Sorbet piwny

Sorbet piwnySorbet piwny shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: do 3 godzin

200 ml ciemnego piwa, 130 ml mleka skondensowanego, 75 ml syropu z cukru (ugotowanego z cukru i wody w proporcji 3:1)

Na sorbet miksujemy wszystkie jego składniki zamrażamy w maszynie do lodów (kto nie ma maszyny, wkłada masę do metalowej miski i zamraża w zamrażalniku ok. 3 godzin, mieszając co 15 minut, aby nie powstały grudki lodu).

Przepis: Paweł Oszczyk

Grillowane skrzydełka w piwnej marynacie

mat. prasowymat. prasowy 

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Grillowane skrzydełka w piwnej marynacie - składniki

1 kg udek i skrzydełek kurczaka
250 ml piwa jasnego
4 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy 
3 łyżki miodu
pęczek tymianku
łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz

Grillowane skrzydełka w piwnej marynacie - przygotowanie

Piwo mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, miodem, połową posiekanego tymianku, papryką, doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy płytko części kurczaka, smarujemy dokładnie marynata piwną. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Przekładamy na tacki aluminiowe, jeszcze raz smarujemy marynatą i opiekamy na rozgrzanym grillu około 30 minut, co jakiś czas odwracając. Dekorujemy resztą ziół.

Krewetki w cieście z piwa marcowego

piwopiwo Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: do 2 godzin

Krewetki w cieście z piwa marcowego - składniki

200-230 g mąki
220 ml piwa marcowego
4-5 białek
czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 l oleju (neutralnego w smaku)
700-800 g surowych obranych krewetek tygrysich 

Krewetki w cieście z piwa marcowego - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę lub dwie do napęcznienia. Ubijamy resztę białek na sztywną pianę, porcjami dodajemy do ciasta naleśnikowego.

Rozgrzewamy olej w dużym rondlu, mniej więcej do 180 st. (kiedy mała porcja ciasta wrzucona na tłuszcz od razu skwierczy i wypływa, to znaczy, że temperatura jest dobra).

Z krewetek usuwamy jelito, pozostawiamy ogonek. Rozsypujemy resztę mąki na talerzu, obtaczamy w niej krewetki, trzymając za ogonek. Strząsamy nadmiar mąki i zanurzamy krewetki w cieście. Ostrożnie wkładamy po kilka naraz do oleju, smażymy 2 minuty, tak aby ciasto przyrumieniło się równo z każdej strony. Wyjmujemy z tłuszczu, przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z sosem tatarskim lub chrzanowym.

Małże w pilznerze

Małże w piwieMałże w piwie Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Małże w pilznerze - składniki

500 g małży (omułków)
2-3 małe czerwone papryczki chilli
1,5 łyżki fermentowanej czarnej soi (lub pasta z fermentowanej soi lub sosem sojowym o intensywnym w smaku)
łyżka oleju z orzechów arachidowych
łyżka startego świeżego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
250 ml pilznera
1-2 łyżki soku z limonki
sól, świeża kolendra

Małże w pilznerze - przygotowanie

Oczyszczamy mule, wyrzucamy wszystkie otwarte. Chilli przecinamy wzdłuż na połówki i usuwamy pestki, potem kroimy w paseczki. Przepłukujemy ziarenka soi i drobno je siekamy (ten etap odpada, jeśli używamy pasty lub sosu sojowego).

W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy pół minuty. Dodajemy chilli i soję (lub pastę), smażymy kolejne pół minuty, mieszając. Wlewamy piwo (jeśli używamy sosu sojowego, dodajemy go na tym etapie), wrzucamy mule, przykrywamy. Gotujemy kilka minut, nie odkrywając, tylko co jakiś czas potrząsając garnkiem. Mule powinny być gotowe po 5 minutach, ale jeśli zajrzymy do nich na chwilę i zobaczymy, że wiele jeszcze się nie otworzyło, gotujemy 2-3 minuty dłużej.

Wyjmujemy mule na talerze - wszystkie zamknięte wyrzucamy. Do bulionu wlewamy sok z limonki, przyprawiamy do smaku solą. Polewamy mule na talerzach, dekorujemy listkami kolendry, podajemy od razu - najlepiej z dobrą bagietką, którą będziemy maczali w bulionie.

Żeberka w piwie

Żeberka marynowane w piwieŻeberka marynowane w piwie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 75 minut

Żeberka w piwie - składniki

1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
łyżeczka kminku
2 łyżki oleju
250 ml jasnego piwa
150 ml bulionu
duża cebula
pęczek włoszczyzny
łyżka koncentratu pomidorowego

Żeberka w piwie - przygotowanie

Żeberka nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. Kroimy na kawałki. Obsmażamy rozgrzanym na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy piwem i bulionem. Dusimy na małym ogniu 30 minut. Obraną cebulę i włoszczyznę miksujemy lub siekamy, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dodajemy do żeberek i dusimy jeszcze 30 minut (ew. dolewamy piwa). Doprawiamy pieprzem i solą. 

Dżem z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs

Konfitura z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięsKonfitura z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs shutterstock

Na słoik
Przygotowanie: 30 minut

Dżem z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs - składniki

2 łyżki bezwonnego oleju (np. ryżowego)
450 g szalotek obranych i pokrojonych w cienkie piórka
pół łyżeczki soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
125 ml jasnego piwa
70 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
8 posiekanych śliwek (mogą być mrożone lub suszone, mogą być też rodzynki)
czubata łyżka wytrawnego kakao

Dżem z szalotki z piwem i kakao do zimnych mięs - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szalotki i szklimy je ok. 10 minut, doprawiamy z solą i pieprzem. Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż zaczną się karmelizować. Często mieszamy. Przekładamy dżem do wyparzonego słoiku. Można go przechowywać w lodówce 2 miesiące. Jest doskonały do mięs na zimno.