Gulasz z bakłażana i papryki

Bakłażan z papryką świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pieczywemBakłażan z papryką świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pieczywem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Gulasz z bakłażana i papryki - składniki

cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
papryczka chili
2 średniej wielkości bakłażany
3 papryki: żółta, pomarańczowa, czerwona
2 pomidory 
słoiczek kaparów
sól, pieprz kolorowy
oliwa ekstra vergine
świeża szałwia do dekoracji

Gulasz z bakłażana i papryki - przygotowanie

Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek siekamy, szklimy razem w dużym rondlu na trzech łyżkach oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, podsmażamy.

Bakłażany i paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Bakłażany wrzucamy do rondla z cebulą i czosnkiem i ze wszystkich stron obsmażamy. Dorzucamy paprykę, dusimy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy 10-15 minut. Jeśli potrawa jest za mało soczysta, dolewamy 100 ml wody. Na koniec skrapiamy gulasz oliwą. Podajemy posypany szałwią z pieczywem.

Gulasz wołowo-bakłażanowy z Kapadocji

Gulasz wołowo-bakłażanowy z KapadocjiGulasz wołowo-bakłażanowy z Kapadocji Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Gulasz wołowo-bakłażanowy - składniki

2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki oliwy
400 g łopatki wołowej
bakłażan
sól, pieprz
garść suszonych moreli
mały pęczek estragonu
puszka pomidorów (400 g)

Gulasz wołowo-bakłażanowy - przygotowanie

Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy, pieprzymy. Morele i estragon siekamy, wrzucamy do garnka owoce i połowę estragonu. Dodajemy pomidory razem z zalewą oraz porcję wody odmierzoną puszką po pomidorach. Dusimy na małym ogniu 30-40 minut, aż powstanie gęsty gulasz. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy dodać też odrobinę chilli). Posypujemy resztą posiekanego estragonu.

Przepis: Tomek Woźniak

Gulasz drobiowy ze śliwkami

Gulasz drobiowy ze śliwkamiGulasz drobiowy ze śliwkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Gulasz drobiowy ze śliwkami - składniki

4-5 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
200 g chorizo
120 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g śliwek
400 g mięsa z kurczaka
łodyżka tymianku
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Gulasz drobiowy ze śliwkami - przygotowanie

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki, mięso kurczaka pokrojone na kawałki, tymianek oraz bulion. Dusimy ok. 35 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka lub ugotowana kasza.