Leczo jest klasycznym daniem kuchni polskiej, jednocześnie to idealna propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowego i prostego do przygotowania posiłku. Leczo nie tylko obfituje w pyszne warzywa, takie jak papryka, cukinia czy pomidory, ale również dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych. Odkryj, jak łatwo można przygotować to aromatyczne danie i wzbogacić swoją dietę o warzywa. Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa proste przepisy na leczo.
Leczo z cukinią
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Leczo z cukinią - składniki
3 średnie cukinie
1-2 papryki
4-6 pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
olej 2-3 łyżki oliwy
500 ml passaty
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka rozmarynu
sól i pieprz
Leczo z cukinią - przygotowanie
Cukinie płuczemy, odcinamy końce i kroimy w plasterki lub w kostkę. Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski lub w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w cząstki, usuwając twarde nasady. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Do szerokiego rondla o grubym dnie wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy paprykę, podsmażamy 5 minut na małym ogniu. Wrzucamy cukinię i wlewamy passatę i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy 10 minut na małym ogniu.
Można podawać od razu, ale leczo najlepiej smakuje następnego dnia.
Leczo z upieczonych na grillu warzyw (i mięs)
Tak przygotowane leczo pozwala wykorzystać wszystko to, czego nie zjedliśmy podczas spotkania przy grillu (ognisku).
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Leczo - składniki
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
500 g warzyw z grilla (np. cukinia, bakłażan, papryka)
2-3 świeże pomidory lub puszka pomidorów
upieczone na grillu mięsa, kiełbasy lub boczek
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz, czerwona papryka lub chili
Leczo - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
Dodajemy warzywa i mięso z grilla, pokrojone pomidory, mieszamy. Doprawiamy. Dusimy 5 minut.
Leczo po węgiersku
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Leczo po węgiersku - składniki
150 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
500 g cebuli
łyżka mielonej słodkiej papryki
750 g oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
sól
500 g obranych ze skóry pomidorów
papryczka czuszka
250 g kiełbasy
Leczo po węgiersku - przygotowanie
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 minut.
Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 minut.