Dynia w mleku kokosowym i curry

Dynia w mleku kokosowym i curryDynia w mleku kokosowym i curry Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dynia w mleku kokosowym i curry - składniki

2 cebule
olej
1 kg dyni (np. maślanej, hokkaido)
3-6 łyżek czerwonej pasty curry (ilość zależy od tego, jak pikantne dania lubimy)
2 litry mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
3 zielone papryki
papryczka chili
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok. 400 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Dynia w mleku kokosowym i curry - przygotowanie

Cebule kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę dynię, smażymy kilka minut. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodajemy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, sos sojowy, koncentrat i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut (papryka powinna pozostać chrupiąca). Przyprawiamy.

Dyniowa potrawka z indyka

Dyniowa potrawka z indykaDyniowa potrawka z indyka Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Dyniowa potrawka z indyka - składniki

400 g filetu z indyka
ząbek czosnku
łyżka startego imbiru
sól, pieprz
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
350 g dyni
olej do smażenia
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki suszonej żurawiny
100 g sera feta
siekana świeża mięta

Dyniowa potrawka z indyka - przygotowanie

Indyka płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy indyka na złoty kolor (5-6 minut). Wykładamy mięso na talerz.

Dynię kroimy w kostkę. Do rondla, w którym smażyliśmy indyka, dolewamy łyżkę oleju, wrzucamy dynię  i obsmażamy ją. Następnie zalewamy dynię 400 ml wody i gotujemy ok. 15 minut, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę. Kiedy dynia zmięknie, dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę i indyka, podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy miętą. Podajemy z ryżem.

Makaron z dynią i rukolą

Makaron z dynią i rukoląMakaron z dynią i rukolą Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Makaron z dynią i rukolą - składniki

opakowanie rukoli
mała dynia
5 łyżek masła
500 g makaronu (szerokie wstążki)
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
150 g parmezanu
sól, pieprz

Makaron z dynią i rukolą - przygotowanie

Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki. Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płatki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

Risotto z dyniowymi chipsami

Risotto z dyniowymi chipsamiRisotto z dyniowymi chipsami Fot. Paweł Mizieliński

Dla 3 osób
Przygotowanie: 40 minut

Risotto z dyniowymi chipsami - składniki

Chipsy:
50 g dyni (pokrojonej w cienkie plasterki; zachowujemy obierki do wywaru)
sól

Wywar:
skórka i ścinki pozostałe po obieraniu dyni
cebula
marchewka

Oraz:
szalotka
oliwa
szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
150 g dyni (pokrojonej w kostkę; zachowujemy obierki do wywaru)
2 plastry boczku
3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki koziego sera
kiełki słonecznika

Risotto z dyniowymi chipsami - przygotowanie

Robimy chipsy. Plasterki dyni układamy na natłuszczonej blasze, solimy i suszymy 35 minut w piekarniku (120 st). Gdy dynia się suszy w piekarniku, z cebuli, marchewki i resztek z dyni gotujemy wywar przez 15 minut.

Szklimy na oliwie posiekaną szalotkę, wsypujemy ryż, chwilę smażymy. Wlewamy wino, gotujemy, mieszając, aż płyn odparuje. Porcjami wlewamy wywar. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy.

Przesmażamy kawałki dyni i boczek. Dodajemy do ryżu i gotujemy, podlewając resztą wywaru, aż ryż będzie al dente. Łączymy z orzechami i kozim serem. Dekorujemy chipsami i kiełkami.

Dynia makaronowa faszerowana

Dynia makaronowa faszerowanaDynia makaronowa faszerowana Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Dynia makaronowa faszerowana - składniki

dynia makaronowa (ok. 1,5 kg)
oliwa
120 g ziaren quinoa
200 g mozzarelli
2 cebule
łyżka masła
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżeczka nasion kolendry
sól, pieprz

Dynia makaronowa faszerowana - przygotowanie

Dynię myjemy, ścinamy z wierzchu około 1/4. Z większej części wydrążamy nasiona, oprószamy solą, nacieramy lekko oliwą, odstawiamy. Mniejszą część czyścimy, obieramy, miąższ kroimy w kostkę.

Ziarna quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Cebule obieramy, siekamy, szklimy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy.

W misce łączymy pokrojoną dynię, quinoę, mozzarellę, cebulę, czosnek, kolendrę i natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy dynię, wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy końce rękawa, układamy w żaroodpornej formie.

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st. Rozcinamy rękaw wzdłuż, pieczemy dynię jeszcze około 10 minut.

Wieprzowina z dynią i czosnkiem

Wieprzowina z dynią i czosnkiemWieprzowina z dynią i czosnkiem Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Wieprzowina z dynią i czosnkiem - składniki

8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
8 łyżek oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
3 łyżki sosu sojowego
1 bakłażan
300 g piżmowej dyni
2 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania

Sos:
250 ml greckiego jogurtu
starta na tarce do warzyw cukinia
pęczek dymki

Wieprzowina z dynią i czosnkiem - przygotowanie

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody.

Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

Kremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyniKremowa zupa z dyni Fot. Marcin Klaban

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kremowa zupa z dyni - składniki

1 kg dyni (po 500 g piżmowej i makaronowej)
2 gałązki tymianku
sól,pieprz
oliwa
cebula
2 ząbki czosnku
cukinia
szklanka tłustego mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego

Kremowa zupa z dyni - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut.

Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.

Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.