Sałatka gyros

dla 4-5 osób

czas przygotowania: 20-25 minut

Sałatka gyros - składniki

400 gramów piersi z kurczaka

1,5 łyżki mieszanki przypraw gyros lub kebab

1 czerwona cebula

1 papryka

1 puszka kukurydzy

1/2 kapusty pekińskiej

3 duże ogórki konserwowe lub kiszone

50 gramów majonezu

20 gramów ketchupu

120 ml jogurtu naturalnego

Sałatka gyros  - przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni w przyprawie gyros. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte mięso układamy w salaterce. Na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie kładziemy cienką warstwę ketchupu. Trzecią warstwę stanowią pokrojone w kostkę ogórki. Na nie kładziemy odsączoną z wody kukurydzę. Kolejna warstwa w majonez wymieszany z jogurtem. Na majonez kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę. A na wierzch kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską. 

Przepis: Agata Piasecka

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem

dla 4-5 osób

czas przygotowania: 20-25 minut

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiemBig plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem M&K DUKLAS / DUKLAS.PL

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem - składniki

8 czubatych łyżek kuskusu

1,5 szklanki bulionu

1 mała puszka zielonego groszku

2-3 kawałki pieczonej (lub konserwowej) papryki

1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka

1 łyżka keczupu

1/2 cebuli

4 wędzone udka kurczaka

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

10 dag świeżych kiełków

1 duży pomidor

oliwa

sól, pieprz

 Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem- Przygotowanie

Kuskus moczymy w gorącym bulionie, aż napęcznieje. Dodajemy odsączony groszek i pokrojoną paprykę. Doprawiamy łyżką sosu sojowego, ketchupem, solą i pieprzem. Obraną cebulę drobno kroimy. Udka obieramy ze skórki, rozdrabniamy palcami i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie, soląc i posypując curry. Na płaskim talerzu kładziemy najpierw kuskus z warzywami, potem mięso z cebulą, a na wierzch kiełki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość skrapiamy oliwą i łyżeczką sosu sojowego.

Co tu jeszcze pasuje: kawałki dowolnego gotowanego mięsa, resztki kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu

Przepis: Magdalena Duklas

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami

Dla 4-6 osób

Przygotowanie: 15 minut

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankamiOstra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami shutterstock.com

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - składniki:

główka sałaty, np. dębowej, masłowej

2-3 upieczone kaszanki (lub kilka plastrów wiejskiej, szerokiej kaszanki)

grillowany kawałek schabu (opcjonalnie)

3 łyżki grzybków w occie (kurki, gąski)

kilka pszennych grzanek,

Sos:

2-3 łyżki oliwy

łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - jak przygotować:

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Kaszankę kroimy w plasterki, schab w paski (opcjonalnie) i dorzucamy do sałaty. Grzybki odsączamy z zalewy, dodajemy do sałatki. 2-3 grzanki kroimy w kostkę, resztę zostawiamy do podania. Oliwę mieszamy musztardą i doprawiamy do smaku. Grzanki dorzucamy do sałatki, mieszamy, skrapiamy sosem i podajemy z pozostałym pieczywem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi

Dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimiSałatka wiosenna z kukurydzą i surimi shutterstock.com

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - składniki:

4 jajka

duży ogórek

400 g kukurydzy z puszki

1/3 pęczka szczypiorku

200 g surimi

Dressing:

3 łyżki majonezu

łyżeczka keczupy

25 ml koniaku

sok z 1/2 limonki

sól

pieprz

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - jak przygotować:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy. Surimi kroimy w kostkę.

W 4 szklaneczkach układamy warstwami: surimi, kukurydza, ogórek, jajko, nieco szczypiorku, następnie znów surimi i kukurydza. Porcje sałatki dekorujemy szczypiorkiem i np. dekoracyjnie zwiniętymi, cienkimi paskami ogórka.

Z majonezu, keczupu, koniaku i soku z limonki robimy dressing. Sos doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dorzucamy do niego resztę posiekanego szczypiorku, mieszamy. Podajemy do sałatki.