Pikle ze śliwek i cytryn

Na 2 słoiki po 300 ml
Przygotowanie: 30 minut

Pikle ze śliwek i cytryn - składniki

200 g drobnych śliwek
2 cytryny lub limonki 
ząbek czosnku
100 ml octu winnego
szczypta cukru
kilka łodyg rozmarynu
2 szczypty soli
szczypta białego pieprzu
olej słonecznikowy lub orzechowy

Pikle ze śliwek i cytryn - przygotowanie

Śliwki myjemy i drylujemy. Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Do rondla wkładamy śliwki, cytryny, czosnek, ocet winny, 100 ml wody, cukier, igiełki rozmarynu, sól i pieprz. Gotujemy 3-4 minuty. Studzimy, wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Ponownie gotujemy 2 minut.

Śliwki z cytrynami przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy powstałą zalewą i dopełniamy olejem. Szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 15 minut. Stawiamy dnem do góry i studzimy. Odstawiamy na 3-4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce.