Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkamiPlacek drożdżowy ze śliwkami Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Na blachę o wymiarach 35 x 40 cm
Przygotowanie: 50 minut + czas rośnięcia ciasta

Placek drożdżowy ze śliwkami - składniki

350 g mąki + mąka do posypania stolnicy
20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
50 g cukru
125 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 g masła skórka otarta z 1 cytryny
jajko
2-3 łyżki pokruszonych biszkoptów
2 kg śliwek węgierek
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
łyżeczka cynamonu
gęsta kwaśna śmietana do podania

Placek drożdżowy ze śliwkami - przygotowanie

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną mleka i mąki z brzegów dołka. Jeśli używamy drożdży suszonych, nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką. Przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy do miski resztę mleka i cukru, szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki miękkie masło oraz skórkę z cytryny. Wbijamy jajko, mieszamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości - czyli mniej więcej na godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy do wielkości blachy. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto, posypujemy pokruszonymi biszkoptami.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach (niezbyt głęboko) po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście ciasno jedna obok drugiej - najlepiej, aby na siebie nachodziły, tworząc coś w rodzaju dachówki.

Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce. Pieczemy 35 minut w 200 st (bez termoobiegu).

Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany.

Uwaga: Miskę z rosnącym ciastem można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C. Dzięki temu ciasto wyrośnie szybciej. Surowy placek drożdżowy posypujemy okruchami biszkoptów po to, aby sok, który puszczą śliwki, w niego nie wsiąkał - unikniemy w ten sposób zakalca. Można użyć także zwykłej tartej bułki, ale biszkopty są smaczniejsze. (Przepis Olga Badowska)

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkamiKruche ciasto ze śliwkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 6 osób
Przygotowanie: 90 minut + czas chłodzenia ciasta

Kruche ciasto ze śliwkami - składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
200 g zimnego masła
30 ml śmietanki 30-proc.
4 żółtka

Nadzienie:
3 łyżki + 1 szklanka cukru
1 i 3/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
3 mielone goździki
1/4 łyżeczki soli
1/2 laski wanilii
około 1 kg śliwek
łyżka śmietany kremówki

Kruche ciasto ze śliwkami - przygotowanie

Na ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców rozcieramy ciasto tak, by masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodajemy zimną śmietankę wymieszaną z żółtkami i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami), resztę ciasta owijamy w folię do żywności. Formę i folię z ciastem wstawiamy do lodówki na godzinę.

Na nadzienie: mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu, odstawiamy. Mieszamy 1 szklankę cukru z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i łączymy z kolejnymi 6 składnikami w dużej misce. Wanilię przekrawamy wzdłuż i zdrapujemy do miski ziarna wanilii. Dodajemy śliwki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki, i obtaczamy je dokładnie w aromatycznej mieszance.

Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki. Śliwki nakładamy łyżką na ciasto, formując kopiec na środku, dzięki czemu ciasto po upieczeniu nie będzie wklęsłe. Rozwałkowujemy drugą część ciasta. Przykrywamy nadzienie, sklejając je z brzegami spodniej części. Za pomocą ostrego noża robimy trzy 5-centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną (omijamy krawędzie). Posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cukru z cynamonem. Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiowej i rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Na folii kładziemy naczynie z tartą i pieczemy 30 minut, po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem namiot i pieczemy jeszcze godzinę, aż w nacięciach pojawią się gęste bąble. Ciasto schładzamy w otwartym piekarniku. (Przepis Magda Duklas)

Tort śliwkowy bez pieczenia

Tort śliwkowy bez pieczeniaTort śliwkowy bez pieczenia Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut +czas tężenia galaretki

Tort śliwkowy bez pieczenia - składniki

150-200 g biszkoptów
100-120 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
170-180 g masła + masło do formy
7 łyżeczek żelatyny
250 g serka mascarpone
opakowanie (300 g) jogurtu naturalnego
cytryna + sok z 1/2 cytryny
100 ml słodkiego sherry
1/2 szklanki cukru
200 ml śmietany kremówki
500 g śliwek
200 ml soku jabłkowego

Tort śliwkowy bez pieczenia - przygotowanie

Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki. Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na orzechowo-biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki. Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy śliwki na cieście. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.

