Komosa ryżowa z młodymi buraczkami

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami.Komosa ryżowa z młodymi buraczkami. Fot. masz.talerz

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami - składniki

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
160 g komosy ryżowej (quinoa)
400 bulionu warzywnego
2 młode buraki z natką
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szczypta zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
główka ulubionej sałaty
ew. kilka listków szczawiku czerwonego do dekoracji

Na dip:
szczypiorek z cebulką
300 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z cytryny

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami - przygotowanie

Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy czosnek. Wsypujemy kosmosę ryżową, wlewamy bulion, gotujemy 15 minut. Odstawiamy, aby quinoa napęczniała. Dodajemy resztę oliwy i mieszamy.

Buraki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub blendujemy na małe kawałki). Mieszamy z komosą. Wsypujemy orzechy, doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem.

Na dip: szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy razem z cebulką. Jogurt mieszamy z sokiem cytryny, mieszamy ze szczypiorkiem i cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.

Napełniamy szklane naczynia komosą, dekorujemy listkami sałaty i szczawiku czerwonego. Do osobnego słoiczka pakujemy dip. Polewamy nim potrawę przed jedzeniem.

Sałatka owocowa

Drugie śniadanie, Sałatka owocowaDrugie śniadanie, Sałatka owocowa Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka owocowa - składniki

pomarańcza
1/2 ananasa
łyżka cukru trzcinowego
kilka listków mięty
kilka czerwonych winogron

Sałatka owocowa - przygotowanie

Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z filecikami pomarańczy przekładamy do pudełka. Dokładamy kilka winogron. Posypujemy cukrem i posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka świetnie smaku z waflem ryżowym lub chrupkim pieczywem.

Sałatka tabbouleh

TabboulehTabbouleh Fot: Marcin Klaban

Na 4 porcje
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka tabbouleh - składniki

2-3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
2-3 pomidory
mała cebula
1/3 szklanki kaszy bulgur
sól
1/2 szklanki oliwy
sok z 2 cytryn
pieprz

Sałatka tabbouleh - przygotowanie

Natkę pietruszki i miętę myjemy, a następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kaszę zalewamy gorącą wodą, delikatnie solimy i przykrywamy na 10-15 minut. Z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryn przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Shake bananowo-czekoladowy

Shake bananowo-czekoladowy.Shake bananowo-czekoladowy. Fot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Shake bananowo-czekoladowy - składniki

2 dojrzałe banany
500 ml mleka lub mleka roślinnego
2-3 łyżki kakao dobrej jakości

Shake bananowo-czekoladowy - przygotowanie

Banany kroimy w plasterki. Mleko, banan oraz kakao miksujemy w blenderze, aż koktajl uzyska jednolitą konsystencję. Przelewamy do butelki, zakręcamy i wkładamy do lodówki, by się schłodził.

Minitortille z mozzarellą i pomidorami

Minitortille z mozzarellą i pomidoramiMinitortille z mozzarellą i pomidorami Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Minitortille z mozzarellą i pomidorami - składniki

2 pszenne tortille
1/2 kulki mozzarelli
pomidor
4 listki bazylii
garść (zielonych i czarnych, bez pestek) oliwek
sól, pieprz

Minitortille z mozzarellą i pomidorami - przygotowanie

Na środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściśle zawijamy i podgrzewamy kilka minut w piekarniku w temp. 200 st.. Ciepłe tortille kroimy na cztery części i pakujemy. Idealnym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny.

Greckie kieszonki

Drugie śniadanie, Greckie kieszonkiDrugie śniadanie, Greckie kieszonki Fot. Marcin Klaban

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Greckie kieszonki - składniki

2 chlebki pita
pomidor
ogórek
100 g sera feta
oliwa
sól, pieprz

Greckie kieszonki - przygotowanie

Pity podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, odcinamy 3 cm górnej części i delikatnie oddzielamy dwie warstwy chlebka, tworząc kieszonkę. Do środka wkładamy cienkie plastry pomidora i nieobranego ogórka oraz pokruszoną fetę, skrapiamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą pitę dzielimy jeszcze na pół. Do śniadaniówki możemy spakować również owoce, np. śliwki lub jabłko, i kawałek czekolady.

Jajeczne muffiny z pieczenią i papryką

Jajeczne muffiny z pieczenią i papryką.Jajeczne muffiny z pieczenią i papryką. Fot. Shutterstock

Na 10 sztuk 
Przygotowanie: 30 minut

Jajeczne muffiny z pieczenią i papryką - składniki

6 jajek
6 plastrów domowej pieczeni z szynki
ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
czerwona papryka
masło klarowane do smażenia i posmarowania kokilek
pieprz

Jajeczne muffiny z pieczenią i papryką - przygotowanie

Jajka ubijamy w misce. Szynkę kroimy w kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.

Na patelni na maśle szklimy czosnek. Do jajek dodajemy szynkę, paprykę, czosnek i szczypiorek. Masę doprawiamy do smaku pieprzem, ale nie solimy jej, bo pieczeń jest już lekko słona. Wylewamy do natłuszczonych kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut, aż masa się zetnie. Muffiny podajemy posypane resztą szczypiorku, np. z sałatką z pomidorów.

Kisz wiejski z ziemniakami

Kisz wiejski z ziemniakamiKisz wiejski z ziemniakami Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut + chłodzenie ciasta: minimum 30 minut

Kisz wiejski z ziemniakami - składniki

Ciasto:

200 g mąki
sól
100 g masła
3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
ok. 700 g ziemniaków
sól
por
olej
100 ml śmietanki kremówki 30-proc.
100 ml mleka
2 duże jajka
pieprz
gałka muszkatołowa
200 g sera brie

Kisz wiejski z ziemniakami - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy z solą, usypujemy kopczyk, wkładamy do niego posiekane w kostkę masło, dodajemy wodę, zagniatamy. Szybko wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim metalową foremkę do tarty, wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Na nadzienie ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie, uważając, żeby się nie rozgotowały, odsączamy i osuszamy na sicie. Pora obieramy, kroimy w półtalarki i szklimy na oleju. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Podpiekamy 15 minut przykryte pergaminem i obciążone fasolą, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10 minut.

W misce roztrzepujemy śmietankę z mlekiem i jajkami, dodajemy pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser brie kroimy na plasterki.

Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków i brie i polewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż masa się zestali, a wierzch ładnie zarumieni.

Kisz najlepiej przygotować wieczorem, a potem rano pokroić na kawałki i spakować do lunch boxa.

Domowe jagodzianki

JagodziankiJagodzianki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Domowe jagodzianki - składniki

Ciasto:
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
szklanka mleka
5 szklanki mąki
3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
1/2 kostki masła
szczypta soli

Nadzienie:
1-2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
olej do posmarowania blachy

Domowe jagodzianki - przygotowania

Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.