Makaron z cukinią
Makaron z cukinią Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Makaron z cukinią - składniki
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
cukinia
400 g makaronu, np. farfalle
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki startego sera
listki ziół
Makaron z cukinią - przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i serem i ziołami. Podajemy od razu.
Chleb z cukinii z serem i jajkami (bez proszku)
Chleb z cukinii shutterstock
Na keksówkę
Przygotowanie: 70 minut
Chleb z cukinii - składniki
łyżeczka oleju
400 g startej cukinii
300 g mąki
3 posiekane dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
200 g twarogu
100 g fety
4 łyżki startego parmezanu
5 jajek
Chleb z cukinii - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Skrapiamy patelnię olejem i na średnim ogniu 3 minuty podsmażamy startą cukinię z posiekaną dymką. Warzywa przekładamy na sito.
W miseczce mieszamy szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Powoli mieszamy z twarogiem, następnie z pokruszoną fetą i na koniec z parmezanem.
5 jajek rozdzielany do osobnych misek na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z żółtkami. Masę jajeczną mieszamy z warzywami. Ciasto przekładamy do keksówki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy co najmniej 10 minut.
Plasterki cukinii w serowej panierce
Plasterki cukinii w serowej panierce shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Plasterki cukinii w serowej panierce - składniki
200 g startego sera, najlepiej parmezanu
100 g panko lub tartej bułki
kilka łodyżek natki pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 cukinie
50 g masła
Plasterki cukinii w serowej panierce - przygotowanie
W misce mieszamy ser, panko, posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie kroimy w cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy plasterki cukinii, mieszamy, podgrzewamy, aż cukinie dobrze oblepią się masłem. Plasterki cukinii wyjmujemy łyżką cedzakową z masła (patelnia z masłem jeszcze się przyda) i po kolei obtaczamy w panierce. Rozgrzewamy patelnię z masłem i na średnim ogniu obsmażamy plasterki cukinii po 3-4 minut z obu stron.
Podajemy z dipem, np. jogurtowym: w misce mieszamy 150 g jogurtu, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Chipsy z cukinii - składniki
2 cukinie
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki mielonej lub innej ulubionej przyprawy
Chipsy z cukinii - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinie kroimy w cienkie plasterki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Wrzucamy plasterki cukinii i dłonią porządnie je oblepiamy mieszanką. Plasterki przekładamy na blachy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i opiekamy około 10 minut, aż zaczną lekko brązowieć. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 st. Wkładamy blachy z cukinią do piekarnika i suszymy około 30 minut. Studzimy na kratce.
Przepis ''rzucil mi sie na oczy'' bo cukinie b.lubie, ale chleb bez maki to lekka przesada.
Jest w przepisie mąka.