Wiejska sałatka grecka horiatiki

Horiatiki - wiejska sałatka greckaHoriatiki - wiejska sałatka grecka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Wiejska sałatka grecka horiatiki - składniki

3 pomidory
ogórek
czerwona cebula
zielona papryka
200 g (15 sztuk) czarnych oliwek
180 g sera feta
100 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
natka
sól, pieprz
oregano

Wiejska sałatka grecka horiatiki - przygotowanie

Pomidory kroimy w grubą kostkę, a obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 5 mm. Dodajemy oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do sałatki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą i octem winnym, a na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Libańska sałatka warzywna tabbouleh

TabboulehTabbouleh Fot: Marcin Klaban

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Libańska sałatka warzywna tabbouleh - składniki

2-3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
2-3 pomidory
mała cebula
1/3 szklanki kaszy bulgur
sól
1/2 szklanki oliwy
sok z 2 cytryn
pieprz

Libańska sałatka warzywna tabbouleh - przygotowanie

Natkę pietruszki i miętę myjemy, a następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kaszę zalewamy gorącą wodą, delikatnie solimy i przykrywamy na 10-15 minut. Z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryn przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Włoska sałatka caprese z rukolą

Sałatka caprese z rukoląSałatka caprese z rukolą Fot. Dominik Czerski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Włoska sałatka caprese z rukolą - składniki

2 opakowania pomidorków cherry
2 opakowania mozzarelli minikulki
1/2 opakowania rukoli
łyżka pestek słonecznika
kilka liści bazylii
szczypta suszonego oregano
oliwa extra vergine
łyżeczka octu balsamico
sól, pieprz

Włoska sałatka caprese z rukolą - przygotowanie

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika. Odsączamy kulki mozzarelli. Pomidory myjemy i kroimy na połówki, dodajemy umytą i osuszoną rukolę. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do salaterki.

Sałatkę polewamy oliwą i skrapiamy octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy z grissini lub grzankami.

Klasyczna sałatka Cezar z grzankami

Klasyczna sałatka CezarKlasyczna sałatka Cezar Fot. Marcin Urban

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Klasyczna sałatka Cezar z grzankami - składniki

2 sałaty rzymskie
125 g świeżo pociętego w płatki parmezanu

Grzanki:
pół bagietki
3 ząbki czosnku
60 ml oliwy

Sos Cezar:
6 filetów anchois
3 ząbki czosnku
15 ml musztardy Dijon
żółtko
pieprz, sól
sok z całej cytryny
175 ml oliwy

Klasyczna sałatka Cezar z grzankami - przygotowanie

Na grzanki kroimy bagietkę w kromki, a potem w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Mieszając, podsmażamy kostki bułki na złoty kolor, ok. 3 minuty. Przesypujemy grzanki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Wyjmujemy czosnek.

Na sos filety anchois wkładamy do miski, rozcieramy widelcem, dodajemy posiekany czosnek, musztardę, żółtko, pieprz i sok z cytryny.Ucierając, dodajemy oliwę.

Sałatę myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Polewamy sosem sałatę, na wierzch sypiemy płatki parmezanu i grzanki. Do sałatki można dodać kawałki grillowanego kurczaka, anchois, kapary, owoce morza czy przesmażony bekon. W Meksyku zamiast grzanek dodaje się tortillę.

Bułgarska sałatka szopska

Bułgarska sałatka szopskaBułgarska sałatka szopska Fot. 123rf.com

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Bułgarska sałatka szopska - składniki 

3 pomidory
4 ogórki gruntowe
papryka
cebula
150 g twardego słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski lub kozi)
łyżka oliwek bez pestek
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka soku z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki

Bułgarska sałatka szopska - przygotowanie

Warzywa myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, cebulę i ogórki obieramy (lub zostawiamy ze skórką). Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki (lub półplasterki), a cebulę w piórka.

Do miski wkładamy pokrojone warzywa warstwami: pomidory, ogórki i papryka. Na wierzchy posypujemy piórkami cebuli i polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser - można go pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Posypujemy siekaną natką pietruszki i dekorujemy oliwkami.

Sałatka nicejska

Sałatka nicejskaSałatka nicejska Fot. 123rf.com

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka nicejska - składniki

główka sałaty lodowej
ogórek
2 pomidory
czerwona papryka
mała cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 filetów anchois
garść czarnych oliwek bez pestek
2 jaja na twardo
4 ugotowane w całości ziemniaki

Na sos:
4-6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
łyżka soku z cytryny
duży starty ząbek czosnku
płaska łyżeczka musztardy
oregano
tymianek
sól, pieprz

Sałatka nicejska - przygotowanie

Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na drobne kawałki. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Pomidory i ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączamy tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois dzielimy na kawałki.

Na sos: mieszamy ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Stopniowo dolewamy oliwę, żeby otrzymać emulsję. Dobrze mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

W misce układamy: ziemniaki, sałatę, ogórki, paprykę, pomidory i cebulę. Polewamy sosem. Posypujemy tuńczykiem, oliwkami i anchois, a na wierzchu układamy jajka pokrojone w ćwiartki.