Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem

Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiemGołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 75 minut

Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem - składniki 

2 główki włoskiej kapusty
500 g mielonej wieprzowiny
250 g tłustego wędzonego boczku
2-3 łyżki oleju
duża cebula
6 ząbków czosnku
3 łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy pęczak
słodka mielona papryka
750 ml bulionu wołowego
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
400 g gęstej passaty pomidorowej
sól i pieprz

Gołąbki z włoskiej kapusty z boczkiem - przygotowanie

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, wycinamy głąby. Bez rozwijania obgotowujemy we wrzątku około 5 minut, osączamy. Oddzielamy liście.

Mielone mięso mieszamy z pokrojonym w maleńką kosteczkę wędzonym boczkiem.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do masy. Wsypujemy ryż, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.

Porcje farszu kładziemy na liściach, zwijamy ciasno gołąbki. Gołąbki układamy w garnku z grubym dnem, zalewamy bulionem, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem ok. 50 minut do miękkości. 120 ml sosu mieszamy z passatą, wlewamy do garnka. Mocno podgrzewamy, ale już nie gotujemy.

Gołąbki włoskie z mozzarellą

Gołąbki włoskie z mozzarelląGołąbki włoskie z mozzarellą Fot. Łukasz Kozyra

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Gołąbki włoskie z mozzarellą - składniki

4 pojedyncze, oczyszczone piersi z kurczaka
4 duże sparzone liście kapusty włoskiej
12 połówek suszonych pomidorów
4 "słupki" twardej mozzarelli (1,5x1,5x12 cm)
kilkanaście listków bazylii
sól, pieprz
odrobina ostrej papryki
litr bulionu warzywnego
3 pomidory

Gołąbki włoskie z mozzarellą - przygotowanie

Piersi kurczaka cienko rozbijamy (najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka.

Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby były w nim zanurzone do połowy, przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy jeszcze pół godziny.

Gołąbki z cielęciną w sosie grzybowym

Gołąbki z cielęciną w sosie grzybowymGołąbki z cielęciną w sosie grzybowym Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Gołąbki z cielęciną w sosie grzybowym - składniki

główka kapusty
50 g ryżu
cebula
300 g łopatki cielęcej
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, pieprz
łyżka oleju
50 g suszonych grzybów

Sos grzybowy:
100 g borowików (mogą być mrożone)
cebula
30 g masła
500 ml śmietany 30-proc.
szklanka wywaru z duszenia gołąbków

Gołąbki z cielęciną w sosie grzybowym - przygotowanie

Przygotujemy gołąbki: zdejmujemy i wyrzucamy zewnętrzne, uszkodzone liście kapusty. Wykrawamy głąb i delikatnie oddzielamy kolejne liście. Obgotujemy je w osolonej wodzie, hartujemy w zimnej, osączamy. Płasko ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe lub rozbijamy je tłuczkiem.

Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Suszone grzyby namaczamy w posolonej wodzie. Płuczemy je, a następnie obgotowujemy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju i przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Masę mieszamy z ryżem i grzybami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasne rulony. Na dnie garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na nich ciasno kładziemy gołąbki i zalewamy je wodą. Dodajmy sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.

Robimy sos: grzyby dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Rumienimy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy oczyszczone lub rozmrożone grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy szklankę wywaru z gołąbków, gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy i gotujemy bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Polewamy gołąbki i gotujemy razem jeszcze chwilę. Gołąbki podajemy w sosie od razu po przygotowaniu.

Gołąbki z cukinią i ryżem

Gołąbki z cukinią i ryżemGołąbki z cukinią i ryżem fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Gołąbki z cukinią i ryżem - składniki

główka białej kapusty
4 ząbki czosnku
800 g cukinii (4 średnie sztuki)
pęczek posiekanego koperku

Dodatki:
pęczek cebulki dymki
2 łyżki oleju rzepakowego
140 g ugotowanego ryżu basmati
2 łyżki masła
sól, pieprz

Gołąbki z cukinią i ryżem - przygotowanie

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście.

Dymkę i czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy dymkę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż warzywa się zeszklą (pilnujemy, by się nie zrumieniły, bo farsz będzie gorzki). Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i dodajemy do dymki z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy ugotowany ryż i koperek, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Z liści kapusty wycinamy twarde nerwy, układamy porcje farszu. Zawijamy niewielkie gołąbki (zaczynamy od boków, a następnie zwijamy jak najciaśniej do końca liścia). Gołąbki układamy ciasno w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy kawałki masła, przykrywamy naczynie. Pieczemy 20 minut w 180 st.

Gołąbki z kaszą i serem feta

Gołąbki z kaszą i serem fetaGołąbki z kaszą i serem feta Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Gołąbki z kaszą i serem feta- składniki

główka kapusty włoskiej
po 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej perłowej
duża cebula
150 g pieczarek
3 łyżki oleju rzepakowego
450 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
świeżo mielony pieprz kolorowy
200 g sera feta
ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
czarnuszka do smaku
250 ml bulionu warzywnego

Gołąbki z kaszą i serem feta - przygotowanie

Z kapusty wykrawamy głąb, a liście parzymy w gotującej się wodzie, przekładamy na sito, by je osączyć – wybieramy 15-16 najładniejszych.

Oba rodzaje kaszy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na osobnych patelniach, na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Mięso z kurczaka lub indyka przyprawiamy kolorowym pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Fetę rozkruszamy. Ugotowane kasze przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodajemy fetę, przyprawiamy pieprzem, czarnuszką i dokładnie mieszamy.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Gołąbki podlewamy bulionem warzywnym, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.