Najprostszy, najlepszy sok jabłkowy
1-2 jabłka
woda mineralna
ew. sok z 1/2 cytryny
Sok jabłkowy - przygotowanie
Jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.
Dodatki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
Sok z sokowirówki marchewkowo-jabłkowy z imbirem
Na 2 litry
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem - składniki
2-2,5 kg jabłek
1,5-2 kg soczystej marchewki
kłącze imbiru (ok. 4-5 cm)
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem - przygotowanie
Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie wyciskamy sok z imbiru. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sok pomidorowy
2-3 soczyste pomidory
woda mineralna
sól, pieprz
Dodatki:
listki bazylii
listki oregano
łyżeczka oliwy
Sok pomidorowy - przygotowanie
Pomidory myjemy (kto ma ochotę, może je sparzyć i obrać), kroimy, usuwamy twarde nasady, miksujemy z wodą (i dodatkami).
Sok owocowo-warzywny
Zielony:
2 ogórki
garść groszku lub łodyga selera naciowego
kolendra lub inne świeże zioła
sól, pieprz
woda mineralna
Czerwony:
liść czerwonej kapusty
2-3 pomidory
marchewka
Dodatki: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Żółty:
melon
gruszka lub jabłko
2-3 pomarańcze
sok z 1/2 cytryny
Dodatki: kawałek imbiru, chili, miód
Sok owocowo-warzywny - przygotowanie
Wszystkie składniki miksujemy.