Tapenada to nazwa wywodząca się od prowansalskiego słowa tapeneï, oznaczającego kapary. Tapenadę najczęściej spotkamy we Francji, Hiszpanii i innych krajach nad Morzem Śródziemnym. Jest szybka do zrobienia, smaczna dlatego jest tak cenionym dodatkiem do chleba, mięs i makaronu (zamiast pesto).

Tapenada - pasta z anchovies

Tapenada - pasta z oliwek, kaparów i anchoviesTapenada - pasta z oliwek, kaparów i anchovies shutterstock

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Tapenada - składniki

200 g oliwek (najlepiej czarnych, np. Kalamata)
3 łyżki kaparów
2 fileciki anchovies*
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki posiekanego oregano, tymianku lub natki pietruszki

Tapenada - przygotowania

Oliwki pozbawiamy pestek, siekamy. Kapary i anchovies siekamy, czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub wrzucamy do blendera i miksujemy. Stopniowo wlewamy oliwę i sok z cytryny, wrzucamy zioła, miksujemy. 

Podajemy np. z bagietką, na grzankach, krakersach.

*Oprócz lub zamiast anchovies można dodać do tapenady na przykład rybę w oleju, suszone pomidory, pieczonego bakłażana, dojrzały ser, brandy.

Tapenada z migdałami

TapenadaTapenada Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Tapenada z migdałami - składniki

100 g migdałów bez skórki
4 fileciki anchois
100 g zielonych oliwek
100 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
suszone oregano

Tapenada z migdałami - przygotowanie

Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę i oregano. Podajemy z grzankami.

Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem

Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i seremBłyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie 15 minut

Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem - składniki

300 g oliwek zielonych i czarnych
pęczek natki
4 łyżeczki kaparów
2 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
200-300 g twarożku śmietankowego (kozi, owczy, krowi)
bagietka/ciabaty

Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem - przygotowanie

Oliwki pozbawiamy pestek, siekamy. Natkę płuczemy, osuszamy, siekamy. Kapary siekamy. Czosnek obieramy, jeden ząbek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z oliwą.

Bagietkę kroimy na kawałki, podpiekamy w tosterze lub na patelni. Na grzanki ścieramy drugi ząbek czosnku. Nakładamy gruba warstwę twarożku oraz tapenadę.

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadąTarta Tatin z ziemniakami i tapenadą Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Chłodzenie: 30 minut

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą - składniki

800 g ziemniaków o zwartym miąższu 
7 łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki tapenady 
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka posiekanego szczypiorku
80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta
Ciasto Neli Rubinstein:
130 g mąki
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
125 g zimnego masła
125 g zimnego twarożku śmietankowego

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą - przygotowanie

Na ciasto mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.

Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy.

Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. Resztką oliwy natłuszczamy formę na tartę.

Na dnie formy układamy ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.