Frytki z cukinii w panko
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Frytki z cukinii w panko - składniki
2 cukinie
100 g panko
150 g parmezanu lub ok. 50 g płatków drożdżowych
ząbek czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki
chili, sól, pieprz
50 g mąki
2 jajka (można pominąć)
3 łyżki oliwy
Frytki z cukinii w panko - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół, potem połówki w paski równej długości.
Miseczce mieszamy panko, starty parmezan, zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy chili, solą i pieprzem.
Do dwóch osobnych misek nakładamy mąkę i roztrzepane jajka. Kawałki cukinii najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach, następnie w mieszance panko z parmezanem. Cukinie układamy na blasze. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż cukinie nabiorą złotego koloru.
Placuszki z cukinii i kukurydzy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placuszki z cukinii i kukurydzy - składniki
500 g cukinii
250 g ziaren świeżej kukurydzy (poza sezonem mrożonej)
3 ząbki czosnku
ok. 150 g mąki (zwykłej lub np. z ciecierzycy)
2 łyżeczki kminu
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Placuszki z cukinii i kukurydzy - przygotowanie
Cukinie, obieramy, ścieramy na tarce, odkładamy na sito, aby odciekły. Przekładamy na chustkę lub gazę i jeszcze raz porządnie odciskamy (warzywa można jeszcze dosuszyć ręcznikiem papierowym).
Cukinie nakładamy do dużej miski, dodajemy ziarna kukurydzy, zmiażdżony ząbek czosnku, mąkę, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy trochę oleju. Nakładamy porcje na placki, zmniejszamy ogień na średni i smażymy po 3-5 minut z obu stron.
Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 30 minut
Placuszki z cukinii z dipem - składniki
2 cukinie
ziemniak
cebula
sól, pieprz
2 jajka
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
pęczek natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Na dip:
200 g jogurtu
posiekanej kilka listków mięty lub innych ulubionych ziół
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprz
Placuszki z cukinii z dipem - przygotowanie
Cukinie, obrane ziemniak i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito, mieszamy z łyżką soli i czekamy, aż warzywa puszczą wodę (ok. 30 minut).
Na dip mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy.
W misce mieszamy roztrzepane jajka, zmiażdżony czosnek, czerwony pieprz, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę mieszanki warzyw przekładamy na gazę i porządnie odciskamy (można ją jeszcze dosuszyć ręcznikiem papierowym). Dodajemy miski z jajkami, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę odciśniętych warzyw, mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej, nakładamy porcje na placki, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy po 3-4 minuty z obu stron na złoty kolor. Placki odtłuszczamy na papierze kuchennym, przekładamy na talerz, soli i podajemy z dipem.