Leczo z cukinią

Leczo z cukiniąLeczo z cukinią Shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Leczo z cukinią - składniki

3 średnie cukinie
1-2 papryki
4-6 pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
olej 2-3 łyżki oliwy
500 ml passaty
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka rozmarynu
sól i pieprz

Leczo z cukinią - przygotowanie

Cukinie płuczemy, odcinamy końce i kroimy w plasterki lub w kostkę. Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski lub w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w cząstki, usuwając twarde nasady. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. 

Do szerokiego rondla o grubym dnie wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy paprykę, podsmażamy 5 minut na małym ogniu. Wrzucamy cukinię i wlewamy passatę i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy 10 minut na małym ogniu. 

Można podawać od razu, ale leczo najlepiej smakuje następnego dnia.

Leczo z upieczonych na grillu warzyw (i mięs)

Tak przygotowane leczo pozwala wykorzystać wszystko to, czego nie zjedliśmy podczas spotkania przy grillu (ognisku).

Leczo ze zgrillowanych warzyw i mięsLeczo ze zgrillowanych warzyw i mięs shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Leczo - składniki

2-3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
500 g warzyw z grilla (np. cukinia, bakłażan, papryka)
2-3 świeże pomidory lub puszka pomidorów
upieczone na grillu mięsa, kiełbasy lub boczek  
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz, czerwona papryka lub chili

Leczo - przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.

Dodajemy warzywa i mięso z grilla, pokrojone pomidory, mieszamy. Doprawiamy. Dusimy 5 minut.

Leczo po węgiersku

Leczo, Kuchnia węgierskaLeczo, Kuchnia węgierska Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

 Leczo po węgiersku - składniki

150 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
500 g cebuli
łyżka mielonej słodkiej papryki
750 g oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
sól
500 g obranych ze skóry pomidorów
papryczka czuszka
250 g kiełbasy

Leczo po węgiersku - przygotowanie

Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu  wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 minut.

Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 minut.