Jogurt z duszonymi śliwkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Jogurt z duszonymi śliwkami − składniki
600-800 g śliwek
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki miodu o neutralnym smaku, np. wielokwiatowego
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Jogurt z duszonymi śliwkami − przygotowanie
Śliwki myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do garnka z grubym dnem lub kładziemy na patelnię i powoli podgrzewamy pod przykryciem, aż puszczą sok.
Zdejmujemy pokrywkę i wolno smażymy śliwki jak powidła, aż sok prawie całkiem odparuje – śliwki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać. Studzimy, połowę miksujemy z jogurtem, miodem i opcjonalnie cynamonem.
Dodajemy resztę śliwek, mieszamy i schładzamy. Tak przygotowany jogurt możemy przechowywać w lodówce tydzień w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Placki jogurtowe z borówkami
Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Placki jogurtowe z borówkami - składniki
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia
Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt
Placki jogurtowe z borówkami - przygotowanie
W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (możemy przesiać ją bezpośrednio do miski) i mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek.* Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.
Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.
Frittata z cukinią
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut
Frittata z cukinią - składniki
3 łyżki oliwy
cebula (lub 3 dymki)
ząbek czosnku
5 małych cukinii
duży dojrzały pomidor
sól, pieprz
9 jajek
łyżka posiekanych świeżych ziół (natki, tymianku lub majeranku)
Frittata z cukinią - przygotowanie
Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, ok. 10 minut. Dodajemy cukinię, pokrojoną na cienkie talarki. Pomidor parzymy wrzątkiem, nacinamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem, dodajemy zioła. Przykrywamy i dusimy, aż zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Patelnię przykrywamy i smażymy frittatę na minimalnym ogniu, aż zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 15 minut). Gdy środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go nożem (albo odsuwamy brzegi frittaty łopatką, tak by płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy omlet się zetnie, lekko zrumieniamy go pod górną grzałką w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (ok. 5 minut), kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.
Muffiny z otrębami
Na 12 sztuk
Przygotowanie: 35 minut
Muffiny z otrębami - składniki
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75 g otrąb pszennych lub owsianych
4-5 pokrojonych śliwek lub innych owoców
90 g masła
4 łyżki miodu
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
Muffiny z otrębami - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy otręby, mieszamy, robimy w środku dołek. Masło i miód podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Jajka łączymy z jogurtem. Do dołka w mieszaninie suchych składników wlewamy masło z miodem i jajka z jogurtem, pokrojone na małe kawałki śliwki. Szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno być grudkowate. Zagłębienia w formie wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut. Pozostawiamy muffinki w foremkach na 5 minut, potem delikatnie wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno z masłem.
Chałka z kruszonką
Na 2 duże chałki
Przygotowanie: 75 minut
Chałka z kruszonką - składniki
50 g masła
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
450-500 g mąki
cukier waniliowy
szczypta soli
jajko
3 żółtka
150 ml mleka
Kruszonka*:
50 g mąki
25 g zimnego masła
łyżka cukru
Chałka z kruszonką - przygotowanie
Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jajko i 2 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła (co najmniej 30 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.
Na kruszonkę zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 35 minut (przykrywamy folią, jeśli zacznie brązowieć).
*Chałkę zamiast z kruszonką możemy przygotować z makiem, sezamem, a nawet gruboziarnistą solą.