Risotto z grzybami

Risotto z grzybamiRisotto z grzybami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Risotto z grzybami - składniki

300 g mieszanki świeżych grzybów leśnych lub ok. 40 g suszonych
400 g ryżu arborio
4 łyżki solonego masła
150 ml białego wina
2 łyżki posiekanego rozmarynu

Risotto z grzybami - przygotowanie

Świeże grzyby czyścimy, kroimy na spore kawałki i gotujemy w 200 ml wody, która potem będzie dolewana do ryżu, grzyby odcedzamy (jeśli używamy suszonych grzybów, moczymy je w 200 ml ciepłej wody, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z moczenia, aż będą miękkie, odcedzamy, wodę zachowujemy).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy ugotowane grzyby i smażymy, aż płyn odparuje. Wsypujemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlewamy wino, odparowujemy i stopniowo dodajemy po łyżce gorącego grzybowego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu 20 minut, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna patelni (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany, świeży rozmaryn i pozostałe masło, mieszamy.

Grzyby z patelni

Grzyby smażoneGrzyby smażone shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Grzyby z patelni - składniki

400 g leśnych grzybów
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
2-3 łyżki oleju
łyżka klarowanego masła
sól i pieprz
ulubione przyprawy*
natka pietruszki

Grzyby z patelni - przygotowanie

Grzyby oczyszczamy, duże kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek.

Na patelnię wrzucamy grzyby, podsmażamy na średnim ogniu, aż grzyby zmiękną, ale pozostaną jędrne. Doprawiamy solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami, np. chili, kminem, rozmarynem.

Posypujemy natką i podajemy, np. z bagietką, ugotowanymi kaszą lub makaronem

Muffinki z grzybami, szpinakiem i serem

Muffinki z grzybami, szpinakiem i seremMuffinki z grzybami, szpinakiem i serem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Muffinki z grzybami, szpinakiem i serem - składniki

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
3 cebule
200 g oczyszczonych grzybów
200 g szpinaku
oliwa
4 jajka
300 g śmietany
300 g startego sera żółtego, najlepiej parmezanu
posiekany pęczek koperku
sól, pieprz

Muffinki z grzybami, szpinakiem i serem - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.

Ciasto rozmrażamy i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1/2 centymetra. Wykrawamy z ciasta szklanką tyle kółek, ile znajduje się wgłębień w formie do muffinek. Formę natłuszczamy i w każde wgłębienie wkładamy krążek ciasta. Wkładamy formę do lodówki.

Na farsz cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy, osuszamy na oliwie ok. 5 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy grzyby i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jajka, śmietanę, 2/3 parmezanu, koperek, szpinak, grzyby i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do foremek z ciasta. Posypujemy z wierzchu resztą sera. Muffinki pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie a wierzch zrumieni.

Omlet ziemniaczany z grzybami

Omlet ziemniaczanyOmlet ziemniaczany Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ciasto:
500 g ziemniaków
mały por
łyżka mleka
sól, pieprz 
2 łyżki oleju 
Nadzienie:
200 g grzybów
olej
sól, pieprz

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Ziemniaki, obieramy i ścieramy na tarce (lub rozdrabniamy w blenderze), por siekamy. Ziemniaki i por mieszamy w misce, wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę ziemniaczaną, rozprowadzamy na placek grubości 2 cm. Smażymy na małym, aż spód się przyrumieni. 

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy grzyby, aż odparują. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.