Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów
Na 5 słoików po 500 ml
Przygotowanie: 50 minut
Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów - składniki
1 kg cukinii
3 cebule
500 g marchewki
1 kg pomidorów (np. pomarańczowych)
3 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kopru
pęczek bazylii
3 łyżeczki cukru
sok z 2 cytryn
sól
Sałatka z cukinii, marchewki i pomidorów - przygotowanie
Cukinie myjemy, kroimy w drobną kostkę, minutę blanszujemy, osączamy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, również gotujemy minutę. Marchewki czyścimy, kroimy w słupki, blanszujemy 2 minuty, osączamy. Pomidory myjemy, kroimy w ósemki. Czosnek kroimy na plasterki. Warzywa mieszamy.
Do wyparzonych słoików wkładamy nasiona kopru, napełniamy warzywami. Dodajemy po 2-3 listki bazylii.
Do garnka wlewamy 750 ml wody, dodajemy cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zalewamy warzywa w słoikach (do pełna). Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Cukinie w oliwie
Na 2-4 słoiki
Przygotowanie: ok. 60 minut
Cukinie w oliwie - składniki
10 młodych cukinii
4 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki listków tymianku
olej słonecznikowy
500 ml oliwy extra virgine
sól, pieprz
Cukinie w oliwie - przygotowanie
Cukinie (im są mniejsze, tym lepsze) myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Obsmażamy na oleju czosnek na kolor lekko złoty, uważając, by go nie przypalić. Dokładamy na patelnię cukinie oraz posiekaną papryczkę chili i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając ok. 5 minut, pod koniec smażenia posypujemy tymiankiem.
Usmażone cukinie lekko przyciskamy widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Nadmiar oleju odlewamy. Cukinie oprószamy solą i pieprzem, wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie, w słoikach. Zalewamy warzywa oliwą, zakręcamy. Wstawiamy słoiki z cukinią do piekarnika i pasteryzujemy ok. 30 minut w 160 st. W chłodzie można je przechowywać kilka miesięcy.
Cukinie z pomidorami na zimę
Na 2 litrowe słoje
Przygotowanie: 80 minut
Cukinie z pomidorami - składniki
5 cebul
200 ml oliwy
5 ząbków czosnku
1 kg małych cukinii
2 kg podłużnych pomidorów
pęczek bazylii
sól, pieprz
Cukinie z pomidorami - przygotowanie
Cebule obieramy, kroimy na plastry, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzaną oliwę, dodajemy całe ząbki czosnku. Cukinie myjemy, kroimy na plastry i także wrzucamy do rondla. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy na połówki i dorzucamy do cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut. Do wyparzonych słojów nakładamy warzywa, wrzucamy świeże listki bazylii, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 20 minut.
Autor: Anna Włodek
Cukinia marynowana
Na słoik
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Składniki
400 g cukinii
150 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
sól
Cukinia marynowana - przygotowanie
Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 minut. Płuczemy zimną wodą i 4 minuty gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.
Pikle z cukinii
Na 2 słoiki
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 plus 2 godziny
Pikle z cukinii - składniki
8 małych cukinii
żółta papryka
2 białe cebule
1/4 szklanki soli
200 g cukru
500 ml octu
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka kurkumy w proszku
garść świeżych ziół (pasuje tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Pikle z cukinii - przygotowanie
Cukinię płuczemy i przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w krążki. W dużym garnku o grubym dnie mieszamy cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.
W rondelku mieszamy cukier, ocet, gorczycę, kurkumę i zagotowujemy. Z warzyw odlewamy sok i zalewamy je gorącym octowym wywarem. Odstawiamy na 2 godziny, a po tym czasie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Warzywa wyjmujemy z marynaty i układamy w wysterylizowanych słoikach. Zalewamy gorącą marynatą i dodajemy zioła.
Krawędzie słoików wycieramy papierowym ręcznikiem; słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka kładziemy czystą ściereczkę, stawiamy na niej słoiki, zalewamy wodą (tak aby gotująca się woda nie zalewała nakrętek). Gotujemy 10 minut na małym ogniu.