Domowy keczup
Przygotowanie: 60 minut
Domowy keczup - składniki
1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)
łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy
duża cebula
3 ząbki czosnku
płaska łyżeczka chilli w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
po 1/4 łyżeczki cynamonu
mielonego ziela angielskiego
mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
łyżka koncentratu pomidorowego
110 g cukru
125 ml octu z czerwonego wina
Domowy keczup - przygotowanie
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone nasady. Układamy je w sicie i zostawiamy na 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Seler naciowy siekamy. Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Pomidory i seler naciowy wrzucamy do rondla. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak lub sito.
W drugim rondlu na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje, mniej więcej 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji przechowujemy w lodówce przez miesiąc.
Sos pomidorowy
Na 250 ml sosu*
Przygotowanie: 40 minut
Sos pomidorowy - składniki
500 g dojrzałych pomidorów
ząbek czosnku
szczypta soli
60 ml oliwy
10 listków bazylii lub oregano
Sos pomidorowy - przygotowanie
Pomidory myjemy, polewamy wrzątkiem, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy w kostkę, usuwając nasady szypułek. Obrany czosnek rozgniatamy. Do rondelka o grubym dnie wkładamy pomidory, czosnek, sól, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę do minimum, dusimy około 30 minut. Przecieramy przez sito, mieszamy z oliwą i rozdrobnioną bazylią lub oregano.
*Jeśli chcemy zrobić więcej sosu, wystarczy podwoić lub potroić składniki i sos poddać pasteryzacji.
Pomidory w zalewie
Na 3 słoiki po 500 ml
Przygotowanie: 20 minut
Pomidory w zalewie - składniki
1 i 1/2 kg małych dojrzałych pomidorów
łyżka soli
łyżeczka cukru
Pomidory w zalewie - przygotowanie
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy, napełniamy nimi wyparzone słoiki (dość ciasno upychamy). Gotujemy litr wody z solą i cukrem, zalewamy pomidory (powinny być przykryte zalewą), zakręcamy. Pasteryzujemy 3 minuty i odstawiamy dnem do góry. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch miesięcy. Tak przygotowane pomidory dodajemy do sałatek, mięsnych i warzywnych dań oraz do jarzynowych zup i sosów.
Sos z pieczonych pomidorów
Na ok. 300 ml sosu
Przygotowanie: 90 minut
Sos z pieczonych pomidorów - składniki
1 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól
kilka gałązek bazylii, tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
Sos z pieczonych pomidorów - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Pomidory kroimy na ósemki, wykrawamy szypułki. Układamy je na blasze, polewamy oliwą, dodajemy czosnek oraz zioła (opcjonalnie). Blachę wstawiamy do piekarnika. Pomidory pieczemy 60-80 minut. Kiedy będą złote, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Pomidory przekładamy do pojemnika, rozgniatamy widelcem lub blenderem, wlewamy oliwę oraz sok z blachy, mieszamy. Sos wykorzystujemy na bieżąco lub pasteryzujemy. Niepasteryzowane pomidory w lodówce wytrzymają do 14 dni. Świetnie smakują z kasza, makaronem, są bazą zupy.
Przepisy: Marta Dymek