Gruszki w maślano-winnym sosie z kardamonem - na teraz

Gruszki w maślano-winnym sosie z kardamonemGruszki w maślano-winnym sosie z kardamonem DominikaWojciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Gruszki w maślano-winnym sosie z kardamonem  - składniki

4 twarde gruszki (klapsa)
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2-4 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
4 ziarna kardamonu
80 g zimnego masła
do podania gęsty jogurt naturalny lub serek waniliowy oraz pokruszone orzechy laskowe lub inne

Gruszki w maślano-winnym sosie z kardamonem - przygotowanie

Gruszki obieramy i wkładamy do garnuszka, jedna obok drugiej. Zalewamy je winem, dodajemy miód, rozmaryn i kardamon. Gotujemy na małym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt (30-40 minut). Jeśli owoce nie są całe zanurzone w winie, odwracamy je co jakiś czas, by równomiernie się gotowały.

Gruszki wyjmujemy na pojedyncze talerzyki lub miseczki, a powstały winny sos redukujemy do 1/5 objętości. Kiedy wino odparuje, zagęszczamy sos, dodając po łyżeczce zimne masło i powoli rozpuszczając je w sosie.

Gruszki polewamy gęstym maślano-winnym sosem i podajemy z jogurtem lub serkiem i pokruszonymi orzechami.

Gruszki w czerwonym winie - na później

Gruszki w czerwonym winieGruszki w czerwonym winie shutterstock

Na 3 litrowe słoje
Przygotowanie:
Oczekiwanie:

Gruszki w czerwonym winie - składniki

2 butelki czerwonego wytrawnego wina
300 g cukru
3 kg gruszek (podobnej wielkości i twardych)
laska cynamonu
2 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
10 suszonych śliwek
125 ml syropu z czarnych porzeczek

Gruszki w czerwonym winie - przygotowanie

Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wino, dodajemy cukier, powoli doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści i zdejmujemy z ognia.

Obieramy gruszki, pozostawiając ogonki. Bezpośrednio po obraniu wkładamy do syropu winnego, żeby zapobiec odbarwieniu. Laskę cynamonu przełamujemy na pół i wraz z goździkami i zielem angielskim zawiązujemy w kawałek cienkiego płótna. Do syropu z gruszkami dodajemy torebkę ziół, rozmaryn i śliwki i powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut na małym ogniu (gruszki nie powinny się rozgotować).

Usuwamy z syropu torebkę z ziołami i rozmaryn, a gruszki i śliwki przenosimy łyżką cedzakową do dużych, wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików. Gruszki układamy tak, by jedna warstwa była ogonkami do góry, a druga odwrotnie, tak by słój wypełnić jak najszczelniej.

Syrop gotujemy nadal, dopóki jego objętość nie zmniejszy się o 1/4. Wtedy dodajemy do niego syrop porzeczkowy i filtrując przez gazę, zalewamy tą mieszaniną syropów owoce w słoikach. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Wiśnie w czerwonym winie - na teraz

Wiśnie w czerwonym winieWiśnie w czerwonym winie Fot. BBS

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 4 godziny

Wiśnie w czerwonym winie - składniki

litr czerwonego wytrawnego wina
200 g cukru
1 kg wydrylowanych wiśni
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
kilka kropli olejku migdałowego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Wiśnie w czerwonym winie - przygotowanie

Podgrzewamy na małym ogniu wino z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Wiśnie wyjmujemy z zalewy łyżką cedzakową, wkładamy do salaterki.

Zalewę gotujemy dalej, aż jej objętość zmniejszy się do około 2 szklanek (co potrwa 20-30 minut). Dodajemy skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i gałkę. Gotowym syropem polewamy wiśnie. Mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Podajemy w pucharkach - same lub z lodami waniliowymi.

Nalewka morelowa - na później

Nalewka morelowaNalewka morelowa shutterstock

Na półtoralitrowy słój
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 2 miesiące

Nalewka morelowa - składniki

500 g świeżych moreli
300 g cukru
kawałek (3-4 cm) cynamonu
laska wanilii
300-350 ml czystej wódki

Nalewka morelowa - przygotowanie

Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki owoców wkładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoja. Zasypujemy cukrem, wkładamy laskę wanilii i cynamon. Wlewamy wódkę, delikatnie mieszamy, zakręcamy słój. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, raz lub dwa razy dziennie lekko potrząsamy słojem - to konieczne, aby cukier się całkowicie rozpuścił (uwaga: owoce muszą być przykryte płynem, inaczej ściemnieją. Jeśli trzeba, dodajemy więcej alkoholu lub cukru).

Po tym czasie cedzimy nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odstawiamy w ciemne miejsce, po dwóch dniach ponownie cedzimy - najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Czekamy kolejny tydzień, a jeśli zauważymy, że w nalewce pozostał jeszcze osad, cedzimy ponownie. Przefiltrowaną nalewką napełniamy wyparzone i osuszone butelki - nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca.

Syrop z czarnych porzeczek na winie - na teraz i na później

Syrop z czarnych porzeczek na winieSyrop z czarnych porzeczek na winie shutterstock

Na 4 litry syropu
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 48 godzin

Syrop z czarnych porzeczek na winie - składniki

1,5 kg czarnych porzeczek
2 l wytrawnego czerwonego wina
cukier - objętościowo tyle, ile otrzymamy soku 

Syrop z czarnych porzeczek na winie - przygotowanie

Porzeczki myjemy, osączamy i obieramy z szypułek, po czym wrzucamy do misy i rozgniatamy. Dodajemy czerwone wino, przykrywamy i zostawiamy na 48 godzin.

Po tym czasie odcedzamy owoce (możemy je zjeść), a do wina z sokiem dodajemy cukier. Stawiamy na ogniu i mieszamy drewnianą łyżką, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Gdy syrop ostygnie, rozlewamy go do butelek, jeszcze raz filtrując przez gęste sitko. Ten syrop można przechowywać nawet kilka lat. Jest pyszny do lodów, deserów, jako sok do wody lub białego wina.