Promocje w Biedronce - arbuz

 W Biedronce do środy (18.08.2021) arbuza kupimy w cenie 1,25 zł za kilogram

Gazpacho z arbuzem

Dla 6 osób

Przygotowanie: 15 minut

Gazpacho z arbuzem - składniki:

1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych

800 g miąższu arbuza (bez pestek)

mała, młoda cebula

garść natki kolendry z gałązkami

50 g czarnych oliwek

Dodatki:

czerwona papryka

4 ogórki gruntowe

2 ząbki czosnku

120 ml oliwy

60 ml octu z czerwonego wina

ok. 1/2 łyżeczki płatków chili

sól

Gazpacho z arbuzem - jak przygotować:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Arbuz dzielimy na kawałki, usuwamy pestki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w kawałki. Ogórki obieramy. Dwa ogórki, pomidory, arbuz, paprykę i cebulę miksujemy z kolendrą, czosnkiem, oliwą, octem i płatkami chili. Przyprawiamy solą. Chłodzimy minimum 30 minut (im chłodniejsza zupa, tym lepsza!). Pozostałe ogórki i oliwki siekamy, posypujemy nimi gazpacho. Chłodnik możemy także udekorować pomidorkami koktajlowymi

Przepis: Dominika Wójciak

Promocje w Lidlu - kukurydza i ziemniaki

Do środy (18.08.2021) w Lidlu polską świeżą kukurydzę cukrową kupimy w cenie 2,99 zł za sztukę, a za kilogram ziemniaków zapłacimy 79 groszy.

 Kukurydza pieczona w bekonie

Dla 6 osób

Przygotowanie: 40 minut

Kolby kukurydzy pieczone w bekonieKolby kukurydzy pieczone w bekonie Fot. Anna Dobrowolańska

Kukurydza pieczona w bekonie - składniki:

6 kolb kukurydzy

pęczek szczypiorku

3 łyżki oliwy

12 plasterków bekonu

sól, pieprz

Kukurydza pieczone w bekonie - jak przygotować:

Kolby obieramy z liści i włókien (liści nie wyrzucamy – sprawdźcie pod przepisem, do czego je wykorzystać), oczyszczamy z włosków. Szczypiorek siekamy. Kukurydze smarujemy ze wszystkich stron oliwą, posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Każdą kolbę owijamy dwoma plasterkami bekonu. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Pieczemy, aż bekon będzie chrupiący a ziarna miękkie (ok. 30 minut).

Podajemy je np. z kolendrowym majonezem: 60 ml śmietany 12-proc. mieszamy z 60 ml majonezu, dodajemy łyżkę posiekanej natki kolendry, posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę posiekanej papryczki chili. Ucieramy, przyprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.

 Przepis: Magazyn Kuchnia

 Babka ziemniaczana

Dla 2-4 osób

Czas przygotowania: 50 minut

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana Fot. 123rf.com

Babka ziemniaczana - składniki

8 dużych ziemniaków

3 łyżki mąki

smalec lub olej

sól

Babka ziemniaczana - przygotowanie

Dokładnie obrane i umyte ziemniaki utrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z mąką i solą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. 

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldi - jajka

Do soboty (21.08.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. jajka z wolnego wybiegu w cenie 8,99 zł za 20 sztuk.

Pasta jajeczna z anchois

przygotowanie: 15 minut

Pasta jajeczna z anchoisPasta jajeczna z anchois Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk

Pasta jajeczna z anchois - składniki:

3 jajka

3 fileciki anchois

5 posiekanych łodyżek szczypiorku dymki

2 łyżki majonezu

szczypta chili

Pasta jajeczna z anchois - sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy. Miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką lub lekko grudkowatą pastę.

Piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut. Na wierzchu ma powstać złota, chrupiąca skórka. Jedz z surówkami lub z kiszoną kapustą.

Przepis: Magazyn Kuchnia