Pyzy z mięsem, zwane też kartaczami

Pyzy z mięsemPyzy z mięsem shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pyzy z mięsem - składniki

2 kg ziemniaków
ew. łyżka mąki ziemniaczanej
Farsz:
2 duże cebule
ząbek czosnku
jajko
masło klarowane
500 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
sól, pieprz
Do podania:
250 g wędzonego boczku
cebula

Pyzy z mięsem - przygotowanie

Ziemniaki myjemy, 1/4 wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 20 minut. Resztę obieramy i surowe ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z płynu na ściereczce lub gazie (płyn zachowujemy, zbierze się skrobia, która dodamy do ciasta).

Na farsz cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Do miski wkładamy mięso, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem,  doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na gładką masę. 

Ugotowane, całkowicie wystudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy ze startymi ziemniakami, dodajemy skrobię (bez płynu) oraz szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej i wyrabiamy. 

Z ciasta formujemy wałek, odkrawamy równe kawałki tak, by z każdego uformować okrągły placek 6-8 cm średnicy grubego na centymetr. Na środek każdego nakładamy porcję farszu, tyle, by dał się dokładnie zlepić w kulę. 

Pyzy wrzucamy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy około 25 minut od wypłynięcia. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane patelnię i razem podsmażamy. Pyzy podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą. 

Kopytka

KopytkaKopytka shutterstock

Jeśli chcemy przygotować śląskie, gnocchi czy kopytka, wybieramy ziemniaki mączyste, oznaczone na opakowaniu jako typ C (np. anielka, aster, barycz, bursztyn, bzura, centa, ceza, etiuda, grot, honorata, karlena, koral, kos, legenda, lena, mila lub salto). Aby ocenić, czy ziemniaki, które mamy, są właśnie takie, przekrawamy jedną bulwę na pół i pocieramy połówkami o siebie. Jeżeli na przeciętych powierzchniach pokaże się woda, ziemniak ma mało skrobi, a jeśli połówki będą się kleić – jest mączysty. Nie robimy klusek z młodych ziemniaków – zawierają zbyt dużo wody. Ziemniaki gotujemy (lub pieczemy) w mundurkach, aby zachowają więcej skrobi. Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Nie miksujemy ich w blenderze – staną się zbyt rzadkie i kleiste.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kopytka - składniki

1 kg mączystych ziemniaków
250-300 g mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Kopytka - przygotowanie

Ziemniaki płuczemy (nie obieramy) i gotujemy 15-20 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie (mogą być też ugotowane poprzedniego dnia, które zostały np. po obiedzie).

Ostudzone obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy obie mąki, wbijamy jajka, solimy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Kluski wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na wierzch.

Kopytka świetnie smakują tez na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy wystarczy je podgrzać na małej ilości masła lub oleju.

Leniwe

LeniweLeniwe shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Leniwe - składniki

250 g tłustego twarogu
125 g mąki
jajko
sól

Leniwe - przygotowanie

Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy go z większością mąki (zostawiamy łyżkę, by potem posypać stolnicę), jajkiem oraz solą. Z ciasta toczymy wałeczki o grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie. Leniwe wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

Podajemy np. z roztopionym masłem (z tartą bułką lub bez), cynamonem lub jogurtem.