Najprostszy, najlepszy sok jabłkowy

Sok jabłkowySok jabłkowy shutterstock

1-2 jabłka
woda mineralna
ew. sok z 1/2 cytryny

Sok jabłkowy - przygotowanie

Jabłka dokładnie myjemy, wycinamy nasiona z jabłek. Miksujemy wszystkie składniki i uzyskujemy pyszny, świeży sok.

Dodatki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego

Sok z sokowirówki marchewkowo-jabłkowy z imbirem 

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbiremSok marchewkowo-jabłkowy z imbirem Fot. Shutterstock

Na 2 litry

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem - składniki

2-2,5 kg jabłek
1,5-2 kg soczystej marchewki
kłącze imbiru (ok. 4-5 cm)

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem - przygotowanie

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie wyciskamy sok z imbiru. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Sok pomidorowy

Sok pomidorowySok pomidorowy shutterstock

2-3 soczyste pomidory
woda mineralna
sól, pieprz
Dodatki:
listki bazylii
listki oregano
łyżeczka oliwy

Sok pomidorowy - przygotowanie

Pomidory myjemy (kto ma ochotę, może je sparzyć i obrać), kroimy, usuwamy twarde nasady, miksujemy z wodą (i dodatkami).

Sok owocowo-warzywny

Sok owocowo-warzywnySok owocowo-warzywny shutterstock

Zielony:
2 ogórki
garść groszku lub łodyga selera naciowego
kolendra lub inne świeże zioła
sól, pieprz
woda mineralna
Czerwony:
liść czerwonej kapusty
2-3 pomidory
marchewka
Dodatki: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Żółty:
melon
gruszka lub jabłko
2-3 pomarańcze
sok z 1/2 cytryny
Dodatki: kawałek imbiru, chili, miód

Sok owocowo-warzywny - przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy.