Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami - składniki
3 łyżki oliwy
kilka plasterków salami
4 gałązki świeżego tymianku
duży czerwony pomidor
kilka żółtych pomidorków
mała garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
3 jajka (od kur z wolnego wybiegu)
sól, pieprz
bagietka
starty ser do podania
Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami - przygotowanie
Podsmażamy na oliwie salami, następnie wrzucamy posiekany tymianek, pokrojone w kostkę pomidory i groszek. Smażymy kilka minut, mieszając, aż pomidory lekko się rozpadną, a salami będzie chrupiące.
Wbijamy kolejno jajka (można też wcześniej roztrzepać je w miseczce). Smażąc, poruszamy patelnią, aby jajka równomiernie się ścięły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pod koniec smażenia wierzch frittaty będzie płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika (temperatura 180 st.). Zapiekamy do chwili, aż wierzch się zetnie. Posypujemy serem i podajemy z bagietką.
Pizza z pomidorami na cieście filo
Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pizza z pomidorami na cieście filo - składniki
800 g pomidorów
6 łyżek stopionego masła
8 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
8 łyżek startego parmezanu
200 g grubo siekanej niewędzonej mozzarelli
cebula pokrojona w cieniutkie piórka
łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Pizza z pomidorami na cieście filo - przygotowanie
Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mogą wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżką parmezanu. Czynności powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatnią warstwę filo posypujemy mozzarellą i cebulą, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupiące, złote w środku i brązowe na brzegach (ok. 30 minut).
Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.
Pomidory z rusztu
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pomidory z rusztu - składniki
800 g dużych pomidorów
10 posiekanych filecików anchois (mogą być koreczki helskie)
garstka posiekanej natki lub świeżego oregano
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki bardzo grubo zmielonego czerwonego pieprzu
1/2 szklanki oliwy
Pomidory z rusztu - przygotowanie
Każdy pomidor przekrawamy na połowę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warstwę pomidorów układamy w naczyniu do zapiekania (skórką do dołu). Posypujemy mieszaniną anchois, natki lub oregano, czosnku i czerwonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą. Pieczemy bez pokrywki ok. 40 minut.
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą - składniki
bakłażan
szalotka
ząbek czosnku
oliwa
świeża bazylia
3 dojrzałe pomidory
opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli
100 g startego parmezanu
sól, pieprz
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą - przygotowanie
Bakłażana kroimy w plastry i wkładamy do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Plastry bakłażana smażymy porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich układamy plastry bakłażana, następnie warstwę plastrów mozzarelli, na koniec pokrojonych w plastry pomidorów. Całość posypujemy startym parmezanem i listkami bazylii. Pieczemy około 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 st.
Szakszuka
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szakszuka - składniki:
duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
Dodatki:
papryczka chili
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
kolendra lub bazylia do podania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Szakszuka - przygotowanie
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne.
Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem
Dla 3-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - składniki
po 3 czerwone i żółte papryki
1/4 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
3 łyżki kaparów
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
sól gruboziarnista
grubo zmielony pieprz
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - przygotowanie
Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220 st. Lekko studzimy i podajemy.
Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami - składniki
8 dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami - przygotowanie
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Układamy na blasze i nakłuwamy je widelcem, posypujemy pieprzem i solą. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Czosnek obieramy, drobno kroimy (nie rozgniatamy) i posypujemy nim pomidory.
Pomidory najpierw posypujemy czosnkiem, a następnie skrapiamy oliwą z balsamiko, na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy aż pomidory się zarumienią. Tak upieczone pomidory świetnie smakują jako przekąska lub dodatek do dań głównych.