Promocje w Biedronce - wątróbki kurczaka

W Biedronce do soboty (4.09.) kupimy w promocyjnej cenie m.in. serca, żołądki i wątróbki kurczaka za 2,99 zł za opakowanie (450 gramów).

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem to świetny pomysł na szybki obiad lub kolacjęWątróbka z jabłkiem to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Wątróbka z jabłkiem - składniki

500 g drobiowej wątróbki
jabłko
2 łyżki masła
cebula
łyżka suszonego majeranku
sok z połowy pomarańczy
sól, pieprz

Wątróbka z jabłkiem - przygotowanie

Wątróbkę czyścimy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na dużym mocnym ogniu, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojoną cebulę, krótko podsmażamy, dodajemy jabłko. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie (ok. 5 minut).

Promocje w Lidlu - kurki

Serię tanich produktów do soboty (4.09) oferuje Lidl. Wśród przecenionych produktów znalazły się kurki za 7,49 zł za 200 g.

Gulasz z kurek

Gulasz z kurekGulasz z kurek Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Gulasz z kurek - składniki

600 g oczyszczonych kurek
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
100 g boczku pokrojonego w małą kostkę
6 posiekanych szalotek
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
300 ml bulionu 
łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki masła
zielenina (szczypiorek, natka lub tymianek) do posypania

Gulasz z kurek - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. Grzyby mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut.

W dużym rondlu wysmażamy boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki (10-15 minut). Wlewamy wino i ocet, gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wlewamy bulion, gotujemy, aż odparuje o połowę. Siekamy 1/3 grzybów, dodajemy do garnka razem z tymiankiem. Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby (w całości) oraz dodajemy, po kawałeczku, zimne masło, stale mieszając, aż sos zrobi się lśniący. Posypujemy zieleniną i podajemy.

Promocje w Kauflandzie - ogórki

Do Kauflandu do środy 81.09) warto się wybrać po ogórki polskie za 2,99 zł za kilogram.

Kiszone ogórki

Kiszone ogórkiKiszone ogórki 123 RF

Kiszone ogórki - składniki

1 kg drobnych ogórków gruntowych, mniej więcej równej wielkości
parę ząbków czosnku (mogą być nieobrane)
baldachy kopru
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
obrany korzeń chrzanu, ew. liście chrzanu
ew. ziarna gorczycy
Solanka:
łyżka niejodowanej soli na każdy litr wody

Kiszone ogórki - przygotowanie

Ogórki szorujemy, zostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie, układamy ciasno w wyparzonych słojach. Dodajemy przekrojone ząbki czosnku, 1-2 baldachy kopru, 2-3 liście porzeczki lub wiśni, przecięty wzdłuż na pół kawałek chrzanu, ew. także liście chrzanu oraz łyżeczkę gorczycy.

Zagotowujemy wodę z solą, studzimy, zimną solanką zalewamy ogórki - muszą być przykryte. Zakręcamy, ale niezbyt mocno, wyparzonymi wieczkami, i pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. W tym czasie może spod wieczek wypływać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy, żeby nie trzeba było sprzątać spiżarni. Kiedy ogórki są już wstępnie zakwaszone, dokręcamy mocno wieczka i ustawiamy słoje w chłodnym miejscu.

Promocje w Auchan - mango

Do Auchan do środy (8.09) warto się wybrać m.in. po mango, które kupimy po 4 zł za sztukę przy zakupie dwóch.

Sałatka z krewetkami i mango

Sałatka z krewetkami i mangoSałatka z krewetkami i mango Fot. 123rf.com

Dla 4 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z krewetkami i mango - składniki

200 g sparzonych krewetek 
mango
główka sałaty
kilka liści czerwonej kapusty
Sos:
2 łyżki oliwy
drobno posiekana szalotka
sól, pieprz

Sałatka z krewetkami i mango - przygotowanie

Krewetki (jeśli są zamrożone, rozmrażamy) płuczemy, usuwamy jelita. Sałatę i kapustę płuczemy osuszamy i kroimy w paski. Mango obieramy i kroimy w kostkę.

Na sos mieszamy wszystkie składniki. Do miski wkładamy sałatę, kapustę i mango, dodajemy krewetki. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem.