Leczo z papryką, pomidorami i cukinią na zimę

Leczo z papryką, pomidorami i cukiniąLeczo z papryką, pomidorami i cukinią shutterstock

Na 2 słoiki po 400 ml
Przygotowanie: 30 minut

Leczo z papryką, pomidorami i cukinią - składniki

5 pomidorów
2 duże papryki
2 cukinie
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
po łyżeczce czerwonej papryki - ostrej i łagodnej
ew. tabasco
po łyżeczce suszonej bazylii i oregano

Leczo z papryką, pomidorami i cukinią - przygotowanie

Pomidory, papryki i cukinie płuczemy, kroimy na równe kawałki. Wrzucamy do rondla, wlewamy 200 ml wody, oliwę i dusimy 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i pozostałymi przyprawami.  Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut w garnku z wodą.

Jeśli chcemy przygotować większą ilość leczo, kupujemy 1,5-2 kg pomidorów, 2 kg papryk w różnych kolorach oraz 2 kg cukinii, do tego 500 g.

Leczo z papryką, pomidorami i kiełbasą na teraz

Leczo z papryką, pomidorami i kiełbasąLeczo z papryką, pomidorami i kiełbasą shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Leczo z kiełbasą - składniki

2 papryki
4 pomidory
100 g kiełbasy (boczku)
cebula (lub np. seler naciowy)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej papryki

Leczo z kiełbasą - przygotowanie

Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona i nasady, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę, usuwając nasady. Cebulę obieramy, kroimy plastry, czosnek obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę. 

Rozgrzewamy głęboką patelnie, wrzucamy kiełbasę. Kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojone papryki i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy 10-15 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Leczo z papryką, pomidorami, cukinią i pieczarkami na teraz

Leczo z papryką, pomidorami, cukinią i pieczarkamiLeczo z papryką, pomidorami, cukinią i pieczarkami shutterstock

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Leczo z papryką, pomidorami, cukinią i pieczarkami - składniki

3 cukinie
2 papryki
100 g pieczarek
4 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
ulubione suszone przeprawy

Leczo z papryką, pomidorami, cukinią i pieczarkami - przygotowanie

Cukinie płuczemy odcinamy końce, kroimy w plasterki. Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona i nasady, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę, usuwając nasady. Cebulę obieramy, kroimy plastry, czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy i wrzucamy czosnek. Dodajemy cukinię i 2-3 łyżki wody. Przykrywamy rondel i dusimy cukinię 5 minut. Dodajemy paprykę i pieczarki, mieszamy i dusimy 5 minut. Wrzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami. Dusimy 5 minut.