Najprostsze gofry

Gofry z posypką i polewąGofry z posypką i polewą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Najprostsze gofry - składniki

100 g masła
220 g mąki pszennej 
czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru 
2 jajka
łyżeczka pasty waniliowej
250 ml mleka 
olej do smażenia 
Dodatki:
300 g śmietany kremówki
sok z cytryny
łyżka cukru pudru
50 g rozgniecionych orzeszków ziemnych lub innych orzechów

Najprostsze gofry - przygotowanie

Masło roztapiamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy jajka, płynne masło, wanilię i mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę. Odstawiamy na 60 minut do lodówki. 

Gofrownicę natłuszczamy olejem, rozgrzewamy, wlewamy porcję ciasta i smażymy przez kilka minut. Gofry odkładamy na papierowy ręcznik. Smażymy kolejne gofry. 

Śmietanę ubijamy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Gofry podajemy ze śmietaną, posypane orzeszkami.

Gofry z jogurtem i owocami

Gofry z jogurtem i owocamiGofry z jogurtem i owocami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Gofry z jogurtem i owocami - składniki

Ciasto:
6 g świeżych drożdży 
250 ml mleka (temperatura pokojowa)
100 g masła
2 jajka
140 ml wody gazowanej (temperatura pokojowa)
łyżeczka pasty z wanilii
270 g mąki 
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
200 g jogurt
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
łyżeczka cukru pudru
owoce

Gofry z jogurtem i owocami - przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Rozbijamy jajka i rozdzielamy białka od żółtek. W rondelku roztapiamy masło, studzimy.

W misce miksujemy wodę, resztę mleka, żółtka, wanilię, cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, ostudzone masło. Miksujemy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie natłuszczamy i nalewamy porcję ciasta, pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Pieczemy do wyczerpania ciasta. Podajemy np. z jogurtem zmiksowanym z sokiem cytryny, cukrem pudrem oraz owocami.

Gofry ziemniaczane z twarożkiem

Gofry ziemniaczane z kremem twarożkowymGofry ziemniaczane z kremem twarożkowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie 40 minut

Gofry ziemniaczane - składniki

700 g ziemniaków 
100 g mąki
3 jajka 
60 g parmezanu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
200 g twarożku śmietankowego
2-3 łyżki jogurt
sól, pieprz
natka pietruszki
rzodkiewki

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce (lub w blenderze). Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy z płynu, przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy.

Nagrzewamy gofrownicę, delikatnie natłuszczamy, wlewamy porcję ciasta. Pieczemy 10-15 minut, aż gofry będą złociste.

Podajemy np. z twarożkiem zmiksowanym jogurtem i doprawionym sola i pieprzem oraz natka pietruszki i posiekanymi rzodkiewkami.