Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniamiCiasto z wiśniami shutterstock

Na foremkę (ok. 28x24 cm)
Przygotowanie:

Ciasto z wiśniami - składniki

600 g wiśni
200 g mąki pszennej plus do oprószenia wisni
25 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g miękkiego masła
150-200 g cukru
2 duże jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Ciasto z wiśniami - przygotowanie

Wiśnie pozbawiamy łodyżek, płuczemy.

Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy masło na puszysty krem, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i wanilię, ucieramy jeszcze chwilę. Dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach.

Ubijamy białka z sokiem cytrynowym, pianę stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wiśnie oprószamy mąką delikatnie mieszamy z ciastem.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozprowadzamy w foremce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 45 minut. Ciasto pozostawiamy na 15 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto wiśniowo-malinowe z twarożkiem i bezą

Ciasto wiśniowo-malinowe z kremem i beząCiasto wiśniowo-malinowe z kremem i bezą shutterstock

Na foremkę (ok. 28x24 cm)
Przygotowanie: 2 godziny
Chłodzenie: 30 plus 30 minut

Ciasto wiśniowo-malinowe - składniki 

Ciasto: 
4 żółtka kurze 
160 g mąki  
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g cukru 
125 g masła 
szczypta soli 
łyżeczka pasty waniliowej 
5 łyżek mleka 
Mus owocowy: 
450 g wiśni 
100 g malin 
5 łyżek cukru 
40 g mąki ziemniaczanej 
łyżeczka pasty waniliowej  
Twarożek: 
400 ml jogurtu 
250 g twarożku śmietankowego 
30 g cukru 
1 i 1/4 łyżeczki żelatyny  
50 ml zimnej wody
Beza: 
4 białka kurze 
szczypta soli  
200 g cukru 
4 łyżki migdałów w płatkach 

Ciasto wiśniowo-malinowe - przygotowanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek. 

Na ciasto w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. 

Do drugiej misce miksujemy masło, cukier, pastę waniliową. Miksując dodajemy po kolei żółtka, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko. Gdy ciasto będzie puszyste i gładkie, przekładamy je do przygotowanej formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Studzimy.

Na mus owocowy wiśnie płuczemy, drylujemy. Do rondelka wlewamy 100 ml wodę, wsypujemy cukier, wsypujemy owoce, mąkę ziemniaczaną, mieszając zagotowujemy. Gotujemy 5 minut i studzimy. 

Ostudzoną masę owocową przekładamy na upieczony spód ciasta, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Na twarożek serek miksujemy z jogurtem i pastą waniliową. Żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody, napęczniałą mieszamy z twarożkiem. Nakładamy na masę owocową i wstawiamy do lodówki. 

Na bezę białka miksujemy na sztywną pianę, najpierw dosypując szczyptę soli, następnie stopniowo dosypując cukier. Delikatnie mieszamy z płatkami migdałów. 

Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.  Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt o wymiarach o 1 cm większych niż forma, w której znajduje się ciasto. Ubite białka rozkładamy na papierze, zostawiając centymetrowy brzeg. Wstawiamy do ciepłego piekarnika i suszymy bezę 90 minut. Studzimy. 

Ostudzoną bezę nakładamy na ciasto i od razu je podajemy. 

Wiśnie z kruszonką owsianą

Wiśnie z kruszonkąWiśnie z kruszonką shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Wiśnie z kruszonką - składniki

100 g mielonych migdałów
50 g płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki miodu
5 łyżek mleka lub soku jabłkowego
pół łyżeczki olejku migdałowego
400 g wiśni

Wiśnie z kruszonką - przygotowanie

Mielone migdały mieszamy z płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka, miód, mleko i olejek migdałowy, delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. 1/3 piany przekładamy do masy, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę piany i mieszamy (masa powinna być gęsta i odchodzić od łyżki, gdy uderzymy nią o brzeg miski).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Wiśnie drylujemy, układamy w żaroodpornej formie. Przykrywamy masą owsianą, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Podajemy na gorąco.