Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów

Sałatka pomidorowo-cukiniowaSałatka pomidorowo-cukiniowa shutterstock.com

Na 5 słoików po 500 ml
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów - składniki

1 kg cukinii
3 cebule
500 g marchewki
1 kg pomidorów (np. pomarańczowych)
3 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kopru
pęczek bazylii
3 łyżeczki cukru
sok z 2 cytryn
sól

Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów - przygotowanie

Cukinie myjemy, kroimy w drobną kostkę, minutę blanszujemy, osączamy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, również gotujemy minutę. Marchewki czyścimy, kroimy w słupki, blanszujemy 2 minuty, osączamy. Pomidory myjemy, kroimy w ósemki. Czosnek kroimy na plasterki. Warzywa mieszamy.

Do wyparzonych słoików wkładamy nasiona kopru, napełniamy warzywami. Dodajemy po 2-3 listki bazylii.

Do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zalewamy warzywa w słoikach (do pełna). Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.

Cukinie w oliwie

Cukinie w oliwieCukinie w oliwie fot. Shutterstock

Na 2-4 słoiki
Przygotowanie: ok. 60 minut

Cukinie w oliwie - składniki

10 młodych cukinii
4 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki listków tymianku
olej słonecznikowy
500 ml oliwy extra virgine
sól, pieprz

Cukinie w oliwie - przygotowanie

Cukinie (im są mniejsze, tym lepsze) myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Obsmażamy na oleju czosnek na kolor lekko złoty, uważając, by go nie przypalić. Dokładamy na patelnię cukinie oraz posiekaną papryczkę chili i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając ok. 5 minut, pod koniec smażenia posypujemy tymiankiem.

Usmażone cukinie lekko przyciskamy widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Nadmiar oleju odlewamy. Cukinie oprószamy solą i pieprzem, wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie, w słoikach. Zalewamy warzywa oliwą, zakręcamy. Wstawiamy słoiki z cukinią do piekarnika i pasteryzujemy ok. 30 minut w 160 st. W chłodzie można je przechowywać kilka miesięcy.

Cukinie z pomidorami na zimę

Warzywa na zimę Warzywa na zimę  Fot. Łukasz Zandecki / AG

Na 2 litrowe słoje
Przygotowanie: 80 minut

Cukinie z pomidorami - składniki

5 cebul
200 ml oliwy
5 ząbków czosnku
1 kg małych cukinii
2 kg podłużnych pomidorów
pęczek bazylii
sól, pieprz

Cukinie z pomidorami - przygotowanie

Cebule obieramy, kroimy na plastry, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzaną oliwę, dodajemy całe ząbki czosnku. Cukinie myjemy, kroimy na plastry i także wrzucamy do rondla. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy na połówki i dorzucamy do cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut. Do wyparzonych słojów nakładamy warzywa, wrzucamy świeże listki bazylii, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 20 minut.

Autor: Anna Włodek

Cukinia marynowana

Cukinia marynowanaCukinia marynowana Fot. Łukasz Zandecki

Na słoik
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godziny

Składniki

400 g cukinii
150 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
sól

Cukinia marynowana - przygotowanie

Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 minut. Płuczemy zimną wodą i 4 minuty gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.

Pikle z cukinii

Pikle z cukiniiPikle z cukinii Fot. Łukasz Zandecki

Na 2 słoiki
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 plus 2 godziny

Pikle z cukinii - składniki

8 małych cukinii 
żółta papryka
2 białe cebule
1/4 szklanki soli
200 g cukru
500 ml octu
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka kurkumy w proszku
garść świeżych ziół (pasuje tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)

Pikle z cukinii - przygotowanie

Cukinię płuczemy i przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w krążki. W dużym garnku o grubym dnie mieszamy cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.

W rondelku mieszamy cukier, ocet, gorczycę, kurkumę i zagotowujemy. Z warzyw odlewamy sok i zalewamy je gorącym octowym wywarem. Odstawiamy na 2 godziny, a po tym czasie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Warzywa wyjmujemy z marynaty i układamy w wysterylizowanych słoikach. Zalewamy gorącą marynatą i dodajemy zioła.

Krawędzie słoików wycieramy papierowym ręcznikiem; słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka kładziemy czystą ściereczkę, stawiamy na niej słoiki, zalewamy wodą (tak aby gotująca się woda nie zalewała nakrętek). Gotujemy 10 minut na małym ogniu.