Najprostsze gofry
Gofry z posypką i polewą shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Najprostsze gofry - składniki
100 g masła
220 g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru
2 jajka
łyżeczka pasty waniliowej
250 ml mleka
olej do smażenia
Dodatki:
300 g śmietany kremówki
sok z cytryny
łyżka cukru pudru
50 g rozgniecionych orzeszków ziemnych lub innych orzechów
Najprostsze gofry - przygotowanie
Masło roztapiamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy jajka, płynne masło, wanilię i mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę. Odstawiamy na 60 minut do lodówki.
Gofrownicę natłuszczamy olejem, rozgrzewamy, wlewamy porcję ciasta i smażymy przez kilka minut. Gofry odkładamy na papierowy ręcznik. Smażymy kolejne gofry.
Śmietanę ubijamy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Gofry podajemy ze śmietaną, posypane orzeszkami.
Gofry z jogurtem i owocami
Gofry z jogurtem i owocami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Gofry z jogurtem i owocami - składniki
Ciasto:
6 g świeżych drożdży
250 ml mleka (temperatura pokojowa)
100 g masła
2 jajka
140 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
łyżeczka pasty z wanilii
270 g mąki
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
200 g jogurt
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
łyżeczka cukru pudru
owoce
Gofry z jogurtem i owocami - przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Rozbijamy jajka i rozdzielamy białka od żółtek. W rondelku roztapiamy masło, studzimy.
W misce miksujemy wodę, resztę mleka, żółtka, wanilię, cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, ostudzone masło. Miksujemy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie natłuszczamy i nalewamy porcję ciasta, pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Pieczemy do wyczerpania ciasta. Podajemy np. z jogurtem zmiksowanym z sokiem cytryny, cukrem pudrem oraz owocami.
Gofry ziemniaczane z twarożkiem
Gofry ziemniaczane z kremem twarożkowym shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie 40 minut
Gofry ziemniaczane - składniki
700 g ziemniaków
100 g mąki
3 jajka
60 g parmezanu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
200 g twarożku śmietankowego
2-3 łyżki jogurt
sól, pieprz
natka pietruszki
rzodkiewki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (lub w blenderze). Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy z płynu, przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy.
Nagrzewamy gofrownicę, delikatnie natłuszczamy, wlewamy porcję ciasta. Pieczemy 10-15 minut, aż gofry będą złociste.
Podajemy np. z twarożkiem zmiksowanym jogurtem i doprawionym sola i pieprzem oraz natka pietruszki i posiekanymi rzodkiewkami.