Tonic espresso to idealny letni, orzeźwiający i pobudzający napój dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za słodkimi, deserowymi, letni kawami. Napój ten nie tylko świetnie się prezentuje, ale i bardzo dobrze smakuje.

Warto jednak pamiętać by wybierają tonik do jego przygotowania, zdecydować się na taki rodzaj napoju, który smakuje nam też samodzielnie, bo będzie on stanowić aż 3/4 całej objętości napoju.

>>>Mrożona kawa. Greckie frappé i inne kawy na upały

Tonic espresso

na 1 porcję

czas przygotowania: 5 minut

Tonic espresso - składniki

40 ml świeżo zaparzonego espresso

150 ml toniku

lód w kostkach

plasterek cytryny

opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu imbirowego

Tonic espresso - przygotowanie

Ulubioną metodą zaparzamy espresso. Odstawiamy na chwilę by odrobinę ostygło. Do wysokiej szklanki wsypujemy lód w kostkach. Zalewamy 150 ml toniku i opcjonalnie dodajemy łyżeczkę syropy imbirowego. Na wierzch powoli wlewamy kawę, tak by nie pomieszała się z tonikiem. Dodajemy przecięty na pół plasterek cytryny.

To nic jest kawa zmiesza się z tonikiem. Warstwowość napoju robi wrażenie jako forma jego podania, ale przed wypiciem i tak warto wymieszać napój.