Sałatka gyros
dla 4-5 osób
czas przygotowania: 20-25 minut
Sałatka gyros - składniki
400 gramów piersi z kurczaka
1,5 łyżki mieszanki przypraw gyros lub kebab
1 czerwona cebula
1 papryka
1 puszka kukurydzy
1/2 kapusty pekińskiej
3 duże ogórki konserwowe lub kiszone
50 gramów majonezu
20 gramów ketchupu
120 ml jogurtu naturalnego
Sałatka gyros - przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni w przyprawie gyros. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte mięso układamy w salaterce. Na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie kładziemy cienką warstwę ketchupu. Trzecią warstwę stanowią pokrojone w kostkę ogórki. Na nie kładziemy odsączoną z wody kukurydzę. Kolejna warstwa w majonez wymieszany z jogurtem. Na majonez kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę. A na wierzch kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską.
Przepis: Agata Piasecka
Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem
dla 4-5 osób
czas przygotowania: 20-25 minut
Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem M&K DUKLAS / DUKLAS.PL
Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem - składniki
8 czubatych łyżek kuskusu
1,5 szklanki bulionu
1 mała puszka zielonego groszku
2-3 kawałki pieczonej (lub konserwowej) papryki
1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka
1 łyżka keczupu
1/2 cebuli
4 wędzone udka kurczaka
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
10 dag świeżych kiełków
1 duży pomidor
oliwa
sól, pieprz
Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem- Przygotowanie
Kuskus moczymy w gorącym bulionie, aż napęcznieje. Dodajemy odsączony groszek i pokrojoną paprykę. Doprawiamy łyżką sosu sojowego, ketchupem, solą i pieprzem. Obraną cebulę drobno kroimy. Udka obieramy ze skórki, rozdrabniamy palcami i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie, soląc i posypując curry. Na płaskim talerzu kładziemy najpierw kuskus z warzywami, potem mięso z cebulą, a na wierzch kiełki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość skrapiamy oliwą i łyżeczką sosu sojowego.
Co tu jeszcze pasuje: kawałki dowolnego gotowanego mięsa, resztki kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu
Przepis: Magdalena Duklas
Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami shutterstock.com
Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - składniki:
główka sałaty, np. dębowej, masłowej
2-3 upieczone kaszanki (lub kilka plastrów wiejskiej, szerokiej kaszanki)
grillowany kawałek schabu (opcjonalnie)
3 łyżki grzybków w occie (kurki, gąski)
kilka pszennych grzanek,
Sos:
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz
Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - jak przygotować:
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Kaszankę kroimy w plasterki, schab w paski (opcjonalnie) i dorzucamy do sałaty. Grzybki odsączamy z zalewy, dodajemy do sałatki. 2-3 grzanki kroimy w kostkę, resztę zostawiamy do podania. Oliwę mieszamy musztardą i doprawiamy do smaku. Grzanki dorzucamy do sałatki, mieszamy, skrapiamy sosem i podajemy z pozostałym pieczywem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi shutterstock.com
Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - składniki:
4 jajka
duży ogórek
400 g kukurydzy z puszki
1/3 pęczka szczypiorku
200 g surimi
Dressing:
3 łyżki majonezu
łyżeczka keczupy
25 ml koniaku
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz
Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - jak przygotować:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy. Surimi kroimy w kostkę.
W 4 szklaneczkach układamy warstwami: surimi, kukurydza, ogórek, jajko, nieco szczypiorku, następnie znów surimi i kukurydza. Porcje sałatki dekorujemy szczypiorkiem i np. dekoracyjnie zwiniętymi, cienkimi paskami ogórka.
Z majonezu, keczupu, koniaku i soku z limonki robimy dressing. Sos doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dorzucamy do niego resztę posiekanego szczypiorku, mieszamy. Podajemy do sałatki.