Coraz chłodniejsze poranki, szare, coraz ciemniejsze wieczory - znaków, że nieuchronnie zbliża się jesień z każdym dniem przybywa. Po sezonie urlopowym wracamy do codziennych obowiązków, szkół, pracy, jednocześnie najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i leżeli na kanapie z kubkiem czegoś ciepłego. To czas, kiedy potrzebujemy nie tylko odpoczynku, ale i wzmocnienia. W końcu jesienna plucha i pierwsze przymrozki potrafią dać w kość, a sezon sprzyja różnego rodzaju infekcjom i przeziębieniom.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera 

Jak to wszystko pogodzić? Rozgrzać się, zrelaksować, a jednocześnie dać naszemu organizmowi kopa do działania? Odpowiedź jest prosta - wykorzystać miód. To nie tylko w pełni naturalny, zdrowy zamiennik białego cukru, ale i całe bogactwo korzystnych dla naszego zdrowia składników.

Białko, jod, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i C, do tego działające anytyoksydacyjnie polifenole i flawonoidy - to tylko część elementów, które sprawiają, że miód jest doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Miód znany jest również z tego, że działa przeciwalergicznie, rozkurczowo, potrafi też łagodzić dolegliwości ze strony układu trawiennego, a nawet uspokaja i ułatwia zasypianie.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera 

Co jednak w okresie jesiennym najważniejsze, miód rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, łagodzi dolegliwości związane z infekcjami, a stosowany regularnie potrafi wzmocnić naszą naturalną odporność. Nie bez przyczyny nazywany jest "naturalnym antybiotykiem". Dodając do tego wszystkiego pyszny, słodki smak i wyjątkowy aromat, nic dziwnego, że miód staje się idealnym składnikiem naszych rozgrzewających napojów, idealnych na chłodne poranki i wieczory.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera 

By jednak w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości miodu trzeba pamiętać o jednym - nie można go podgrzewać! Miód traci bowiem swoje najcenniejsze wartości w temperaturze 40 stopni Celsjusza, dlatego jeśli chcemy go dodać np. do herbaty, warto ją lekko wystudzić. W innym wypadku zostanie nam wyłącznie rozkoszowanie się miodowym smakiem i aromatem.

Co dalej? W przygotowywaniu pysznych napojów ogranicza nas już tylko wyobraźnia, miód możemy bowiem dodawać zarówno do różnego rodzaju herbat, dosładzać nim kawę, jak i tworzyć zupełnie nowe kombinacje naparów na bazie ziół, owoców, syropów i oczywiście miodu.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera 

My proponujemy dwa przepisy: herbatkę na bazie skórek owoców i róży, która swoim wyjątkowym zapachem i smakiem przypomni nam ostatnie słoneczne dni lata, oraz kawę latte, dyniową, mocno aromatyczną, wprowadzającą nas w typowe smaki jesieni, a jednocześnie oryginalną.

Nie ma na co czekać - czas zaopatrzyć się w słoiczki miodu i przetrwać jesienną pluchę. Ciesząc się naturalnym smakiem i zdrowiem.

HERBATKA ZE SKÓREK OWOCÓW I RÓŻY SŁODZONA MIODEM (przepis z bloga Absolutnie Dobre)

Herbata ze skórek owoców i płatków różyHerbata ze skórek owoców i płatków róży 

Składniki:

  • skórki owoców (z 1 jabłka, gruszki, cytryny, mandarynki, pomarańczy)
  • 0,5 l wody
  • 5-6 suszonych kwiatów róży lub łyżka płatków
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Skórki po owocach dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy dzbanek i wrzucamy do niego kwiaty lub płatki róż.

Ugotowany wywar ze skórek cedzimy i wlewamy do dzbanka. Można dopełnić wrzątkiem. Czekamy chwilę, by róża miała szansę się dobrze zaparzyć, a całość napoju nieco przestygła. Na koniec słodzimy ulubionym miodem według uznania.

DYNIOWA LATTE Z MIODEM WIELOKWIATOWYM (przepis z bloga Cookandlife.pl)

Dyniowe LatteDyniowe Latte 

Składniki:

  • ok. 100 g dyni
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • szczypta przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu
  • szczypta anyżu
  • pół szklanki zaparzonej kawy
  • pół szklanki mleka (może być krowie lub owsiane)

Przygotowanie:

Dynię (dowolny rodzaj) obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w garnku z delikatnie osoloną wodą. Po odcedzeniu blendujemy z gorącym mlekiem, dodajemy przyprawy, po czym dodajemy zaparzoną kawę, a na koniec miód. Całość mieszamy i przelewamy do szklanki lub ulubionego kubka. Przed podaniem można posypać startą gorzką czekoladą i przyprawą do piernika.