Promocje w Biedronce - schab

Schab świątecznySchab świąteczny Fot. Jarosław Madejski

W Biedronce do środy (8.09.2021) kupimy m.in. schab wieprzowy bez kości Kraina Mięs za 8,99 zł za kilogram z kartą Moja Biedronka. 

Schab po niemiecku

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Schab po niemiecku - składniki

1 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
250 ml piwa
800 g obranych ziemniaków
4 obrane marchewki
2 obrane cebule
4 pomidory
łyżeczka kminku

Schab po niemiecku - przygotowanie

Mięso nacieramy mieszanką posiekanego czosnku, soli, pieprzu i układamy w brytfannie. Podlewamy połową piwa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut w temp. 200 st. Odwracamy, wlewamy resztę piwa, odkrywamy i pieczemy przez 45 minut, polewając mięso tworzącym się sosem.

Wszystkie warzywa kroimy na pół. Układamy obok mięsa, posypujemy kminkiem. Pieczemy aż mięso będzie rumiane, a warzywa miękkie (ok. 50 minut).

Promocje w Lidlu - polskie gruszki

Serię tanich produktów do środy (8.09.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą m.in. polskie gruszki za 2,99 zł za kilogram.

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym

Tartaletki z kremem migdałowym i gruszkamiTartaletki z kremem migdałowym i gruszkami shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - składniki

Ciasto:
175 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
2 żółtka
40 g cukru pudru
Nadzienie:
2 duże gruszki
50 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka roztrzepane
125 g mielonych migdałów
4 łyżki dżemu morelowego
50 g cukru trzcinowego lub płynnego miodu
laska wanilii
gwiazdka anyżu

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - przygotowanie

Mąkę i sól przesiewamy na blat, usypując stożek. Masło, żółtka i cukier wrzucamy w zagłębienie i ucieramy dłońmi, by zrobiła się papka. Stopniowo mieszamy ją z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200 st., przykrywając je wcześniej papierem do pieczenia i obciążając fasolą. Zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 5 minut.

Gruszki kroimy wzdłuż na pół. Masło ucieramy z 75 g cukru, stopniowo dodając roztrzepane jajka, dalej ubijając, dodajemy zmielone migdały. Podpieczone tartaletki smarujemy dżemem i układamy na nich krem oraz połówki gruszek.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. 10-12 minut albo do chwili, gdy krem urośnie i stwardnieje.

Cukier trzcinowy (lub miód) wkładamy do rondelka z pociętą na kawałki laską wanilii, gwiazdką anyżu i zalewamy 100 ml wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotujemy, żeby syrop zgęstniał i się zredukował. Powstałym syropem smarujemy gruszki na upieczonych tartaletkach i odstawiamy do ostudzenia.

Promocje w Aldim - granaty

Do soboty (11.09.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. granaty za 2,99 zł za sztukę.  

Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu

Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatuBeziki z kremem anyżowym i pestkami granatu Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 i 1/2 godziny

Beziki:
białka z 2 dużych jajek
1/8 łyżeczki soli
1/2 szklanki drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
Nadzienie i dekoracja:
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki nasion anyżu
1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki
1/4 szklanki pestek granatu

Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu - przygotowanie

Na bezy rozgrzewamy piekarnik do temp. 80 st. Ubijamy białka z solą, a gdy piana będzie sztywna, dodajemy po trochu cukier, nie przerywając przy tym ubijania. Kończymy ubijanie, kiedy piana zrobi się bardzo sztywna i lśniąca.

Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nią bezowe kółka o średnicy 3-3,5 cm, zachowując pomiędzy nim 1-cm odstępy. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika 90 minut, aż beziki wyschną, ale się nie przyrumienią. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku (przy zamkniętych drzwiczkach) jeszcze na 60 minut. Wyjmujemy blachę i czekamy, aż ciastka całkowicie ostygną.

Na krem miksujemy cukier z anyżem w młynku do kawy. Ubijamy śmietanę. Kiedy zgęstnieje, dodajemy anyżowy cukier i ubijamy dalej, aż będzie zupełnie sztywna. Porcje kremu układamy delikatnie na bezikach, a następnie dekorujemy pestkami granatu.

Promocje w Carrefourze - cukier i mąka

Do Carrefoura do soboty (18.09.2021) warto się wybrać np. po cukier biały marki własnej za 1,99 zł przy zakupie 5 sztuk oraz mąka puszysta Lubella różne rodzaje za 2,99 zł.  

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżememRogaliki drożdżowe z dżemem Fot. Agata Jakubowska / AG

Na 2 blachy
Przygotowanie: 20 minut

Rogaliki drożdżowe z dżemem - składniki

200 ml mleka
50 g cukru
80 g świeżych drożdży
400 g masła
1 kg mąki luksusowej
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
4 jajka
200 g dżemu jabłkowego

Rogaliki drożdżowe z dżemem - sposób przygotowania

Podgrzewamy mleko z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże, roztapiamy masło. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki na 60 minut.

Ciasto rozkładamy na stolnicy posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu jabłkowego, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 180 st.