Ciasto morelowe - najprostsze

Ciasto moreloweCiasto morelowe shutterstock

Na niedużą foremkę
Przygotowanie: 45 minut

Ciasto morelowe - składniki

6-8 moreli
200 g niesolonego masła
4 jajka
200 g cukru
200 g mąki

Ciasto morelowe - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Morele płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. 

W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Mieszając dodajemy mąkę, następnie roztopione masło.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy połówki moreli, skórką do dołu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut "do suchego patyczka".

Tarta morelowo-migdałowa 

Tarta z morelamiTarta z morelami sutterstock

Tarta morelowo-migdałowa 

Na formę do tarty 
Przygotowanie: 60 minut 
Chłodzenie: co najmniej 30 minut 

Tarta morelowo-migdałowa - składniki 

Na ciasto: 
220 g mąki 
1/2 łyżeczki soli 
160 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 
Nadzienie: 
100 g masła 
100 g cukru 
2 jajka 
100 g zmielonych migdałów 
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
20 g mąki
skórka otarta z 1/2 cytryny 
10 moreli 
garść migdałów w płatkach 

Tarta morelowo-migdałowa - przygotowanie 

Na ciasto wszystkie składniki wrzucamy do blendera z mocnym silnikiem i miksujemy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Formę na tatrę natłuszczamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia (wałkiem owiniętym folią spożywczą), formując koło nieco większe od formy. Przekładamy do formy, dociskamy brzegi, nadmiar ciasta odcinamy. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki.  

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Wstawiamy spód tarty do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto się zrumieni.  

Na nadzienie masło kroimy na kawałki i razem z cukrem wkładamy do blendera. Miksujemy, aż masa będzie kremowa. Cały czas miksując, dodajemy jajka.  

W misce mieszamy zmielone migdały, proszek do pieczenia, mąkę, sól, skórkę otartą z cytryny. Mieszankę dodajemy do blendera i miksujemy z masłem. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Morele płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Na podpieczony spód tarty nakładamy nadzienie, wyrównujemy i nakładamy połówki moreli, skórką do dołu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia tartę posypujemy migdałami w płatkach, włączamy grzanie od góry i pieczemy jeszcze 5 minut.  

Krem morelowy

Krem morelowyKrem morelowy shutterstock

Krem morelowy  

Na 2 słoiczki 
Przygotowanie: 30 minut 

Krem morelowy - składniki 

300 g dojrzałych, zdrowych moreli 
2 jajka 
sok i skórka otarta z cytryny 
200 g cukru 
kilka kropel olejku migdałowego
50 g masła  

Krem morelowy – przygotowanie 

Morele płuczemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy 2-3 łyżki wody, zagotowujemy i gotujemy około 5 minut na minimalnym ogniu, aż będą miękkie. Przekładamy na sito i drewnianą łyżką przecieramy do małej metalowej miski (skórki zostaną na sicie). 

W dużym rondlu zagotowujemy wodę. Wstawiamy miskę z morelami. Jajka roztrzepujemy i razem z sokiem i skórką otartą z cytryny, cukrem oraz olejkiem migdałowym dodajemy do moreli, mieszamy. Mieszając, dodajemy masło. Podgrzewamy około 15 minut w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i będzie przywierał do łyżki. 

Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i stawiamy nakrętką do dołu lub po ostudzeniu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Krem świetnie smakuje np. na śniadaniowych grzankach, z twarożkiem, jogurtem, można nim wypełniać tarty.