Fasola po bretońsku
dla 4 osób
Czas przygotowania: 12 godzin oczekiwania i 2 godziny gotowania
Fasola po bretońsku - składniki:
250 dag fasoli Piękny Jaś
25 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Fasola po bretońsku z kiełbaskami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut
Fasola po bretońsku z kiełbaskami - składniki:
250 g fasoli piękny Jaś
łyżeczka kminku
liść laurowy
500 g wędzonego boczku
duża cebula
łyżeczka cukru
4 krótkie białe kiełbaski (ok. 400 g)
200 g gęstej passaty pomidorowej
80 g koncentratu pomidorowego
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
Fasola po bretońsku z kiełbaskami - składniki:
Fasolę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, wsypujemy kminek, dodajemy liść laurowy, gotujemy do miękkości. Gdy fasola jest całkowicie miękka, wsypujemy łyżeczkę soli. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Tłuszcz odlewamy do miseczki i zachowujemy, skwarki podsmażamy na chrupiąco. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy na patelnię z boczkiem. Mieszamy, równomiernie oprószamy cukrem. Podsmażamy, mieszając. Gdy cebula lekko się skarmelizuje, wkładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się fasolą. Na patelnię wylewamy zachowany tłuszcz z boczku. Kiełbaski nakłuwamy widelcem, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy do garnka z fasolą. Wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką mieloną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zagotowujemy razem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły..
Przepis: Magazyn Kuchnia
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami
Czas przygotowania: 20 minut
dla 4 osób
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - składniki:
500 g oczyszczonych krewetek
puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
30 ml oliwy lub oleju
natka lub świeży rozmaryn
sól, pieprz
grzanki do podania
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlać 15 ml oliwy i dodać posiekany ząbek czosnku, szalotkę i pół posiekanej papryczki chili. Po minucie dodać pomidory. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować przez około 3 minuty. W tym czasie w misce wymieszać krewetki z wędzoną papryką, pozostałym czosnkiem, chili i oliwy. Krewetki ułożyć na fasoli i gotować przez około 3 minuty. Gotowe danie przełożyć do miseczek, posypać posiekaną natką lub rozmarynem. Podawać z grzankami.
Przepis: Agata Piasecka
Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 20 minut
dla 4 osób
Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami - składniki:
puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szalotka
6 suszonych pomidorów
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
15 ml oleju
sól, pieprz
ulubiony chleb do podania
Fasola w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami - przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać posiekany ząbek czosnku i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę słodkę i wędzoną i chwilę podgrzać uważając by się nie spaliła. Po minucie dodać pomidory z puszki i suszone. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać majeranek. Gotować przez 2 minuty. Podawać z ulubionym pieczywem.
Przepis: Agata Piasecka
cassoulet breton = kig-ha-fav (brezhoneg)
kalon digor! - smacznego
Właśnie
Fasolka po bretońsku jest typowym polskim daniem, a nazwa nie pochodzi – jak wiele osób sądzi – od nazwy francuskiego regionu, czyli Bretanii, lecz od określenia - a la bretonne. W kuchni francuskiej oznacza danie mięsne przygotowane z użyciem białej fasoli, karczochów lub kalafiora. Okreslenie - a la bretonne, tłumaczy się dosłownie na polski - po bretońsku!
Skąd pochodzi nazwa - fasolka po bretońsku? Fasolka po bretońsku jest typowym polskim daniem, a nazwa nie pochodzi – jak wiele osób sądzi – od nazwy francuskiego regionu, czyli Bretanii, lecz od określenia - a la bretonne.
W kuchni francuskiej oznacza to danie mięsne przygotowane z użyciem białej fasoli, karczochów lub kalafiora. Okreslenie - a la bretonne, tłumaczone dosłownie na polski - po bretońsku!
Po spożyciu rzeczonej fasolki , nawet bez kiełbase
Wodę z moczenia się normalnie wylewa, aby potrawa nie powodowała gazów. Sprawdzone.