Granola z jogurtem i jabłkami
Do miski lub szklanki nalewamy jogurt, wsypujemy domową granolę, dodajemy plasterki banana i jabłek.
Suszone jabłka
Jabłka, tak jak i gruszki, możemy suszyć na słońcu, w piekarniku lub w suszarce (dehydratorze). Jeśli na słońcu, to owoce muszą być pokrojone i rozłożone w jednej warstwie na płótnie lub pergaminie. Do pieczenia w piekarniku jabłka myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na ruszcie i suszymy 2-3 godziny (sprawdzamy, jaki stopień wysuszenia nam odpowiada) w temperaturze (40-60 st.) i przy uchylonych drzwiczkach. Czas suszenia w suszarce znajdziemy w instrukcji urządzenia.
Żytnie bułki z owocami
Żytnie bułki (np. fińskie chlebki) smarujemy masłem orzechowym lub jogurtem, nakładamy pokrojone owoce, posypujemy ulubionymi nasionami (np. siemię lnu, chia, sezam).