Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - składniki
150 g kaszy jaglanej
sól
200 g boczniaków lub pieczarek
łyżka masła
marchewka
litr bulionu warzywnego
upieczone udko kurczaka (lub inne mięso z obiadu)
2 żółtka
łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - przygotowanie
Kaszę starannie płuczemy, gotujemy 15 minut w lekko osolonym wrzątku.
Boczniaki czyścimy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie. Dodajemy rozdrobnione mięso z udka, kaszę, boczniaki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy, lekko studzimy.
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem shutterstock
Przepis dla 4-6 osób
Przygotowanie:
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem - składniki
2-3 łyżki mąki
500 g kurczaka (kawałki piersi, udka bez kości i skóry)
3 łyżki oleju
4 duże pomidory
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
główka czosnku
kawałek imbiru (ok. 4 cm)
czerwona papryczka chilli
2 kwaśne jabłka
garść groszku lub kukurydzy
5-6 moreli
250-350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
pieprz i sól do smaku
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem - przygotowanie
Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po mniej więcej 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone morele, groszek i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub chlebem.
Szybki makaron z czosnkiem i chili
Szybki makaron z czosnkiem i chili shutterstock
Przepis dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Szybki makaron z czosnkiem i chili - składniki
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili
łyżeczka startego imbiru
brokuł podzielony na różyczki
5 łyżek śmietanki
sól do smaku
350 g makaronu
łyżeczka skórki otartej z cytryny
natka pietruszki
Szybki makaron z czosnkiem i chili - przygotowanie
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Wrzucamy różyczki brokułu, chwile podgrzewamy. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytryny i posiekaną natką.
Makaron na ostro z mango i mlekiem kokosowym
Makaron z mango i mlekiem kokosowym shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Makaron na ostro - składniki
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
ok. 300 g piersi kurczaka lub tofu
3-4 łyżki oleju
3 łyżki sosu śliwkowego (lub słodko-kwaśnego)
mango (lub 4-5 moreli, 2 brzoskwinie)
3-4 świeże grzyby shiitake
200 ml mleka kokosowego
250 g makaronu ryżowego
kilka listków bazylii, najlepiej tajskiej
Makaron na ostro przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, chili kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski. Kurczaka kroimy w paski (tofu w kostkę). Na patelni lub woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek oraz chilli. Dodajemy kurczaka lub tofu, podsmażamy 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się zgęstnieje.
Mango obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Grzyby kroimy i wrzucamy do woka. Smażymy 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos.
W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.