Fasola po bretońsku

dla 4 osób

Czas przygotowania: 12 godzin oczekiwania i 2 godziny gotowania

Fasola po bretońsku - składniki:

250 dag fasoli Piękny Jaś

25 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól

świeżo mielony pieprz

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania:

Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Fasola po bretońsku z kiełbaskami

Dla 6 osób

Przygotowanie: 80 minut

Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami
Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami shutterstock.com

Fasola po bretońsku z kiełbaskami - składniki:

250 g fasoli piękny Jaś

łyżeczka kminku

liść laurowy

500 g wędzonego boczku

duża cebula

łyżeczka cukru

4 krótkie białe kiełbaski (ok. 400 g)

200 g gęstej passaty pomidorowej

80 g koncentratu pomidorowego

łyżka słodkiej mielonej papryki

sól, pieprz

Fasola po bretońsku z kiełbaskami - składniki:

Fasolę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, wsypujemy kminek, dodajemy liść laurowy, gotujemy do miękkości. Gdy fasola jest całkowicie miękka, wsypujemy łyżeczkę soli. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Tłuszcz odlewamy do miseczki i zachowujemy, skwarki podsmażamy na chrupiąco. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy na patelnię z boczkiem. Mieszamy, równomiernie oprószamy cukrem. Podsmażamy, mieszając. Gdy cebula lekko się skarmelizuje, wkładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się fasolą. Na patelnię wylewamy zachowany tłuszcz z boczku. Kiełbaski nakłuwamy widelcem, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy do garnka z fasolą. Wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką mieloną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zagotowujemy razem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły..

Przepis: Magazyn Kuchnia

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami

Czas przygotowania: 20 minut

dla 4 osób

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami Shutterstock

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - składniki:

500 g oczyszczonych krewetek

puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli

puszka pomidorów

2 ząbki czosnku

1 szalotka

1 papryczka chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

30 ml oliwy lub oleju

natka lub świeży rozmaryn

sól, pieprz

grzanki do podania

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlać 15 ml oliwy i dodać posiekany ząbek czosnku, szalotkę i pół posiekanej papryczki chili. Po minucie dodać pomidory. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować przez około 3 minuty. W tym czasie w misce wymieszać krewetki z wędzoną papryką, pozostałym czosnkiem, chili i oliwy. Krewetki ułożyć na fasoli i gotować przez około 3 minuty. Gotowe danie przełożyć do miseczek, posypać posiekaną natką lub rozmarynem. Podawać z grzankami.

Przepis: Agata Piasecka

Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 20 minut

dla 4 osób

Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami
Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami Shutterstock

Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami - składniki:

puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli

puszka pomidorów

2 ząbki czosnku

1 szalotka

6 suszonych pomidorów

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka majeranku

15 ml oleju

sól, pieprz

ulubiony chleb do podania

Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami - przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać posiekany ząbek czosnku i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę słodkę i wędzoną i chwilę podgrzać uważając by się nie spaliła. Po minucie dodać pomidory z puszki i suszone. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać majeranek. Gotować przez 2 minuty. Podawać z ulubionym pieczywem. 

Przepis: Agata Piasecka