Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami

Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkamiDrożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami shutterstock

Na 10-14 bułek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 plus 60 minut

Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami - składniki

2-3 jabłka
50 g cukru
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
cynamon
jajko
Ciasto:
20 g świeżych, pokruszonych drożdży
200 ml mleka
400 g mąki pszennej
2 jajka
70 g cukru
70 g miękkiego masła
szczypta soli
200 ml mleka
Twaróg:
300 g twarożku
50 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
łyżka cukru
łyżeczka pasty waniliowej

Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami - przygotowanie

Jabłka płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Wkładamy do rondelka skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem i podgrzewamy 3-4 minuty, mieszając.

Na ciasto drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odstawiamy na 5 minut. Drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki ciasta (powinny mieć temperaturę pokojową) wkładamy do blendera z mocnym silnikiem i miksujemy lub wyrabiamy 10 minut na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 minut).

Uderzając w ciasto pięścią, odpowietrzamy je i rozwałkowujemy. Szklanką odkrawamy 10-14 placków. Bułki luźno układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy z ciepłym miejscu na 60 minut. 

Na twaróg wszystkie składniki mieszamy w misce.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Na środku każdej bułki zrobimy palcami wgłębienie na nadzienie. Do wgłębienia wkładamy porcję twarogu i jabłek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. 

Babeczki z duszonymi jabłkami

Babeczki z duszonymi jabłkamiBabeczki z duszonymi jabłkami shutterstock

Na mniej więcej 30 babeczek
Przygotowanie: 40 minut
Chłodzenie: 30 minut

Babeczki z duszonymi jabłkami - składniki

270 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
szczypta soli
120 g zimnego masła
2 zimne żółtka
tłuszcz do formy
2-3 jabłka
łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Babeczki z duszonymi jabłkami - przygotowanie

Przesiewamy mąkę na blat, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem z suchymi składnikami. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy nożem. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka płuczemy, obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kropimy w kostkę, wkładamy do rondelka o grubym dnie, skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy jabłka się zeszklą (5-8 minut), studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Foremki na babeczki natłuszczamy.

Schłodzone ciasta cienko rozwałkowujemy najlepiej na papierze do pieczenia, dużą szklanką odkrawamy koła i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w 200 st., aż lekko się zrumienią. Jeszcze ciepłe, przewracamy do góry dnem na wysłaną pergaminem tacę. Stukamy z wyczuciem w dno foremek, by uwolnić z nich babeczki. napełniamy uduszonymi jabłkami i podajemy.

Prekmurska gibanica - ciasto filo przełożone makiem, twarogiem, orzechami i jabłkami

Prekmurska gibanica pochodzi ze Słowieni (rejon Prekmurie), gdzie jest pieczone od ponad 200 laty. Podaje się je na specjalne okazje, np. na święta czy wesela. W Unii Europejskiej ma status gwarantowanej tradycyjnej specjalności. To wielowarstwowe ciasto, które wymaga trochę pracy, ale jest dość proste w przygotowaniu. 

Prekmurska gibanicaPrekmurska gibanica shutterstock

Na dużą formę
Przygotowanie: ok.100 minut

Prekmurska gibanica - składniki 

2 opakowania ciasta filo 
100 g masła 
Nadzienie z maku: 
250 ml mleka 
400 g zmielonego maku 
100 g cukru 
cynamon 
Nadzienie z jabłek: 
500 g kwaśnych jabłek 
100 g cukru 
cynamon 
łyżeczka sok wyciśniętego z cytryny 
Nadzienie orzechowe: 
500 g zmielonych orzechów włoskich 
100 ml mleka 
100 g cukru 
łyżeczka pasty waniliowej
Nadzienie z twarogu: 
2 łyżki rodzynek 
rum do namoczenia rodzynek 
500 g twarogu (najlepiej sernikowego) 
300 g kwaśnej śmietany 
jajko 
100 g cukru 
łyżeczka pasty waniliowej  

Prekmurska gibanica – przygotowanie 

Na masę z makiem gotujemy mleko i zalewamy zmielony mak, dodajemy cukier, szczyptę cynamonu, mieszamy. 

Na masę z jabłkami jabłka myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub krótko miksujemy w blenderze. Rozdrobnione jabłka przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem (ilość wg własnego smaku). Zagotowujemy, mieszając i dusimy 3-5 minut.  

Na nadzienie z orzechami mleko zagotowujemy i zalewamy nim zmielone orzechy, wsypujemy cukier, pastę waniliową, mieszamy.  

Na nadzienie z twarogiem rodzynki moczymy w rumie. Twaróg mielimy (jeśli używamy twarogu sernikowego, pomijamy tę czynność). Dodajemy śmietanę, jajko, cukier, wanilię, odsączone rodzynki, dokładnie miksujemy.  

Masło roztapiamy w rondelku. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. 

Wkładamy warstwę nierozwałkowanego ciasta filo, za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem. Nakładamy połowę masy makowej i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy warstwą cienko rozwałkowanego ciasta filo i smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy twarogowej, przykrywamy płatem cienko rozwałkowanego ciasta, smarujemy masłem, nakładamy połowę masy z jabłkami, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy połowę masy orzechowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem, nakładamy resztę masy makowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy resztę masy twarogowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem, nakładamy resztę masy jabłkowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy resztę masy orzechowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo i smarujemy masłem. 

Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem i posypujemy cynamonem.