Gdzie taniej kupić azjatyckie produkty, a gdzie mielone mięso drobiowe? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na ogórki i fasolkę szparagową? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - mielone mięso drobiowe
W Biedronce do środy (11.08.2021) kupimy wszystkie mięsa mielone drobiowe w cenie 4,99 zł za opakowanie przy zakupie dwóch.
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe z fetą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe z fetą - składniki
cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa
1/2 pęczka natki plus do dekoracji
garść listków bazylii plus do dekoracji
150 g fety
4-5 pomidorów
250 g mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka)
250 g mielonego mięsa wieprzowego
jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe z fetą - przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na łyżce oliwy, studzimy. Natkę i bazylię drobno siekamy. Fetę kruszymy. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, miąższ pomidorów kroimy w kostkę, odstawiamy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, fetę, posiekane zioła, jajko i 3 łyżki wody. Masę przyprawiamy pieprzem oraz solą (uważamy z jej ilością, bo feta jest już słona) i wyrabiamy.
Z mięsnej masy formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi małe klopsiki. Obsmażamy je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i dodajemy pomidory. Dusimy kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli pomidory są bardzo kwaśne, dodajemy do smaku cukier (opcjonalnie). Klopsiki podajemy np. z makaronem lub ryżem posypane ziołami.
Promocje w Lidlu - produkty azjatyckie
Od poniedziałku (09.08.2021) Lidl zaprasza też na szeroki wybór produktów azjatyckich. W ramach promocji kupimy m.in. mleczko kokosowe w cenie 3,99 zł przy zakupie dwóch opakowań, pastę curry Vitasia za 6,99 zł oraz sos sojowy Vitasia za 3,99 zł.
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym - składniki
2 ząbki czosnku
zielona papryczka chilli (bez pestek)
3-4 łyżki oleju
2 (ok. 300 g, każda umyte i oczyszczone z błon) piersi kurczaka
3 łyżki sosu śliwkowego
mango
3-4 świeże grzyby shiitake
200 ml mleka kokosowego
250 g makaronu ryżowego (wstążki jak tagliatelle)
kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym - przygotowanie
Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos.
W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.
Promocje w Aldim - ogórki gruntowe
Do soboty (14.08.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. ogórki gruntowe za 2,99 zł za kilogram.
Chłodnik ogórkowo-miętowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut + chłodzenie 60 minut
Chłodnik ogórkowo-miętowy - składniki
6 ogórków gruntowych
200 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa
Chłodnik ogórkowo-miętowy - przygotowanie
4 ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z połową sera feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.
Następnie rozlewamy do miseczek i podajemy z tostowanym pieczywem, pokrojonym w kostkę dwa pozostałe ogórki, pokruszoną pozostałą fetą, oliwą oraz świeżymi ziołami.
Promocje w Carrefourze - fasolka szparagowa
Do Carrefoura do poniedziałku (16.08.2021) warto się wybrać po kofty wołowe w cenie 7,49 zł za opakowanie czy udziec wołowy - 27,99 zł za kilogram, a także po fasolkę szparagową - 9,99 zł za kilogram.
Fasolka migdałowa
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Fasolka migdałowa - składniki
500 g fasolki szparagowej
200 g obranych migdałów
4 łyżki oliwy
400 g drobnej białej fasoli z puszki
sól
Panierka do migdałów:
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta ostrej papryki w proszku
sól
Fasolka migdałowa - przygotowanie
Fasolkę obieramy (to trwa chwilę - końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni - migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.