Frytki z cukinii w panko

Frytki z cukinii w panko
Frytki z cukinii w panko shutterstock

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 45 minut 

Frytki z cukinii w panko - składniki

2 cukinie 
100 g panko 
150 g parmezanu lub ok. 50 g płatków drożdżowych
ząbek czosnku 
2 łyżeczki wędzonej papryki  
chili, sól, pieprz 
50 g mąki 
2 jajka (można pominąć) 
3 łyżki oliwy 

Frytki z cukinii w panko - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Cukinie kroimy wzdłuż na pół, potem połówki w paski równej długości. 

Miseczce mieszamy panko, starty parmezan, zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy chili, solą i pieprzem. 

Do dwóch osobnych misek nakładamy mąkę i roztrzepane jajka. Kawałki cukinii najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach, następnie w mieszance panko z parmezanem. Cukinie układamy na blasze. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż cukinie nabiorą złotego koloru. 

Placuszki z cukinii i kukurydzy 

Placuszki z cukinii i kukurydzy
Placuszki z cukinii i kukurydzy shutterstock

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 30 minut 

Placuszki z cukinii i kukurydzy - składniki

500 g cukinii 
250 g ziaren świeżej kukurydzy (poza sezonem mrożonej) 
3 ząbki czosnku 
ok. 150 g mąki (zwykłej lub np. z ciecierzycy) 
2 łyżeczki kminu 
łyżeczka suszonego oregano 
łyżeczka suszonego tymianku 
sól, pieprz 
olej do smażenia 

Placuszki z cukinii i kukurydzy - przygotowanie

Cukinie, obieramy, ścieramy na tarce, odkładamy na sito, aby odciekły. Przekładamy na chustkę lub gazę i jeszcze raz porządnie odciskamy (warzywa można jeszcze dosuszyć ręcznikiem papierowym).

Cukinie nakładamy do dużej miski, dodajemy ziarna kukurydzy, zmiażdżony ząbek czosnku, mąkę, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. 

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy trochę oleju. Nakładamy porcje na placki, zmniejszamy ogień na średni i smażymy po 3-5 minut z obu stron. 

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym
Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 30 minut

Placuszki z cukinii z dipem - składniki

2 cukinie 
ziemniak 
cebula 
sól, pieprz 
2 jajka 
ząbek czosnku 
1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu 
pęczek natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
50 g mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
olej do smażenia 
Na dip: 
200 g jogurtu 
posiekanej kilka listków mięty lub innych ulubionych ziół
2 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki oliwy 
łyżeczka miodu 
zmiażdżony ząbek czosnku 
sól, pieprz 

Placuszki z cukinii z dipem - przygotowanie

Cukinie, obrane ziemniak i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito, mieszamy z łyżką soli i czekamy, aż warzywa puszczą wodę (ok. 30 minut). 

Na dip mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy. 

W misce mieszamy roztrzepane jajka, zmiażdżony czosnek, czerwony pieprz, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę mieszanki warzyw przekładamy na gazę i porządnie odciskamy (można ją jeszcze dosuszyć ręcznikiem papierowym). Dodajemy miski z jajkami, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę odciśniętych warzyw, mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. 

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej, nakładamy porcje na placki, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron na złoty kolor. Placki odtłuszczamy na papierze kuchennym, przekładamy na talerz, soli i podajemy z dipem.