Szarlotka z antonówkami i dziką różą
Szarlotka z antonówkami i dziką różą Fot. Jakub Filew / AG
Na foremkę 24 x 34 cm
Przygotowanie: 70 minut
Schładzanie ciasta: 30 minut
Szarlotka z antonówkami i dziką różą - składniki
Ciasto:
325 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
Masa:
2 kg antonówek
100 g cukru
2 łyżki masła
100 g konfitury z płatków róży
Szarlotka z antonówkami i dziką różą - przygotowanie
Na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i posiekane masło mieszamy na kruszonkę, dodajemy żółtka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, formujemy lekko spłaszczone kule, szczelnie je owijamy folią spożywczą. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut, by odpoczęło.
Na masę: antonówki obieramy ze skóry, kroimy w cienkie półplasterki, obsypujemy cukrem. Na patelni roztapiamy masło do uzyskania lekko brązowej pianki (masło nabiera pięknego orzechowego aromatu), wsypujemy antonówki, prażymy na dużym ogniu kilka minut, odstawiamy do ostygnięcia.
Na wyłożoną pergaminem foremkę ścieramy równomiernie większą część ciasta, lekko przyklepujemy ręką, oblepiamy boki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na zapieczone ciasto nakładamy uprażoną antonówkę, smarujemy konfiturą z dzikiej róży. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, równomiernie przykrywając jabłka. Pieczemy 40 minut w 180 st. Szarlotkę odstawiamy do ostygnięcia.
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem Fot. 123rf.com
Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Schładzanie ciasta: 45 minut
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem - składniki
Ciasto:
140 g mąki orkiszowej drobno mielonej
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki kardamonu
100 g zimnego masła
Nadzienie:
2 jabłka
2-3 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki masła
Karmel:
200 g drobnego cukru
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem - przygotowanie
Na ciasto: mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, sól, kardamon oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Łączymy składniki, krótko je zagniatając – jeśli ciasto nie chce się zlepiać, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
Na nadzienie: jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z limonki, żeby zachowały jasny kolor, posypujemy cukrem i kardamonem, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. Rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 35 cm – w razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Na środku układamy na zakładkę plasterki jabłka, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Masło roztapiamy w rondelku i za pomocą pędzelka smarujemy nim jabłka. Zawijamy brzegi ciasta na owoce (możemy sobie pomagać, podważając je łopatką). Pieczemy 35-40 minut.
Na karmel na patelni podgrzewamy cukier z 3 łyżkami wody, aż zacznie się topić. Podgrzewamy dalej, lekko poruszając patelnią, aż syrop zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Płynnym karmelem polewamy ciasto. Deser podajemy np. z kulką lodów lub kleksem bitej śmietany.
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka Fot. Shutterstock
Na 6-8 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Chłodzenie: 30 minut
Apple pie - składniki
Ciasto:
300 g mąki
150 g masła
jajko
szczypta soli
śmietana
cukier puder
Nadzienie:
1 kg jabłek
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 mielonego kardamonu
szczypta soli
30 g masła
sok z cytryny
żółtko
Apple pie - przygotowanie
Na ciasto: mąkę przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek, do którego wkrawamy zimne masło i wbijamy jajko. Zaczynamy zagniatać, dodając w trakcie śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na 2 krążki. Jednym wykładamy formę – dno i boki tak, by ciasto nieco wystawało. Drugi krążek oraz wyłożoną ciastem formę wstawiamy do lodówki.
Na nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy cukier z mąką, przyprawami i solą. Wkładamy jabłka i mieszamy, aż równomiernie się pokryją cukrem i przyprawami.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i napełniamy nadzieniem jabłkowym. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Masło kroimy na wiórki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i wiórkami masła.
Z lodówki wyjmujemy krążek ciasta, przykrywamy nim jabłka, zlepiamy brzegi obu krążków. Dociskamy widelcem brzegi, żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy nim pie. Pośrodku ciasta robimy mały otwór lub nacięcie na krzyż, aby para miała ujście. Pieczemy 50 minut.
Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 120 minut
Schładzanie ciasta: 30 minut
Strudel jabłkowy - składniki
Ciasto:
2 jajka, najlepiej zerówki
250 g cukru
500 g mąki
laska wanilii
8 g proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g masła
Nadzienie:
6 jabłek, najlepiej kwaskowatych
cytryna
4 łyżki owocowej nalewki
20 g tartej bułki
8 czubatych łyżek zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub piniowych
8 czubatych łyżek rodzynek
łyżeczka cynamonu
Dodatki:
2 łyżki cukru
jajko
łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
Strudel jabłkowy - przygotowanie
Na ciasto: ucieramy w misce jajka z cukrem tak długo, aż staną się białe. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, ziarenka wyłuskane z laski wanilii, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Masło o temperaturze pokojowej wkrawamy drobnymi kawałkami do miski z sypkimi składnikami, dolewamy do niej także utarte z cukrem jajka i dokładnie wszystko zagniatamy. Po paru minutach ciasto będzie elastyczne i gotowe, by zawinąć je w folię spożywczą i schować na pół godziny do lodówki.
Na nadzienie: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na dowolne kawałki, np. w kostkę. Umieszczamy je w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i alkoholem, posypujemy tartą bułką, orzechami, rodzynkami, cynamonem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy je na papierze do pieczenia wyciętym w kształt blaszki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, by się nie kleiło do wałka. Ciasto powinno mieć 2-3 mm grubości i prostokątny kształt.
Nadzienie z jabłek rozkładamy wzdłuż i pośrodku ciasta na szerokość ok. 10 cm. Przyklepujemy je nieco z góry łyżką i zawijamy w ciasto za pomocą papieru – podnosząc go i nakładając na warstwę nadzienia. Końcówki ciasta zawijamy do góry, a całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st., z termoobiegiem, i pieczemy ok. godziny. W połowie pieczenia smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Serwujemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Jabłkowa tarta z bezą jabłkową
Jabłkowa tarta z bezą jabłkową Fot. Łukasz Kozyra
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Schładzanie: 30 minut
Jabłkowa tarta z bezą jabłkową - składniki
Kruche ciasto:
175 g mąki
szczypta soli
85 g cukru (najlepiej trzcinowego)
2 łyżki masła orzechowego
90 g masła
2 żółtka
Masa jabłkowa:
3/4 szklanki orzechów (włoskich, pekanów)
2 jabłka (najlepsza będzie szara reneta)
4 łyżki cukru
łyżka suszonego berberysu
2 łyżki suszonej miechunki
Beza jabłkowa:
60 ml soku jabłkowego
260 g cukru
4 białka
Jabłkowa tarta z bezą jabłkową - przygotowanie
Na kruche ciasto: wszystkie składniki szybko ucieramy, aż powstanie kruszonka, a następnie zagniatamy. Ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Na masę jabłkową: orzechy siekamy, jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, orzechy, berberys i miechunkę. Dusimy, aż jabłka zmiękną i odparuje sok. Studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wykładamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podpiekamy 12 minut. Zdejmujemy papier z fasolą, na ciasto wykładamy masę jabłkową. Pieczemy 10 minut.
Na bezę: podgrzewamy sok jabłkowy z cukrem do temperatury 118 st. Zaczynamy ubijać białka. Gdy syrop osiągnie 120 st., stopniowo wlewamy go do białek, cały czas miksując. Masę bezową ubijamy 8-10 minut, aż ostygnie. Rozsmarowujemy ją na tarcie, pieczemy 7 minut w 200 st. (beza powinna się lekko zrumienić). Studzimy i kroimy.