Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i seremFasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - składniki

500 g fasolki szparagowej
200 g kurek lub rydzów
cebula
2 ząbki czosnku
2 plastry wędzonego boczku
sól i pieprz
250 ml bulionu drobiowego
250 śmietany 18-proc.
100 g ostrego żółtego sera

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - przygotowanie

Fasolkę gotujemy 4-6 minuty w osolonym wrzątku, odsączamy, zanurzamy w lodowatej wodzie, osuszamy. Grzyby i cebulę obieramy i kroimy. Obrany czosnek miażdżymy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

Boczek podsmażamy 5 minut na suchej patelni (nadającej się do używania w piekarniku). Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, 3 minuty. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i po minucie wlewamy bulion. Na małym ogniu podgrzewamy, delikatnie mieszając. Wlewamy śmietanę i gotujemy 6-8 minut.

Dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż ser się zrumieni. Posypujemy np. szczypiorkiem lub natką.

Tortilla z warzywami i oscypkiem 

Tortilla po swojsku, czyli z warzywami i oscypkiemTortilla po swojsku, czyli z warzywami i oscypkiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Tortilla z warzywami i oscypkiem - składniki

4-6 ugotowanych ziemniaków
strąk żółtej papryki
2 żółte pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
150 g podsuszonego oscypka
3 łyżki oleju
4 jajka
ulubione posiekane zioła (tymianek, bazylia, szczypiorek)
sól, pieprz
sos tatarski do podania

Tortilla z warzywami i oscypkiem - przygotowanie

Ugotowane ziemniaki kroimy w słupki. Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę oscypka trzemy na tarce, resztę strugamy na cienkie wióry.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę, podsmażamy 3-4 minuty. Wrzucamy pomidory, smażymy 2-3 minuty, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy rozmąconymi jajkami wymieszanymi z tartym oscypkiem. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód zrumieni. Zsuwamy na talerz, posypujemy zieleniną i wiórami sera. Kroimy jak tort. Podajemy z sosem tatarskim.

Gołąbki z kapusty włoskiej z kasza i fetą 

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i serem fetaGołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i serem feta shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Gołąbki z kapusty włoskiej - składniki

główka kapusty włoskiej
po 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej perłowej
duża cebula
150 g pieczarek
3 łyżki oleju rzepakowego
450 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
świeżo mielony pieprz kolorowy
200 g sera feta
ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
czarnuszka do smaku
250 ml bulionu warzywnego

Gołąbki z kapusty włoskiej - przygotowanie

Z kapusty wykrawamy głąb, a liście parzymy w gotującej się wodzie, przekładamy na sito, by je osączyć – wybieramy 15-16 najładniejszych. Oba rodzaje kaszy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na osobnych patelniach, na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Mięso doprawiamy kolorowym pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Fetę rozkruszamy.

Ugotowane kasze przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodajemy fetę, przyprawiamy pieprzem, czarnuszką i dokładnie mieszamy. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Gołąbki podlewamy bulionem warzywnym, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.