Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami

Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami
Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami - składniki

3 łyżki oliwy
kilka plasterków salami
4 gałązki świeżego tymianku
duży czerwony pomidor
kilka żółtych pomidorków
mała garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
3 jajka (od kur z wolnego wybiegu)
sól, pieprz
bagietka
starty ser do podania

Frittata z pomidorami, tymiankiem i salami - przygotowanie

Podsmażamy na oliwie salami, następnie wrzucamy posiekany tymianek, pokrojone w kostkę pomidory i groszek. Smażymy kilka minut, mieszając, aż pomidory lekko się rozpadną, a salami będzie chrupiące.

Wbijamy kolejno jajka (można też wcześniej roztrzepać je w miseczce). Smażąc, poruszamy patelnią, aby jajka równomiernie się ścięły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pod koniec smażenia wierzch frittaty będzie płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika (temperatura 180 st.). Zapiekamy do chwili, aż wierzch się zetnie. Posypujemy serem i podajemy z bagietką.

Pizza z pomidorami na cieście filo

Pizza na cieście filo
Pizza na cieście filo Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pizza z pomidorami na cieście filo - składniki

800 g pomidorów
6 łyżek stopionego masła
8 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
8 łyżek startego parmezanu
200 g grubo siekanej niewędzonej mozzarelli
cebula pokrojona w cieniutkie piórka
łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Pizza z pomidorami na cieście filo - przygotowanie

Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mogą wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżką parmezanu. Czynności powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatnią warstwę filo posypujemy mozzarellą i cebulą, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupiące, złote w środku i brązowe na brzegach (ok. 30 minut).

Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.

Pomidory z rusztu

Pomidory z rusztu
Pomidory z rusztu Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pomidory z rusztu - składniki

800 g dużych pomidorów
10 posiekanych filecików anchois (mogą być koreczki helskie)
garstka posiekanej natki lub świeżego oregano
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki bardzo grubo zmielonego czerwonego pieprzu
1/2 szklanki oliwy

Pomidory z rusztu - przygotowanie

Każdy pomidor przekrawamy na połowę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warstwę pomidorów układamy w naczyniu do zapiekania (skórką do dołu). Posypujemy mieszaniną anchois, natki lub oregano, czosnku i czerwonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą. Pieczemy bez pokrywki ok. 40 minut.

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą Fot. 123rf.com

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą - składniki

bakłażan
szalotka
ząbek czosnku
oliwa
świeża bazylia
3 dojrzałe pomidory
opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli
100 g startego parmezanu
sól, pieprz

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą - przygotowanie

Bakłażana kroimy w plastry i wkładamy do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.

Plastry bakłażana smażymy porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich układamy  plastry bakłażana, następnie warstwę plastrów mozzarelli, na koniec pokrojonych w plastry pomidorów. Całość posypujemy startym parmezanem i listkami bazylii. Pieczemy około 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 st.

Szakszuka

szakszuka
szakszuka fot. Dominika Wójciak

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szakszuka - składniki:

duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów

Dodatki:
papryczka chili
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
kolendra lub bazylia do podania
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Szakszuka - przygotowanie

Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne.

Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem Fot. Bogdan Biały

Dla 3-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - składniki

po 3 czerwone i żółte papryki
1/4 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
3 łyżki kaparów
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
sól gruboziarnista
grubo zmielony pieprz

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - przygotowanie

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220 st. Lekko studzimy i podajemy.

Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami

Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami
Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami Fot. Kati Molin / 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami - składniki

8 dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz

Pieczone pomidory z czosnkiem i przyprawami - przygotowanie

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Układamy na blasze i nakłuwamy je widelcem, posypujemy pieprzem i solą. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Czosnek obieramy, drobno kroimy (nie rozgniatamy) i posypujemy nim pomidory.

Pomidory najpierw posypujemy czosnkiem, a następnie skrapiamy oliwą z balsamiko, na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy aż pomidory się zarumienią. Tak upieczone pomidory świetnie smakują jako przekąska lub dodatek do dań głównych.