Makaron z cukinią

Makaron z cukiniąMakaron z cukinią Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Makaron z cukinią - składniki

4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
cukinia
400 g makaronu, np. farfalle
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki startego sera
listki ziół 

Makaron z cukinią - przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i serem i ziołami. Podajemy od razu.

Chleb z cukinii z serem i jajkami (bez proszku)

Chleb z cukiniiChleb z cukinii shutterstock

Na keksówkę
Przygotowanie: 70 minut

Chleb z cukinii - składniki

łyżeczka oleju 
400 g startej cukinii 
300 g mąki
3 posiekane dymki ze szczypiorkiem 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
gałka muszkatołowa  
sól, pieprz 
200 g twarogu 
100 g fety 
4 łyżki startego parmezanu 
5 jajek 

Chleb z cukinii - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Skrapiamy patelnię olejem i na średnim ogniu 3 minuty podsmażamy startą cukinię z posiekaną dymką. Warzywa przekładamy na sito.  

W miseczce mieszamy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Powoli mieszamy z twarogiem, następnie z pokruszoną fetą i na koniec z parmezanem. 

5 jajek rozdzielany do osobnych misek na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z żółtkami. Masę jajeczną mieszamy z warzywami. Ciasto przekładamy do keksówki. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy co najmniej 10 minut. 

Plasterki cukinii w serowej panierce

Plasterki cukinii w serowej paniercePlasterki cukinii w serowej panierce shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Plasterki cukinii w serowej panierce - składniki

200 g startego sera, najlepiej parmezanu 
100 g panko lub tartej bułki 
kilka łodyżek natki pietruszki 
łyżeczka ziół prowansalskich 
sól, pieprz 
2 cukinie  
50 g masła 

Plasterki cukinii w serowej panierce - przygotowanie

W misce mieszamy ser, panko, posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. 

Cukinie kroimy w cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy plasterki cukinii, mieszamy, podgrzewamy, aż cukinie dobrze oblepią się masłem. Plasterki cukinii wyjmujemy łyżką cedzakową z masła (patelnia z masłem jeszcze się przyda) i po kolei obtaczamy w panierce. Rozgrzewamy patelnię z masłem i na średnim ogniu obsmażamy plasterki cukinii po 3-4 minut z obu stron.

Podajemy z dipem, np. jogurtowym: w misce mieszamy 150 g jogurtu, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. 

Chipsy z cukinii 

Chipsy z cukiniiChipsy z cukinii shutterstock

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 35 minut 

Chipsy z cukinii - składniki

2 cukinie 
2-3 łyżki oliwy 
łyżeczka soli 
łyżeczka pieprzu 
łyżeczka papryki mielonej lub innej ulubionej przyprawy 

Chipsy z cukinii - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.  

Cukinie kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Wrzucamy plasterki cukinii i dłonią porządnie je oblepiamy mieszanką. Plasterki przekładamy na blachy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i opiekamy około 10 minut, aż zaczną lekko brązowieć. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 st. Wkładamy blachy z cukinią do piekarnika i suszymy około 30 minut. Studzimy na kratce.