Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiemGrzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem DominikaWojciak

Na 4 porcje
Przygotowanie: 30 minut

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem - składniki

2 średnie bakłażany
100 ml oliwy
100 g ziaren słonecznika
pęczek natki pietruszki
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 kromki chleba na zakwasie, najlepiej pszennego lub pszenno-żytniego
100 g koziego twarożku
sól, pieprz

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry grubości 1 cm, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, smarujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy. Listki pietruszki odrywamy od łodyżek i wrzucamy je do kielicha blendera z końcówką do siekania. Dodajemy uprażony słonecznik, ocet winny, pozostałą oliwę, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i blendujemy na grudkowate pesto. Upieczone bakłażany studzimy, cienko smarujemy pesto. Kromki chleba opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serkiem, układamy bakłażana. Możemy udekorować natką.

Rada. Tak przygotowane upieczone bakłażany możemy przechowywać w lodówce nawet 3 dni.

Przepis: Dominika Wójciak

Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym

Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowymTosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym Albert Zawada

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Tosty z pieczonym bakłażanem - składniki

Harissa:
5 papryczek jalapeño
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
2 gałązki mięty (opcjonalnie)
duży pęczek świeżej kolendry
4 łyżki oliwy
sól
Sos sezamowy:
80 g tahiny
sok z 1/2 cytryny
80 ml wody
Tosty:
1-2 bakłażany
dobry chleb
opakowanie rukoli
2 dojrzałe pomidory

Na harissę jalapeño moczymy 30 minut w gorącej wodzie. Oczyszczamy je z szypułek i nasion. Obieramy czosnek i całość miksujemy w blenderze wraz ze wszystkimi przyprawami, świeżą kolendrą oraz solą. Przekładamy do słoiczka i zalewamy oliwą. Harissę możemy przechowywać 3 miesiące, zamkniętą w szczelnym opakowaniu i zalaną oliwą. 

Na sos sezamowy mieszamy wszystkie składniki i solimy.

Do tostów bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy 15-20 minut w 200 st.*

Opiekamy przekrojone na pół kromki chleba. Jedną połówkę chleba smarujemy zieloną harissą, drugą –sosem sezamowym. Na każdą nakładamy rukolę, bakłażana i pomidora. Zamykamy tost drugą częścią chleba z sosem sezamowym i podajemy.

*Bakłażany możemy też usmażyć: najpierw je mocno solimy, czekamy ok. 30 minut, płuczemy, wycieramy i smażymy na patelni na tłuszczu (na oliwie lub oleju ryżowym).

Przepis: Samar Khanafer

Tosty z serem, mięsem i harissą 

Tosty z serem, mięsem i harissąTosty z serem, mięsem i harissą Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Tosty z serem, mięsem i harissą - składniki

300 g mielonej wołowiny
pęczek natki z pietruszki
biała cebula
bochenek dobrego chleba
5-6 łyżek harissy
250 g żółtego sera
łyżeczka siedmiu przypraw* lub innej ulubionej mieszanki
oliwa
sól

Tosty z serem, mięsem i harissą - przygotowanie

Mięso mieszamy wraz z bardzo drobno posiekaną natką z pietruszki i cebulą. Doprawiamy do smaku 7 przyprawami* i solą. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, aż mięso stanie się złocisto-rumiane.

Na porcję bierzemy 2 kromki chleba: jedną część smarujemy harissą (w zależności od upodobań można dać 1 lub 2 łyżeczki), następnie układamy plaster sera, podsmażone mięso i kolejny plaster sera. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa i zapiekamy w tosterze lub patelni.

*Mieszanka siedmiu przypraw libańskich: dokładnie mieszamy po łyżeczce: świeżo zmielonego czarnego pieprzu, zmielonego ziela angielskiego, zmielonych goździków, zmielonej gałki muszkatołowej, cynamonu, zmielonych nasion kolendry, zmielonego imbiru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Przepis: Samar Khanafer