jajka na bekonieBacon & Eggs - jajka na bekonie Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Jajka na boczku - składniki

8 dużych plastrów bekonu
12 jajek
4 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka soli
4 łyżki masła
8 cienkich kromek żytniego chleba na zakwasie
4 łyżki keczupu lub reliszu pomidorowego 

Jajka na boczku - przygotowanie

Boczek wysmażamy na chrupko na zwykłej lub grillowej patelni. Odkładamy na papierowy ręcznik, by zebrać wytopiony tłuszcz.

Jajka mieszamy ze śmietaną i solą - niezbyt energicznie, nie powinna powstać jednolita masa. Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy.

Kromki chleba opiekamy, smarujemy resztą masła, układamy na nich porcje jajecznicy, obok kładziemy boczek oraz keczup.

Promocje w Lidlu - kurki

Serię tanich produktów do soboty (11.09) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą kurki za 7,49 zł za 200 gramów. 

Sos piwno-kurkowy do ziemniaków, makaronu, mięsa i kaszy

Sos piwno-kurkowySos piwno-kurkowy shutterstock.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Sos piwno-kurkowy - składniki

ok. 250 g kurek
czerwona cebula
2 łyżki masła
375 ml ciemnego piwa
250 ml bulionu wołowego
125 ml śmietany 18-proc.
sól, pieprz

Sos piwno-kurkowy - przygotowanie

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry, małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roztapiamy masło w rondlu o grubym dnie i przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy piwo i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty. Dodajemy bulion i śmietanę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do ugotowanych ziemniaków, kaszy, makaronu lub pieczeni wołowej.

Promocje w Kauflandzie - łosoś

Do Kauflandu warto się wybrać w sobotę (11.09), kiedy to wśród produktów w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. łososia atlantyckiego w cenie 3,99 zł za 100 gramów.

Cytrynowy łosoś w papilotach

Cytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wodyCytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wody shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Cytrynowy łosoś w papilotach - składniki

4 porcje świeżego łososia
sok z cytryny i cała cytryna pokrojona w plasterki
biały pieprz, sól
białko jajka
2 łyżki masła

Cytrynowy łosoś w papilotach - przygotowanie

Filety płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem oraz solą. Każdą cząstkę łososia układamy osobno na środku kawałka pergaminu lub papieru do pieczenia. Układamy na nich po kawałeczki masła i plasterku cytryny.

Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy. Papiloty układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy 15-20 minut.

Delikatnie odcinamy górną część papieru i od razu podajemy upieczoną rybę, np. z ziemniakami z wody lub gotowanymi brokułami.

Promocje w Auchan - mąka żytnia

Do Auchan do środy (15.09) warto się wybrać po mąkę żytnią lub wrocławską Szczepanki za 1,89 zł.

Ciasto migdałowe z żytniej mąki 

Ciasto jabłkowe z żytniej mąkiCiasto jabłkowe z żytniej mąki Fot. Kamil Zieliński

Na keksówkę
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto migdałowe z żytniej mąki - składniki

jabłko
łyżeczka mielonego cynamonu
75 g masła
50 g płynnego miodu
100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
75 ml mleka
2 jajka
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
25 g płatków migdałowych
masło i mąka do formy

Ciasto migdałowe z żytniej mąki - przygotowanie

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy.

Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką.

Formę napełniamy ciastem, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut, do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.