Tiramisu ze świeżymi śliwkami

Tiramisu ze świeżymi śliwkamiTiramisu ze świeżymi śliwkami Fot. Krzysztof Duklas

Na 8-9 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 8 godzin

Tiramisu ze świeżymi śliwkami - składniki

10-12 śliwek
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki kirschu lub śliwowicy
4 duże jajka
4 łyżki drobnego cukru
500 g mascarpone
2 opakowania podłużnych biszkoptów (lady fingers)
250-300 ml świeżo zaparzonej
mocnej kawy
3 łyżki migdałów w płatkach

Tiramisu ze świeżymi śliwkami - przygotowanie

Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy je na talerzu, skrapiamy 2 łyżkami syropu klonowego i alkoholem. Odstawiamy w chłodne miejsce, powinny puścić trochę soku (zachowujemy go!).

Jajka myjemy, a następnie parzymy, wkładając na 10 sekund do wrzątku. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w osobnych dużych miskach. Do żółtek wsypujemy połowę cukru i ubijamy je za pomocą miksera, aż staną się jasne i puszyste. Do miski z ubitymi żółtkami powoli dodajemy mascarpone, pozostały syrop klonowy i miksujemy krem na wolnych obrotach.

Myjemy i porządnie osuszamy końcówki miksera i ubijamy białka na wysokich obrotach, dodając do nich stopniowo resztę cukru. Miksujemy do momentu, kiedy piana stanie się sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem zostanie na swoim miejscu. Za pomocą szpatułki lub łyżki dodajemy do masy serowej ubite białka, delikatnie mieszając, aby pozostała napowietrzona.

Biszkopty moczymy w ostudzonej kawie – zanurzamy je przez sekundę jedną stroną, obracamy, przez sekundę moczymy drugą stroną i układamy w prostokątnym w naczyniu jeden obok drugiego, stroną z cukrem do góry.

Po wyłożeniu całego naczynia biszkoptami nakładamy na nie połowę kremowej masy i wyrównujemy ją szpatułką. Na krem wykładamy połowę śliwek i kolejną partię nasączonych biszkoptów. Na biszkopty nakładamy resztę kremu, znów wyrównujemy go szpatułką i rozkładamy resztę plasterków owoców. Wierzch skrapiamy sosem pozostałym ze śliwek. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Przed podaniem deseru podprażamy na suchej patelni płatki migdałowe i posypujemy nimi wierzch tiramisu.

Węgierki pod kruszonką

Węgierki pod kruszonkąWęgierki pod kruszonką Fot. Marcin Klaban / AG

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Węgierki pod kruszonką - składniki

300 g węgierek
80 g mąki
40 g masła
40 g cukru
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
5 łyżek jasnego miodu
3 łyżki koniaku lub brandy
łyżka błonnik jabłkowy
łyżka obranych i posiekanych migdałów

Węgierki pod kruszonką - przygotowanie

Na kruszonkę: mąkę, masło, cukier powinniśmy użyć w proporcji 2:1:1. Masło powinno być bardzo zimne. Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko, dodając szczyptę (maksymalnie 1 łyżeczkę) cynamonu. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika.

Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wrzucamy owoce i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy 4 łyżki płynnego miodu i posiekane migdały. Dusimy jeszcze przez 5 minut z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika. Na koniec dodajemy 3 łyżki koniaku i łyżkę błonnika jabłkowego. Uzyskaną śliwkową  "konfiturę" przekładamy do naczynia do zapiekanek.

Wyjmujemy z lodówki ciasto i ścieramy je na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika (180-200 st.). Pieczemy tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.