Lody a la Bambino

Lody bambinoLody bambino Joanna Matyjek

Na 500 ml
Przygotowanie: 5 minut
Chłodzenie: 2 razy po 12 godzin

Lody a la Bambino - składniki

250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
125 ml słodzonego mleka skondensowanego
łyżeczka pasty z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii

Lody a la Bambino - przygotowanie

Śmietanę schładzamy minimum 12 godzin w lodówce, przelewamy do wysokiej miski i zaczynamy ubijać. Na początku na małych obrotach miksera, później stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana będzie prawie sztywna, tzn. zgęstnieje, ale nie całkowicie, zmniejszamy obroty miksera i niedużą strużką wlewamy mleko skondensowane i pastę z wanilii. Miksujemy krótko, do połączenia składników, uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika i koniecznie szczelnie zamykamy. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 12 godziny, od czasy do czasu mieszamy masę.

Przepis: Marieta Marecka

Lody bazyliowe ze skórką z limonki

Lody bazyliowe ze skórką z limonkiLody bazyliowe ze skórką z limonki fot. Shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 12 godzin

Lody bazyliowe ze skórką z limonki - składniki

100 g kefiru
200 g śmietany 36-proc.
125 ml mleka
duża garść liści bazylii
skórka z 1/2 limonki

Lody bazyliowe ze skórką z limonki - przygotowanie

Umyte liście bazylii rozdrabniamy w blenderze.

Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko. Dodajemy zblendowane liście bazylii i skórkę z limonki. Chwilę wszystko miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę - w ten sposób unikniemy grudek w lodach.

Lody z masą krówkową

Lody z masą krówkowąLody z masą krówkową Fot. Jarosław Madejski

Dla 8-10 osób 
Przygotowanie: 15 minut
Mrożenie: 2 godziny

Lody z masą krówkową - składniki

1 l mleka
100 g cukru
7 łyżek masy krówkowej
1/2 l śmietanki 30-proc.
3 krople esencji waniliowej

Lody z masą krówkową - przygotowanie

Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, i cały czas mieszając drewnianą łyżką, wsypujemy cukier, dodajemy masę krówkową, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy 10 minut.

Ubijamy śmietankę, łączymy z wystudzonym mlekiem i dodajemy esencję waniliową. Wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aby lody zamroziły się równomiernie.