Papryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidoramiPapryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidorami Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Papryka faszerowana kaszą, mielonym mięsem i suszonymi pomidorami - składniki

2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
olej
200 g mielonego mięsa wieprzowego
słoik suszonych pomidorów w ziołowej zalewie olejowej
100 g ugotowanej kaszy pęczak
4 papryki
200 g żółtego startego sera

Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami - przygotowanie

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy mięso i podsmażamy je. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelnię dorzucamy też ugotowaną kaszę i mieszamy. Odstawiamy, żeby farsz lekko przestygł.

Przygotowujemy papryki. Strąki przekrawamy na pół, oczyszczamy wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsypujemy nieco startego żółtego sera, a następnie nakładamy farsz. Na koniec posypujemy połówki papryk resztą sera. Nadziane strąki układamy w natłuszczonym (wykorzystujemy ziołową zalewę z pomidorów) naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekamy ok. 30 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem

Papryka nadziewana ryżemPapryka nadziewana ryżem Fot. 123rf.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem - składniki

6 papryk (mogą być w różnych kolorach)
bakłażan
2 łyżki oliwy
4 drobno posiekane szalotki
ząbek rozgniecionego czosnku
pokrojony w kostkę pomidor
2 szklanki ugotowanego ryżu
szklanka soku pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki startego twardego sera żółtego (może być parmezan)
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki

Papryka nadziewana ryżem bakłażanem - przygotowanie

Z bakłażana wykrawamy miąższ i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy na niej do miękkości szalotki, czosnek, pomidora i miąższ bakłażanów. Dodajemy ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy.

Z papryk odkrawamy górną część i usuwamy pestki. Nakładamy farsz z ryżem, posypujemy startym serem i przykrywamy odciętym wierzchem papryki (można też nie przykrywać). Układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. Podajemy posypane natką.

Papryki faszerowane ciecierzycą

Papryki faszerowane ciecierzycąPapryki faszerowane ciecierzycą Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut + czas przygotowania gulaszu 20 minut

Papryki faszerowane gulaszem z ciecierzycy - składniki

4 czerwone papryki
2 szklanki gulaszy z ciecierzycy
100 g bryndzy

Na gulasz:
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
puszka ciecierzycy
400 ml purée pomidorowego
sól
chilli
garść siekanej świeżej mięty

Papryki faszerowane gulaszem z ciecierzycy - przygotowanie

Robimy gulasz: cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, do środka nakładamy przygotowany wcześniej gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

Papryka faszerowana z mielonym mięsem

Papryka faszerowana z mielonym mięsemPapryka faszerowana z mielonym mięsem Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 70 minut

Papryka faszerowana  z mielonym mięsem - składniki

100 g brązowego ryżu
8 strąków czerwonej papryki
600 g mieszanego mielonego mięsa
2 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek
sól i pieprz

Papryka faszerowana z mielonym mięsem - przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Z papryk ścinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne, myjemy.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, wbijamy jajka, wsypujemy drobniutko posiekaną obraną cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i tymianek do smaku.

Farszem napełniamy strąki, przykrywamy odciętymi wierzchami, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 250 ml wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy do miękkości około 45 minut.

Papryka nadziewana solonym dorszem

Papryka nadziewana solonym dorszemPapryka nadziewana solonym dorszem Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut + czas przygotowania dorsza

Papryka nadziewana solonym dorszem - składniki

1,3 kg solonego dorsza
5 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki oliwy
średnia cebula pokrojona na cienkie plasterki
6 ząbków czosnku pokrojonych na plasterki
1 i 1/2 szklanki tłustej śmietany
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
3 łyżki octu z czerwonego wina
3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
6 łyżek kaparów
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 duży pęczek posiekanej dymki
po 8 zielonych i czerwonych papryk
oliwa do smarowania blachy

Papryka nadziewana solonym dorszem - przygotowanie

Rybę zalewamy zimną wodą i wstawiamy na 24 godziny do lodówki, trzykrotnie zmieniając wodę. Podczas ostatniej zmiany wody dodajemy do ryby 4 szklanki mleka. Rybę osuszamy i dzielimy na 9 równych części.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. W dużym rondlu podgrzewamy na średnim ogniu oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy dorsza, 1 i 1/2 szklanki mleka, śmietanę i ziemniaki. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, przekręcając rybę w połowie czasu gotowania. Miękką rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, przykrywamy rondel i gotujemy potrawę 8-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Widelcem rozgniatamy rybę i dodajemy ugotowane ziemniaki wraz z wywarem. Następnie doprawiamy octem, pieprzem kajeńskim, kaparami, natką i dymką. Farsz dokładnie mieszamy.

Wierzch każdej papryki odcinamy wraz z ogonkiem, usuwamy pestki. Papryki nadziewamy farszem rybnym (3/4 szklanki farszu na 1 paprykę), przykrywamy ściętymi wierzchami i układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą. Pieczemy przykryte szczelnie folią aluminiową 35 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Marynowana papryka nadziewana fetą

Marynowana papryka nadziewana fetąMarynowana papryka nadziewana fetą Fot. Shutterstock

Na 3 słoiki po 1 l
Przygotowanie: 20 minut + czas studzenia

Marynowana papryka nadziewana fetą - składniki

250 g sera feta
100 g twarogu
sól, pieprz
2 kg papryki (najlepiej czereśniowej)
główka czosnku
ziarna kolorowego pieprzu
kilka łodyżek tymianku
1 l oliwy

Marynowana papryka nadziewana fetą - przygotowanie

Ser feta miksujemy z twarogiem. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzem. Schładzamy.

Odcinamy wierzchy papryk, wycinamy gniazda nasienne. Papryki wkładamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Osączamy, studzimy. Napełniamy serem (najlepiej zrobić to za pomocą worka cukierniczego).

Do słoików wrzucamy obrane ząbki czosnku, po łodyżce tymianku i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy papryki. Oliwę podgrzewamy do 80 st., zalewamy papryki. Szczelnie zakręcamy. Studzimy i wkładamy na 2 dni do lodówki.

Po otwarciu najlepiej zjeść papryczki w ciągu 2 dni.