Zupa fasolowa

Zupa fasolowa z jarmużemZupa fasolowa z jarmużem Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Zupa fasolowa - składniki

puszka białej fasoli
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
2 marchewki
pietruszka
puszka pomidorów
2-3 liście jarmużu
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz, sól
3-4 ziemniaki
1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
2-3 łyżki oliwy

Zupa fasolowa - przygotowanie

Fasolę osaczamy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 20 minut.

Cebule i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 3 maśle klarowanym w dużym rondlu. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy.

Zawartość rondla przekładamy do garnka z fasolą, wypłukując go częścią wywaru fasolowego, gotujemy jeszcze 20 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i kroimy ziemniaki, liście jarmużu płuczemy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki, jarmuż i pomidory wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawimy majerankiem lub tymiankiem  i w razie potrzeby solą, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, mieszamy, podajemy.

Pomidorowa z fasolą

Pomidorowa z fasoląPomidorowa z fasolą Fot. BBS

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Pomidorowa z fasolą - składniki

1 kg pomidorów
500 g perłowej fasoli
3 ząbki czosnku
4 gałązki bazylii
szczypta soli
4 łyżki oliwy
łyżeczka suszonej bazylii

Pomidorowa z fasolą - przygotowanie

Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem zupy (min. 6 godzin).

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory, suszoną bazylię, wsypujemy sól, wlewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy, wkładamy do garnka, całość zalewamy wodą (ok.1,5 l). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz., aż fasola będzie miękka. Doprawiamy solą oraz posiekaną świeżą bazylią.

Szałwiowa zupa fasolowa

Szałwiowa zupa fasolowaSzałwiowa zupa fasolowa Fot. Shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 2 godziny + moczenie fasoli: całą noc

Szałwiowa zupa fasolowa - składniki

500 g suchej czerwonej fasoli (może też być biała)
marchewka
mała pietruszka
gałązka selera naciowego
3 łyżek oliwy do smażenia
6-8 liści szałwii
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
czarny pieprz

Szałwiowa zupa fasolowa - przygotowanie

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Rano odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy ok. litrem świeżej wody i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, aż fasola zmięknie (70-90 minut).

Marchew, pietruszkę, gałązkę selera myjemy i kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy do niej posiekane 3-4 listki szałwii, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podgrzewamy, by oliwa nabrała aromatu. Dorzucamy pokrojone warzywa i dusimy je 4-5 minut, mieszając. Przekładamy do fasoli, gdy ta będzie już prawie miękka. Dodajemy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze 15 minut i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy listkami szałwii.

Chili con carne

Chili con carneChili con carne Fot. 123rf.com

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 godzin

Chili con carne - składniki

200 g czerwonej fasoli
liść laurowy
2 cebule
4 ząbki czosnku
olej
łyżka suszonego oregano
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)
łyżka słodkiej papryki
łyżka majeranku
sól, pieprz, pieprz kajeński
szczypta cynamonu
papryczka habanero
papryczka chipotle
szklanka wody lub rosołu
500 ml przecieru pomidorowego
4 łyżki sosu sojowego

Chili con carne - przygotowanie

Fasolę moczymy przez noc, gotujemy z liściem laurowym na małym ogniu do miękkości. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy oregano. Wkładamy mięso i mieszając, smażymy na mocnym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy resztę przypraw i szklankę wody lub rosołu. Dusimy 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy odcedzoną fasolę, przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut bez przykrycia. Podajemy z nachosami lub tortillami.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku Fot. Shaiith Nowak Jacek / 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Fasolka po bretońsku - składniki

500 g fasoli jaś
250 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżka smalcu lub masła
łyżka mąki

Fasolka po bretońsku - przygotowanie

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przyprawiamy ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.

Zasmażamy mąkę na smalcu (lub maśle), dodajemy do fasolki. Potrawę przyprawiamy roztartym czosnkiem.

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankamiSałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami Fot.Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami - składniki

Sałatka:
250 g fasoli konserwowej
2 szalotki
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
60 ml oliwy
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki białego octu winnego
łyżeczka posiekanego chili
sól i pieprz, ocet winny (dowolnie)
4 jajka

Grzanki:
bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami - przygotowanie

Na sałatkę fasolę odcedzamy, przekładamy do miski. Szalotkę, czosnek i szczypiorek siekamy. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i chili, przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym (dowolnie). Jajka wyjmujemy z lodówki 20 minut przed gotowaniem, by się ogrzały. Gotujemy 6 minut we wrzącej wodzie.

Na grzanki bagietkę zamrażamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czosnek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Zmrożoną bagietkę kroimy w kromki o grubości 4 mm. Układamy na blasze, smarujemy ziołowym masłem i pieczemy 10 minut w 180 st. na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku.

Sałatkę podajemy z grzankami, przekrojonym na pół jajkiem, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka włoska z fasolą

Sałatka włoskaSałatka włoska Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Sałatka włoska z fasolą - składniki

300 g drobnej białej fasolki
4 łodygi naciowego selera
czerwona cebula
100 g koziego sera
2 świeże pomidory
2 suszone pomidory z zalewy
3 suszone śliwki
sól, pieprz
po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku

Sos:
3 łyżki oliwy
łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku

Sałatka włoska z fasolą - przygotowanie

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.