Promocje w Biedronce - awokado

W Biedronce do środy (25.08) awokado Haas kupimy za 17,90 zł za kilogram 

Pasta z awokado i oliwek

Przygotowanie: 10 minut

na 4 porcje

Pasta z awokado i oliwekPasta z awokado i oliwek Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk

Pasta z awokado i oliwek - składniki:

2 owoce awokado

20 oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)

szalotka

sok z 1/3 cytryny

sól do smaku

Pasta z awokado i oliwek - sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Miksujemy w blenderze z oliwkami, obraną szalotką, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą do smaku i ponownie miksujemy na pastę.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - kurczak

 Do soboty (21.08) Lidl oferuje kurczaka w cenie 6,59 zł za kilogram.

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami

Dla 6 osób

Przygotowanie: 50 minut

Oczekiwanie: 2 godziny i 12 godzin

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - składniki:

młody kurczak zagrodowy (ok. 1200 g)

Marynata:

2 łyżki musztardy

3 łyżki soku z cytryny

łyżka soli gruboziarnistej

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

4 zmielone ziarna ziela angielskiego

2 łyżki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

Nadzienie:

2 jabłka (antonówka, złota reneta)

100 g surowego wędzonego boczku i 2 plastry

3 łyżki oliwy

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - przygotowanie:

Przed marynowaniem kurczaka moczymy w bardzo zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu mocniej przejdzie smakiem mieszanki przypraw, a po upieczeniu będzie soczysty. Następnie osuszamy mięso i przekładamy do dużej miski. Na marynatę mieszamy wszystkie składniki. Nacieramy nią wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz. Miskę zawijamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Na nadzienie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Boczek wędzony kroimy w kostkę, mieszamy z jabłkiem, nadziewamy kurczaka.

Na dno brytfanki wylewamy 2 łyżki oliwy, układamy na niej obok siebie 2 plastry boczku. Na plastrach układamy kurczaka na grzbiecie, pierś smarujemy resztą oliwy. Podlewamy 50 ml wody, przykrywamy. Pieczemy ok. godziny w 180 st., od czasu do czasu skrapiając wodą lub wytwarzającym się sosem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje Kaufland - arbuz

Do Kauflandu do środy (25.08) warto się wybrać po arbuza w cenie 1,29 zł za kilogram.

Sałatka z melonem i feta

przygotowanie: 15 minut

dla 4 osób

Sałatka  z melonem i fetąSałatka z melonem i fetą 

 Sałatka z melonem i feta - składniki:

50 dag pomidorów

1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza

1 zielona papryka

1/2 dużego ogórka wężowego

1/2 szklanki rzodkiewek

3 łyżki oliwy

30 dag fety

2 cebulki dymki

1/4 szklanki liści mięty

1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz

 Sałatka z melonem i feta - przygotowanie:

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Auchan - kasza gryczana

Do Auchan do środy (25.08) warto się wybrać po kaszę gryczaną marki Cenos w cenie 3,39 zł.

Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem

Dla 6 osób

Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużemSałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem M.KUJDA

Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem - składniki:

300 g piersi indyka

sól, pieprz

olej do smażenia

5 połówek suszonych pomidorów w oleju

ostra papryka

200 g jarmużu

łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy

łyżka octu winnego

200 g prażonej kaszy gryczanej na popcorn

Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem - przygotowanie:

Indyka kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. Pomidory siekamy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, smażymy indyka ze wszystkich stron. Dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy 1-2 minuty. Posypujemy ostrą papryką, zdejmujemy z patelni. Jarmuż myjemy, suszymy, rwiemy na małe kawałki. Łyżkę oleju rozgrzewamy na tej samej patelni, wkładamy jarmuż, smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. Seler naciowy kroimy na małe kawałki. Na sos czosnek siekamy, ucieramy z oliwą, octem winnym, szczyptą soli i pieprzu.

Dużą ilość oleju rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy małe metalowe sitko i wsypujemy łyżkę kaszy. Smażymy kilkanaście sekund - w połowie ziaren łuski się otworzą, reszta stanie się chrupka. Popcorn odsączamy na papierowym ręczniku, a do sitka wsypujemy kolejną porcję kaszy i prażymy. Indyka, jarmuż i seler naciowy polewamy sosem, mieszamy. Posypujemy popcornem.

Przepis: Honorata Piwowarska