Tapenada to nazwa wywodząca się od prowansalskiego słowa tapeneï, oznaczającego kapary. Tapenadę najczęściej spotkamy we Francji, Hiszpanii i innych krajach nad Morzem Śródziemnym. Jest szybka do zrobienia, smaczna, dlatego jest tak cenionym dodatkiem do chleba, mięs i makaronu (zamiast pesto).
Tapenada - pasta z anchovies
Tapenada - pasta z oliwek, kaparów i anchovies shutterstock
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Tapenada - składniki
200 g oliwek (najlepiej czarnych, np. Kalamata)
3 łyżki kaparów
2 fileciki anchovies*
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki posiekanego oregano, tymianku lub natki pietruszki
Tapenada - przygotowania
Oliwki pozbawiamy pestek, siekamy. Kapary i anchovies siekamy, czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub wrzucamy do blendera i miksujemy. Stopniowo wlewamy oliwę i sok z cytryny, wrzucamy zioła, miksujemy.
Podajemy np. z bagietką, na grzankach, krakersach.
*Oprócz lub zamiast anchovies można dodać do tapenady na przykład rybę w oleju, suszone pomidory, pieczonego bakłażana, dojrzały ser, brandy.
Tapenada z migdałami
Tapenada Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Tapenada z migdałami - składniki
100 g migdałów bez skórki
4 fileciki anchois
100 g zielonych oliwek
100 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
suszone oregano
Tapenada z migdałami - przygotowanie
Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę i oregano. Podajemy z grzankami.
Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem
Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie 15 minut
Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem - składniki
300 g oliwek zielonych i czarnych
pęczek natki
4 łyżeczki kaparów
2 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
200-300 g twarożku śmietankowego (kozi, owczy, krowi)
bagietka/ciabaty
Błyskawiczne grzanki z siekaną tapenadą i serem - przygotowanie
Oliwki pozbawiamy pestek, siekamy. Natkę płuczemy, osuszamy, siekamy. Kapary siekamy. Czosnek obieramy, jeden ząbek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z oliwą.
Bagietkę kroimy na kawałki, podpiekamy w tosterze lub na patelni. Na grzanki ścieramy drugi ząbek czosnku. Nakładamy gruba warstwę twarożku oraz tapenadę.
Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą
Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą Fot. Marcin Kiełbiewski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Chłodzenie: 30 minut
Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą - składniki
800 g ziemniaków o zwartym miąższu
7 łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki tapenady
3 łyżki gęstej śmietany
łyżka posiekanego szczypiorku
80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta
Ciasto Neli Rubinstein:
130 g mąki
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
125 g zimnego masła
125 g zimnego twarożku śmietankowego
Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą - przygotowanie
Na ciasto mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy.
Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. Resztką oliwy natłuszczamy formę na tartę.
Na dnie formy układamy ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.