Kiedy niespodziewani goście zjawiają się u nas w domu, często trudno jest znaleźć odpowiedni pomysł na szybki i smaczny posiłek. Na szczęście, istnieją sprawdzone przepisy, które mogą nas uratować. Lekka sałatka, warzywna zapiekanka czy kremowy makaron to przepisy, które zawsze zrobią wrażenie i zaspokoją głód niespodziewanych gości. Dzięki temu, będziemy mogli cieszyć się spokojem i miłymi rozmowami z naszymi przyjaciółmi lub rodziną.
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - składniki
duży brokuł
sól
ok. 40 ciemnych winogron
1/2 ogórka
czerwona cebula
100 g majonezu
sok z cytryny
pieprz
60 g migdałów
opcjonalnie: 4 plasterki boczku
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - przygotowanie
Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody lub gotujemy krótko na parze. Ważne, aby brokuły były al dente! Do miski wkładamy brokuły, dodajemy umyte, przekrojone na pół winogrona, pokrojonego ogórka (usuwamy pestki), pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie mieszamy. W miseczce łączymy majonez z sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekanymi migdałami (wcześniej możemy je podprażyć na suchej patelni).
Sałatkę możemy posypać kawałkami przysmażonego wędzonego boczku.
Sałatka kalafiorowa z porzeczkami, agrestem i kolendrą
Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka kalafiorowa z porzeczkami, agrestem i kolendrą - składniki
główka kalafiora
300 g dojrzewającego koziego sera, np. rolady
2 garście czerwonych porzeczek
250 g agrestu
pęczek kolendry
6 łyżek oliwy
sok z pomarańczy
125 ml białego wytrawnego wina
łyżeczka startego imbiru
3 łyżki miodu
Sałatka kalafiorowa z porzeczkami, agrestem i kolendrą - przygotowanie
Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 5 minut (powinien być chrupiący). Odcedzamy i studzimy. Ser kroimy w kostkę. Porzeczki oraz agrest myjemy i pozbawiamy szypułek. Agrest kroimy na połówki. Owoce wraz z serem i posiekaną kolendrą dodajemy do kalafiora.
Robimy sos, mieszając oliwę z sokiem z pomarańczy, winem, imbirem i miodem. Powstałym dressingiem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Zapiekanka z jarzynami i jogurtem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Zapiekanka z jarzynami i jogurtem - składniki
2 bakłażany
sól
4 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
30 dag świeżego szpinaku
2 dymki (białe części)
po kilka gałązek natki pietruszki i bazylii
4 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki tartej bułki
Zapiekanka z jarzynami i jogurtem - przygotowanie
Bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby straciły goryczkę.
Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy warstwę bakłażanów, paski czerwonej papryki. Polewamy pozostałą oliwą. Zapiekamy przez 20 minut, po czym kładziemy na wierzchu grube plastry pomidorów, a na nie - szpinak wymieszany z posiekaną dymką, połową posiekanej bazylii i natki oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy jajkami zmieszanymi z jogurtem i tartą bułką, doprawionymi solą i pieprzem. Zapiekamy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy resztą ziół. Podajemy z ćwiartkami pomidorów, serami, pieczywem.
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 35 minut
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - składniki
mały brokuł
2 garści zielonego groszku
sól
2 ugotowane ziemniaki
ząbek czosnku
dymka ze szczypiorem
3 łyżki klarowanego masła
4 jajka
4 łyżki śmietany 18-proc.
pieprz
kilka plasterków sera camembert lub brie
garść rukoli
sumak, cytryna (opcjonalnie)
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy wraz z groszkiem do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut, odsączamy, przelewając zimną wodą.
Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy dymkę, mieszamy, zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy.
Do dużej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz ziemniaki, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy tę samą patelnię, wrzucamy pozostałe masło. Wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną i zmniejszamy ogień. Smażymy ok. 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby surowa masa spływała na dno. Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty, układamy na nim ser, brokuły i groszek, przykrywamy patelnię, podgrzewamy ok. 2 minut, aż ser się roztopi. Wyłączmy kuchenkę i zostawiamy zapiekankę na kolejne 2 minuty. Zsuwamy ją na talerz, posypujemy rukolą, sumakiem i podajemy np. z cząstkami cytryny.
Młode ziemniaki z bobem w sosie śmietanowym
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 35 minut
Młode ziemniaki z bobem - składniki
700 g młodych ziemniaków
200 g młodego bobu
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki kwaśniej śmietany 18-proc.
sok i skórka otarta z cytryny
50 g masła
sól, pieprz
Młode ziemniaki z bobem - przygotowanie
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach ok. 15 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy do nich bób. Odlewamy wodę, zostawiamy warzywa pod przykryciem.
Na sos śmietanowy miętę siekamy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gorących ziemniaków z bobem wrzucamy masło, potrząsamy garnkiem. Przed podaniem polewamy sosem śmietanowym.
Farfalle z cukinią
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Farfalle z cukinią - składniki
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
średnia cukinia
400 g makaronu farfalle
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki startego parmezanu
listki melisy do dekoracji
Farfalle z cukinią - przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
Pappardelle z tuńczykiem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pappardelle z tuńczykiem - składniki
1/2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
puszka tuńczyka w oleju
150 g (3/4 opakowania) 18-proc. śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
200 g makaronu pappardelle
Pappardelle z tuńczykiem - przygotowanie
Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Nie rumienimy go za bardzo, bo stanie się gorzki. Dodajemy osączonego tuńczyka i śmietanę. Gotujemy kilka minut, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, cedzimy, polewamy sosem. Przed podaniem można posypać danie płatkami chilli lub grubo mielonym różowym pieprzem.
Świeżo upieczoną indyczkę pokrajać w plasterki, wyłożyć na półmisek, ubrać kaparami i sałatą z pomidorów. Funt łososia, trzy pudełka sardynek, szczupaka na zimno, pasztet ze zwierzyny i kilka śledzi marynowanych, zimne mięsa – rozłożyć na półmiskach i rozstawić na stole. Kilka butelek wódki i wina, trochę owoców, czarna kawa i likiery – i ta zaimprowizowana naprędce kolacyjka zadowoli najwybredniejsze gusta.
Samozwaniec :)
Tuwim&Słonimski :)
Agrest i porzeczki