Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami
Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami shutterstock
Na 10-14 bułek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 plus 60 minut
Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami - składniki
2-3 jabłka
50 g cukru
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
cynamon
jajko
Ciasto:
20 g świeżych, pokruszonych drożdży
200 ml mleka
400 g mąki pszennej
2 jajka
70 g cukru
70 g miękkiego masła
szczypta soli
200 ml mleka
Twaróg:
300 g twarożku
50 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
łyżka cukru
łyżeczka pasty waniliowej
Drożdżówki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami - przygotowanie
Jabłka płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Wkładamy do rondelka skrapiamy sokiem cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem i podgrzewamy 3-4 minuty, mieszając.
Na ciasto drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odstawiamy na 5 minut. Drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki ciasta (powinny mieć temperaturę pokojową) wkładamy do blendera z mocnym silnikiem i miksujemy lub wyrabiamy 10 minut na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 minut).
Uderzając w ciasto pięścią, odpowietrzamy je i rozwałkowujemy. Szklanką odkrawamy 10-14 placków. Bułki luźno układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy z ciepłym miejscu na 60 minut.
Na twaróg wszystkie składniki mieszamy w misce.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Na środku każdej bułki zrobimy palcami wgłębienie na nadzienie. Do wgłębienia wkładamy porcję twarogu i jabłek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Babeczki z duszonymi jabłkami
Babeczki z duszonymi jabłkami shutterstock
Na mniej więcej 30 babeczek
Przygotowanie: 40 minut
Chłodzenie: 30 minut
Babeczki z duszonymi jabłkami - składniki
270 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
szczypta soli
120 g zimnego masła
2 zimne żółtka
tłuszcz do formy
2-3 jabłka
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Babeczki z duszonymi jabłkami - przygotowanie
Przesiewamy mąkę na blat, mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy nożem z suchymi składnikami. W powstałej kruszonce robimy dołek, wbijamy do niego zimne żółtka i mieszamy nożem. Gdy składniki się połączą, szybko zagniatamy ciasto dłońmi, formujemy w kulę, owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka płuczemy, obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kropimy w kostkę, wkładamy do rondelka o grubym dnie, skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy jabłka się zeszklą (5-8 minut), studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Foremki na babeczki natłuszczamy.
Schłodzone ciasta cienko rozwałkowujemy najlepiej na papierze do pieczenia, dużą szklanką odkrawamy koła i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Ustawiamy je na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut w 200 st., aż lekko się zrumienią. Jeszcze ciepłe, przewracamy do góry dnem na wysłaną pergaminem tacę. Stukamy z wyczuciem w dno foremek, by uwolnić z nich babeczki. napełniamy uduszonymi jabłkami i podajemy.
Prekmurska gibanica - ciasto filo przełożone makiem, twarogiem, orzechami i jabłkami
Prekmurska gibanica pochodzi ze Słowieni (rejon Prekmurie), gdzie jest pieczone od ponad 200 laty. Podaje się je na specjalne okazje, np. na święta czy wesela. W Unii Europejskiej ma status gwarantowanej tradycyjnej specjalności. To wielowarstwowe ciasto, które wymaga trochę pracy, ale jest dość proste w przygotowaniu.
Prekmurska gibanica shutterstock
Na dużą formę
Przygotowanie: ok.100 minut
Prekmurska gibanica - składniki
2 opakowania ciasta filo
100 g masła
Nadzienie z maku:
250 ml mleka
400 g zmielonego maku
100 g cukru
cynamon
Nadzienie z jabłek:
500 g kwaśnych jabłek
100 g cukru
cynamon
łyżeczka sok wyciśniętego z cytryny
Nadzienie orzechowe:
500 g zmielonych orzechów włoskich
100 ml mleka
100 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
Nadzienie z twarogu:
2 łyżki rodzynek
rum do namoczenia rodzynek
500 g twarogu (najlepiej sernikowego)
300 g kwaśnej śmietany
jajko
100 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
Prekmurska gibanica – przygotowanie
Na masę z makiem gotujemy mleko i zalewamy zmielony mak, dodajemy cukier, szczyptę cynamonu, mieszamy.
Na masę z jabłkami jabłka myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub krótko miksujemy w blenderze. Rozdrobnione jabłka przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem (ilość wg własnego smaku). Zagotowujemy, mieszając i dusimy 3-5 minut.
Na nadzienie z orzechami mleko zagotowujemy i zalewamy nim zmielone orzechy, wsypujemy cukier, pastę waniliową, mieszamy.
Na nadzienie z twarogiem rodzynki moczymy w rumie. Twaróg mielimy (jeśli używamy twarogu sernikowego, pomijamy tę czynność). Dodajemy śmietanę, jajko, cukier, wanilię, odsączone rodzynki, dokładnie miksujemy.
Masło roztapiamy w rondelku. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
Wkładamy warstwę nierozwałkowanego ciasta filo, za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem. Nakładamy połowę masy makowej i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy warstwą cienko rozwałkowanego ciasta filo i smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy twarogowej, przykrywamy płatem cienko rozwałkowanego ciasta, smarujemy masłem, nakładamy połowę masy z jabłkami, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy połowę masy orzechowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem, nakładamy resztę masy makowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy resztę masy twarogowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem, nakładamy resztę masy jabłkowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo, smarujemy je masłem i nakładamy resztę masy orzechowej, przykrywamy cienko rozwałkowanym ciastem filo i smarujemy masłem.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem i posypujemy cynamonem.